BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYenigün: Rusya’nın Türk müteahhitlere ihtiyacı var----

Yenigün: Rusya’nın Türk müteahhitlere ihtiyacı var

Yenigün: Rusya’nın Türk müteahhitlere ihtiyacı var
23 Mart 2017 - 13:40 www.finansgundem.com

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, daralan ve yeni açılan pazarları anlattı, meslektaşlarına, “Rekabeti bırakalım, birleşelim, büyük işlere talip olalım, bizi kapıştırmalarına izin vermeyelim“ çağrısı yaptı.

FINANSGUNDEM.COM

İnşaat sektörünün sorunlarını, beklentilerini zirveden zirveye taşıyan, anlatan, çözüm yolları arayan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, meslektaşlarına, "Rekabeti bırakalım, birlik olalım“ çağrısı yaptı. Beraber çıkılan yolda büyük işlere talip olma imkanının daha da kolaylaşacağına işaret eden Yenigün, "Üst Düzey“ programında, 15 yıl önce kapılarını çalan İtalyan şirketiyle yaşanan ancak kimsenin bilmediği bir olayı anlattı.

Bloomberg HT’de Arzu Maliki’nin sunduğu "Üst Düzey"e konuk olan Mithat Yenigün, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde çıkan krizler sonucu kapasitenin yüzde 35 daraldığını söyledi. Rusya‘nın Türk şirketlerine ihtiyacı olduğunu belirten Yenigün, yeni açılan pazarları anlatırken "Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Sahra Altı Afrika ülkelerine, Güney Amerika'ya gidip gelmeye başladık. Afrika'da çok iş var şimdi buraya konsantre olduk“ diye konuştu.

"Türk müteahhitlik sektörü olarak dünyada marka haline geldik“ diyen Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Arzu Maliki’nin sorularına şu yanıtları verdi.

AFRİKA‘DA ÇOK İŞVAR

-2017'nin ilk çeyreğini bitirdik, sektör nasıl performans gösteriyor?

Mithat Yenigün: Yurtdışında müteahhitlik yaptığımız ülkelerin çoğu petrol ve doğalgaz geliri olan ülkeler, fakat son yıllarda petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle hepsinin bütçesinde de daralma yaşandı. Bunun üstüne Rusya ile olan uçak krizi, Libya'daki savaş, ve Irak'taki savaşı da hesaba katarsak, bizim kapasitemiz %35 daraldı. Biz normalde yıllık 25-30 milyar dolar sözleşme imzalarken, geçen yıl bu 12 milyar dolara düştü. Biz şimdi Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde Sahra Altı Afrika ülkelerine gidip gelmeye başladık, Güney Amerika'ya gidip gelmeye başladık. Afrika'da çok iş var şimdi buraya konsantre olduk, sadece finans eksiği var. Eximbank'ın burada etkinliği artırıyoruz, bu imkandan destek alırsak, gidip orda iş yapabiliriz.

-İç  piyasayı değerlendirir misiniz?

Mithat Yenigün: Arz fazlası değil, talep azalmasından dolayı bir duraklama oldu. Hem piyasanın durgunluğu, hem belirsizlik hem de dövizin hareketiyle oldu bu talep azalması. Şimdi durgun bir dönem geçiriyoruz fakat 16 Nisan'dan sonra yatırım iklimi güzelleşir, yabancı sermaye de gelmeye başlar. Türkiye'deki insanlar da alım için kararını veriyor olur...

BİRAZ ZAMANA İHTİYAÇ VAR

-Hükümet teşviklerinin sektöre etkisi nasıl oldu?

Mithat Yenigün: Gerçekten birçok teşvik oldu, Varlık Fonu, Kredi Garanti Fonu, Eximbank gibi..240 aya kadar taksitlendirmeler… Bunların ne kadar faydalı olacağını ancak piyasa canlanınca görebiliriz diyorum, bunun için biraz beklemeye ihtiyacımız var. Tabi bürokrasinin de iyi işlemesi lazım.

-Orta Doğu ve Körfez ülkelerinde Türk müteahhitleri neler yapıyor? Fırsatlar nasıl?

Mithat Yenigün: Katar yatırımı kısmayan tek ülke, 2022 Dünya Kupası için hazırlıklar yapılıyor. Firmalarımız da birçok yatırım yapmış durumda orada. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran pazarı da yeni açılan bir pazar fakat ABD buradan tam olarak ambargoyu kaldırmış değil ve finans kuruluşlarıyla oraya gitmek konusunda sıkıntı çekiyoruz, yoksa Avrupa ülkeleri de oraya çok gidiyor.

YURT DIŞINDA BİZİ KAPIŞTIRIYORLAR

-Yurtdışında rekabette Türk müteahhitleri nasıl?

Mithat Yenigün: Türk müteahhitler birbiriyle rakip oluyor, ben diyorum ki biz birleşelim ve daha büyük işlere talip olalım. Dünyanın neresine gidersek gidelim muhakkak iki Türk firmasını kapıştırıyorlar. Yabancı ortaklıklarda olabiliyor, fakat 15 sene önce bir İtalyan firması gelmişti Yenigün'e ortak olmak için biz resmen kovduk sen nasıl böyle birşey teklif edersin diye..Ama öbür türlü yapsaydık, şimdikinin 3 katı iş yapıp daha başarılı olurduk.

-Türkiye Müteahhiler Birliği'nin de 65.yılı, tebrik ediyoruz, bu kapsamda neler yapıyorsunuz?

Mithat Yenigün: 26 Ocak'tı yıldönümü; duayen abilerimizle biraraya geldik ve kendi aramızda kutladık. Seminerler düzenlemeyi düşünüyoruz. Türkiye için büyük bir onur, Türk müteahhitlik sektörü olarak dünyada marka haline geldik.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)