BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYeni nesil bankalar limit aşım ücretine savaş açıyor----

Yeni nesil bankalar limit aşım ücretine savaş açıyor

Yeni nesil bankalar limit aşım ücretine savaş açıyor
03 Ağustos 2021 - 12:00 www.finansgundem.com

Geleneksel bankalar üzerinde limit aşımı ücretiyle ilgili baskılar artmaya devam ediyor. Dijital banka Alliant da limit aşımı ücretlerini kaldıran yeni nesil bankalar arasında yer aldı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

14 milyar dolarlık varlığı bulunan dijital banka Alliant, tüketici örgütlerinin toplumun savunmasız kesimleri üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu söyleyerek eleştirdiği limit aşımı ücretlerine veda eden en büyük kredi kurumu ve en büyük ikinci finansal kurum olduğunu açıkladı. Alliant CEO’su Dennis Devine, “müşterilerimiz için yapabileceğimiz en doğru şeyin bu olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu hamle piyasanın geri kalanının da doğru olanı yapması için baskı oluşturuyor” ifadesini kullandı. Temmuz ayında online kredi kurumu Ally Bank, limit aşımı ücretini yürürlükten kaldıran en büyük finans kurumu olmuştu. 1935 yılında United Airlines’ın kredi birliği olarak kurulan Chicago merkezli Alliant’a göre bu hamle kurumu geleneksel kredi kurumlarından ayrıştıran ve 600 binlik müşteri tabanını büyütmeye yönelik bir girişim.
Limit aşım ücretleri oldukça yaygın bir uygulama ve ortalama olarak 35 dolar seviyesinde seyrediyor. Bu uygulama ise birçok kredi kuruluşu için temel gelir kaynaklarından bir tanesini oluşturuyor. Limit aşım ücretleri FinHealth verilerine göre yalnızca 2020 yılında kurumlara 12,4 milyar dolar gelir sağladı. Devine limit aşım ücretlerinin kaldırılmasının Alliant’ın gelirlerini olumsuz etkileyeceğinin de altını çizdi.

Devine, “bir ücreti ortadan kaldırma kararının gelirler üzerinde etkisi olacaktır” dedi. Açıklamasının devamında, “ancak geçmişte birçok finans kurumunun yaptığı gibi, ücretlere dayalı bir kurum olmadık” ifadesini kullandı.

“Limit aşımı ücretlerinin ortadan kalkma zamanı geldi”

Bazı kredi kuruluşları limit aşım ücretlerini, bu ücretleri talep etmeyen yeni nesil bankaların ortaya koyduğu rekabet nedeniyle yeniden gözden geçiriyor. Buna ek olarak müşterilerin, düzenleyicilerin ve kanun yapıcıların eleştirileri de dikkate alınıyor. Ally’ın haziran ayında yaptığı limit aşımı ücretleri konusundaki açıklamada, şirketin CEO’su Jeffrey Brown, limit aşım ücretlerinin “birçok müşteri için zorluk yarattığını” ancak bazı müşteriler için bu ücretlerin özellikle yıpratıcı olduğunu söyledi.

Brown, limit aşımı ücretlerinin “ortadan kalkmasının zamanı geldi” dedi.

ABD Kongresi’nde de benzer görüşleri dile getirenler var. Demokrat Senatör Elizabeth Warren mayıs ayında JPMorgan Chase CEO’su Jamie Dimon ile limit aşım ücretleri konusunda tartıştı. Warren CEO’yu “limit aşımı ücreti şovunun yıldızı” olduğunu söyleyerek eleştirdi.

ABD Denetim Komitesi Başkanı Carolyn Maloney de yakın zamanda limit aşım ücretlerini kaldırmak için bir yasa önerisi sundu. Bu öneriye göre bankalar her ay bir ücretten fazla ücret talep edemeyecek. Aynı zamanda talep edilen ücretlerin, limit aşım miktarıyla ve bunun bankalara maliyetiyle orantılı olması gerekecek.

Daha fazla bankanın Ally ve Alliant’ın adımlarını izlemesi isteniyor

Demokrat Maloney Alliant’ın kararından memnuniyet duyduğunu ifade etti ve “istismarcı” olarak tanımladığı bu uygulamanın sonunun gelmesi için daha fazlasının yapılması gerektiğini ekledi. Maloney CNN’e yaptığı açıklamada, “limit aşım ücretleri bu ücretleri karşılayamayanlara en sert darbeyi indiriyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “giderek daha fazla Finans kurumunun bu ücretlerin yarattığı zararı fark etmesinden memnuniyet duyuyorum” ifadesini kullandı. Önde gelen perakende bankalarını temsil eden Tüketici Bankacıları Birliği (CBA) ise Maloney’in sunduğu yasa önerisine karşı çıkıyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre CBA Başkanı ve CEO’su Richard Hunt haziran ayında yaptığı açıklamada, “limit aşımına erişimi kısıtlamak, tüketicileri yüksek faizli kredi veren kişilere iter.

Bunlar ise düzenlemelere tabi olan bankalarla aynı güvenliği sağlamaz” dedi. 

Mevduat hesabı sahiplerinin yaklaşık %5’i Pew Charitable Trusts’ın araştırmasına göre yılda 20 kezden fazla limit aşımına uğruyor. Her limit aşımında ödenen 35 dolarlık ücret ise her müşteriye yılda 700 dolar kaybettiriyor.

“Şubelerimiz yok”

Elbette Ally ve Alliant gibi dijital kredi kuruluşları için bu ücretleri kaldırmak çok daha kolay. Online bankaların fiziki şubeleri olmadığı için emlak ve personel giderleri de bulunmuyor. Alliant’ın yıllar önce az sayıda şubesi bulunuyordu, ancak şimdi Devine kurumun hiç şubesi bulunmadığını söylüyor. Daha önce KeyBank, PNC ve Citizens Financial gibi geleneksel kredi kuruluşlarında çalışmış olan Devine, “fiziki şube ağına sahip olmanın beraberinde getirdiği yüksek bir maliyet yapısı var” dedi.

JPMorgan, Wells Fargo ve diğer büyük bankaların aksine Alliant’ın hissedarlara ve Wall Street analistlerine karşı bir sorumluluğu da bulunmuyor. Bir kredi birliği olarak Alliant’ın sahibi üyeler olduğundan, vergiden de muaf. Ancak Alliant için bile limit aşım ücretlerini kaldırma kararı kolay olmadı. Devine bu hamlenin kurum içinde de tepkilere neden olduğunu kabul etti.

Tahvil fonlarındaki büyük risk

 

Dev bankalar yeşil enerji için harekete geçiyor

 

Bankaların 2021 yılı altı aylık açıklanan bilançoları

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb10 Ağustos 2021 08:52

    Sadece limit aşımı değilki, kendi kartını diğer banka pos'undan çektiğinde de ceza gibi birşey alınıyor...bir sürü ıvır zıvır masraflar var...