BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeni sistemin ilk MGK'sı----

Yeni sistemin ilk MGK'sı

Yeni sistemin ilk MGK'sı
30 Temmuz 2018 - 04:18 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk MGK toplantısı bugün. Parlamenter sistemin son MGK'sında Genelkurmay Başkanı olarak bulunan Akar ilk kez sivil olarak MGK'ya katılacak. ABD'nin yaptırım tehdidi en önemli gündem maddesi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak yeni sistemin ilk Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı ilklere sahne olacak.

MGK, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 24 Haziran’da hayata geçmesinin ardından bugün Beştepe’de toplanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığındaki toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları katılacak.

AKAR, İLK KEZ SİVİL

Fuat Oktay’ın “Cumhurbaşkanı Yardımcısı” olarak ilk kez yer alacağı toplantıya parlamenter sistemin son MGK’sına “Genelkurmay Başkanı” olarak katılan Hulusi Akar da “Milli Savunma Bakanı” sıfatıyla ilk kez sivil katılacak. Yeni yapıda ilk kez
Başbakan ve Başbakan Yardımcıları olmadan toplanacak olan MGK’da Orgeneral Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı olarak yer alacak. Parlamenter sistemin son toplantısına “MİT Müsteşarı” olarak katılan Hakan Fidan da bugünkü toplantıda “MİT Başkanı” titriyle bulunacak.

MİT’İN OPERASYONU

OHAL’in kaldırılmasının ardından yapılacak ilk MGK toplantısında ana gündem maddesini terörle mücadele oluşturacak. Toplantıda FETÖ ile mücadelede gelinen son durum ve Suriye’deki gelişmeler ele alınacak. Erdoğan’ın bu kapsamda Güney Afika’daki BRICS Zirvesi’nde biraraya geldiği Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmeye ilişkin MGK’ya bilgi vermesi bekleniyor. Toplantıda MİT’in FETÖ’ye yönelik yurtdışındaki çalışmaları masaya yatırılacak. Suriye’deki son gelişmeler çerçevesinde, ABD ile varılan Menbiç anlaşmasındaki son durum, İdlib ve Tel Rifat’taki gelişmeler değerlendirilecek. Terör örgütü PKK ile mücadele toplantının ana gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Bu kapsamda terör örgütünün Suriye kolu PYD/YPG’ye karşı düzenlenen operasyonlar konuşulacak.

6 NUMARALI KARARNAME

Yeni sistemde MGK’nın yapısı 6 numaralı kararnameyle düzenlendi. Buna göre MGK, cumhurbaşkanının çağrısıyla eski sistemde olduğu gibi iki ayda bir toplanacak. MGK’ya cumhurbaşkanı olmadığı zamanlarda yardımcısı başkanlık edebilecek. Başbakan ve başbakan yardımcılarının olmadığı yeni dönemde MGK, cumhurbaşkanı başkanlığında, yardımcısı, savunma, içişleri, dışişleri ve Adalet bakanlarıyla, Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanlarından oluşuyor.

YAPTIRIM TEHDİDİ ELE ALINACAK

Toplantıda ABD’nin Rahip Brunson’un yargılanmasına yönelik yaptırım tehditleriyle gerilen Washington-Ankara ilişkileri de değerlendirilecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yaptığı görüşmeye ilişkin kurula bilgi sunması planlanıyor. Toplantıya bu kapsamda MGK üyesi olmayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın da davet edilebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile MGK’nın yapısındaki değişiklikle “Kurul toplantılarına üyeler dışında, gündemin özelliğine göre ilgili bakan ve kişiler de çağrılarak bilgi alınabilecek” maddesi konulmuştu. MGK, 24 Haziran öncesinde son toplantısını 30 Mayıs’ta yaptı. Parlamenter sistemin son MGK’sına Binali Yıldırım, “Başbakan” sıfatıyla son kez katılmıştı. (Hürriyet / Erdinç Çelikkan)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)