BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYenilenebilir enerjide çözüm yerel kaynaklar----

Yenilenebilir enerjide çözüm yerel kaynaklar

Yenilenebilir enerjide çözüm yerel kaynaklar
22 Mart 2022 - 14:58 www.finansgundem.com

Ukrayna savaşıyla birlikte enerji güvenliği konusu yeniden gündemin merkezine taşındı. Ünlü finans yöneticisi Martin Gilbert karbon sıfıra geçiş için öncelikle yerel kaynakları işaret etti.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali tüm dünyada enerji güvenliğini yeniden birinci gündem maddesi haline getirdi. Avrupa ülkelerinin petrol ve doğalgaz alanında Rusya’ya olan bağımlılığı enerji fiyatlarındaki yükselişi tetikledi halihazırda yükselmekte olan enflasyonu rekorun rekor seviyelere ulaşmasına sebep oldu.

İngiltere merkezli yatırım firması Abrdn’in Kurucusu ve eski CEO’su Martin Gilbert Financial News’teki yazısında yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde yerel enerji kaynaklarının önemine dikkat çekti. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Gilbert sıfır karbona geçebilmek için ülkelerin öncelikle enerji çeşitliliğini kontrol edebilir konuma ulaşması gerektiğini belirtiyor. İşte Gilbert’in o yazısı:

“Barack Obama 2013 yılında yaptığı açıklamada, ‘Sürdürülebilir enerji kaynaklarına giden yol uzun ve bazen zorlu olacaktır’ demişti. Eski ABD Başkanı'nın açılış konuşmasında yenilenebilir enerjiye geçişle ilgili yorumu, o zamanlar olduğu kadar bugün de önemlidir.

Karbon sıfır bir gecede elde edilemez, ancak ilerleme kaydedilmesi kritik öneme sahiptir. Ukrayna'daki savaş bir insanlık trajedisi olmasının yanı sıra, enerji güvenliğinin önemini bir kez daha hatırlattı.

Rusya petrolümüzün sadece %8'ini ve doğalgaz ihtiyacımızınsa %4'ünü sağladığından, İngiltere Avrupa'nın büyük bir kısmına göre nispeten daha iyi bir konumdadır. Ancak Ukrayna'daki krizden önce bile, İngiltere'deki tüketicilerin enerji faturalarının Nisan ayında %50, Ekim ayında %25 artması tahmin ediliyordu. Bu tablo, fiyatların yıldan yıla iki katına çıkması anlamına gelebilir ve gelişmelere göre daha fazla bir artış da görülebilir.

Söz konusu durum, petrol ve doğalgaz da dahil olmak üzere birden fazla enerji kaynağının güvenliğini sağlamanın önemini göstermektedir. Bazı insanlar, uzun vadeli bir enerji geçiş stratejisinin yeni açık deniz sondaj alanlarını nasıl içerebileceğini anlamakta zorlanabilir. Bununla birlikte, gerçek şu ki, yerli petrol ve doğalgaz üretimini zamanından önce durdurmak, talebi karşılamak için daha maliyetli ve karbon ağırlıklı ithalata olan güveni artıracaktır. Bu hem ekonomik hem de çevresel açıdan ters tepecektir.

Ayrıca, petrol ve gaz endüstrisinin geleceğini güvence altına alarak, alternatif enerji kaynaklarının geliştirilmesinde büyük rol oynaması ve gelişmesi için de fırsat sağlıyoruz. Shell ve BP gibi büyük petrol şirketleri yenilenebilir enerji operasyonlarına zaten büyük miktarda para yatırıyorlar ve bunun devam etmesi gerekiyor.

Ancak İngiltere'nin enerji geçişine karşı sorumlu olmak için sadece büyük isimlere güvenemeyiz. Finansal hizmetler sektörü, gerekli yenilenebilir altyapı ve teknolojiyi sağlayacak mevcut ve yeni işletmelerin finansmanında kilit bir role sahiptir. Yapısal değişime yardımcı olacak şey kamudan özel piyasalara kadar gördüğümüz yatırımcı iştahıdır. Umuyorum ki Londra Menkul Kıymetler Borsası'nın liste dışı şirketleri sermaye artırmada desteklemek için dijital özel varlık platformu Floww ile birlikte hareket edeceğine dair son haberler de bu sürece destek olacaktır.

Barack Obama'nın bilgece dillendirdiği gibi: ‘Enerji kaynaklarını kontrol edemeyen bir ulus geleceğini kontrol edemez.’

Ukrayna'da son durum: Harabeye dönen kentlerin uydu görüntüleri!

 

Gazprom doğalgaz sevkiyatına devam ediyor

 

'Yavuz', Karadeniz'de doğalgaz aramalarına hazırlanıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)