BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYenilenebilir enerjinin yükselişi daha yeni başladı----

Yenilenebilir enerjinin yükselişi daha yeni başladı

Yenilenebilir enerjinin yükselişi daha yeni başladı
01 Aralık 2021 - 18:27 www.finansgundem.com

IEA’nın 2021 yılı raporuna göre bu yıl ilk kez kullanıma sunulan yenilenebilir enerji kapasitesi rekor düzeyde arttı. Ancak raporda gelecek yıllara ilişkin beklentilerin çok daha yüksek olduğu görülüyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, 2021 yılında küresel çapta enerji sistemlerine rekor miktarda yenilenebilir elektrik eklendi. Ancak bu rekora rağmen 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefini yerine getirebilmek için yıllık ihtiyaç duyulan miktarın yarısı olmaya devam ediyor.

Financial Times’ın (FT) haberine göre, IEA'nın yenilenebilir enerjiye ilişkin yıllık incelemesinde, ilk kez kullanıma sunulan yenilenebilir enerji kapasitesinin bu yıl 290 gigavata ulaşarak geçen yılki 280GW'lık rekoru aşmasının tahmin edildiği belirtildi. Mevcut fosil yakıt ve nükleer güç kapasitesi ise 4.800 GW’lık enerji üretimine eşdeğer.

Ancak raporda, güneş panelleri ve rüzgar türbinlerinin üretim ve nakliye maliyetini artıran daha yüksek emtia fiyatlarının kısa vadede yatırımları baltalama riski oluşturduğu belirtildi. IEA Başkanı Fatih Birol FT'ye verdiği demeçte, küresel enerji arzı sıkıntısının "kesinlikle bir gerilemeye sebep olduğunu, ancak aynı zamanda bir çıkış yolunu gösterdiğini" söyledi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre emtia fiyatları ve enerji maliyetlerindeki yükseliş sırasında, Rus doğalgaz şirketi Gazprom gibi petrol ve doğal gaz tedarikçileri rekor miktarlarda bilanço bildirdiler. Söz konusu şirketler geleceğe yönelik bilanço tahminlerinde de daha fazla yükseliş bekliyorlar.

Ancak Birol, yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtlardan maliyet bazında "çok daha fazla rekabetçi" kaldığını ve nükleer enerjinin “birçok ülkede geri dönüş yapmaya hazır olduğunu" söyledi. Birol, “Yeni bir küresel enerji sistemi yaklaşıyor” ifadelerine yer verdi.

IEA Başkanı, fosil yakıtların temiz enerji kaynaklarıyla değiştirme çabalarının yükselen maliyetlerden sorumlu tutulamayacağını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Birleşmiş Milletler İkim Konferansı (COP26), yatırımcılara fosil yakıt döneminin sona ermeye başladığına dair "kesin bir sinyal" göndermişti. Çevreyi kirleten enerji kaynaklarının "aşamalı olarak devre dışı bırakılması" yerine kömürün "aşamalı olarak bırakılması" şeklinde son dakikada değiştirilen taahhüde rağmen COP26 çıktıları fosil yakıt döneminde sona yaklaşıldığını gösteriyor.

En son IEA raporu, yenilenebilir enerjideki büyümenin her zamankinden daha hızlı olacağını tahmin ediyor. Beş yıl içinde, yenilenebilir enerjinin 2020’deki toplam kapasitesini %60’ın üzerinde artırması ve 4.800 GW’ın üzerinde enerji üretimi sağlaması bekleniyor. Bu rakam aynı zamanda mevcut küresel fosil yakıt ve nükleer enerji üretiminin sağladığı enerjinin aşılması anlamına geliyor.

Raporda, daha güçlü ulusal iklim politikaları ve temiz enerji hedefleri sonucu yenilenebilir enerjinin 2026 yılına kadar küresel enerji kapasitesindeki artışın neredeyse %95’in karşılayacağı belirtildi.

Şirketlerin ESG trendine hazır olmasını sağlayacak 6 adım

 

Çin’in yeni yeşil enerji milyarderi

 

Küresel yenilenebilir enerji kurulumları bu yıl rekor tazeleyecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)