BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYeni Zelanda faiz artırdı----

Yeni Zelanda faiz artırdı

Yeni Zelanda faiz artırdı
05 Ekim 2022 - 08:06 www.finansgundem.com

RBNZ, faizi 50 baz puan yükseltti, yeni artış sinyali verdi

Yeni Zelanda Merkez Bankası(RBNZ), gösterge faiz oranında üst üste beşinci toplantısında 50 baz puanlık artışa gitti, artışın devam edeceği sinyalleri verdi.

RBNZ'den yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 3,00'ten yüzde 3,50'ye yükseltti. Piyasaların beklenti de faizde 50 baz puan artış olacağı yönündeydi.

Böylece Faiz oranı 2021 yılı Ekim ayındaki rekor düşük seviye olan yüzde 0,25'den bu yana 325 baz puan artırılmış oldu. İlk 3 toplantısında 25'er baz puan artış yapan RBNZ, sonraki 5 toplantısında 50'şer puan artışlarla yoluna devam etti. RBNZ'nin bu sıkılaşma süreci 1999 yılından bu yana en agresif süreç olarak belirlendi. 

RNBZ Para Politikası Kurulu üyeleri, bu toplantıda faizi 50 veya 75 baz puan artırmayı değerlendirdi. Bazı üyeler, artık faizde daha büyük bir artışın gerekli olduğunu vurgularken, diğer üyeler, bugüne kadar sağlanan politika sıkılaştırma derecesini yeterli buldu. 

Banka, enflasyonu yüzde 1-3 hedef aralığında tutma taahhüdünde kararlı olduğuna işaret etti. Kurul üyeleri, enflasyonu yıllık hedef aralığına geri getirmek için harcama üzerinde yeterli kısıtlama bulunduğundan emin olana kadar parasal koşulların sıkılaşmaya devam etmesi gerektiği konusunda anlaştılar. 

Yeni Zelanda'da enflasyon en son yıllık yüzde 7,3 seviyesine kadar çıktı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)