BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYeni nesil, konut sahibi olmakta zorlanıyor----

Yeni nesil, konut sahibi olmakta zorlanıyor

Yeni nesil, konut sahibi olmakta zorlanıyor
13 Haziran 2022 - 14:22 www.finansgundem.com

Yeni neslin ev alamadığı epeydir bilinen bir gerçek. Peki bunun asıl nedeni ne?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünya ekonomisinde yaşanan olumsuz gelişmelere konut fiyatlarında yaşanan artış da eklenince yeni nesil, ev sahibi olmakta oldukça zorlanıyor. Bunun basit bir nedeni var: Satın alma gücü.

Milenyum kuşağı olarak da bilinen Y kuşağı (26-41 yaş arası) ve Z kuşağına ait kişiler (18-25 yaş arası) her ne kadar ev sahibi olmak isteseler de bunu başarabilecek satın alma güçleri bulunmuyor. Mart ayında yayınlanan ve New York merkezli finans şirketi Bankrate tarafından İngiltere merkezli pazar araştırma şirketi YouGov’a yaptırılan anket verilerine göre, ABD’li yetişkinlerin yüzde 74’ü ev sahibi olmayı Amerikan rüyasını gerçekleştirmenin en önemli şartı olarak görüyor. Ankete katılanlar arasında Amerikan rüyasını başka şekilde tanımlayanlar da bulunuyor. Buna göre, katılımcıların yüzde 66’sı emekli olma şansını, yüzde 60’ı başarılı bir kariyeri ve yüzde 40’ı ise çocuk sahibi olmayı bu rüyayı gerçekleştirmek için bir şart olarak görüyor. Üniversite diplomasına sahip olma kriteri ise yüzde 35 ile son sırada yer alıyor.

ABD’li yetişkinlerin yüzde 74’ü ev sahibi olmayı Amerikan rüyasını gerçekleştirmenin en önemli şartı olarak görüyor.

 Yetersiz satın alma gücü ve artan ev fiyatları

Anketin detaylarına inildiğinde, Y kuşağına ait kişilerin yüzde 65 ile ev sahibi olmayı en önemli kriter saydıkları görülüyor. Bu oran Z kuşağı için ise yüzde 59. 1.397’si ev sahibi olmak üzere 2.529 kişiyle yapılan ankette, henüz ev sahibi olmayanların üçte ikisi, ev sahibi olamamalarının altında yatan neden olarak satın alınabilirliği gösteriyor. Z kuşağı, gelirinin bir ev satın almak için yeterince yüksek olmadığını belirtirken, Y kuşağı ise artan ev fiyatlarını asıl neden olarak görüyor. Cnbc.com’dan Tom Huddleston Jr.’ın haberine göre anket sonuçları, çoğu insanın eğer ödeyebilme güçleri olsa, daha fazla ev satın almayı tercih edeceklerini gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bankrate Baş Analisti Greg McBride da, ev sahibi olmayanların yetersiz gelir ve yüksek ev fiyatlarını ev sahibi olmanın önündeki en büyük engeller olarak gördüklerini belirtiyor.

Konut piyasasında yüzde 34’lük artış

Gelişmelere bakıldığında, ABD’de özellikle son iki yılda konut piyasasında fiyatların oldukça yükseldiği gözleniyor. Pandeminin başlangıcından bu yana ortalama yüzde 34’lük bir artışın gerçekleştiği konut piyasası, son zamanlarda ise yavaşlama belirtileri gösteriyor. Ancak öğrencilerin yüksek borç yükleri ve iş gücü piyasasındaki baskılanmış ücretler, yeni nesil başta olmak üzere birçok kişi için ev sahibi olmanın giderek zorlaştığı anlamına geliyor. Ankete göre Z kuşağının yüzde 75’i ve Y kuşağının yüzde 69’u bir ev sahibi olabilmek için daha uygun fiyatlı evlerin bulunduğu eyaletlere taşınmayı dahi düşünüyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)