BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaYeni kriz mi bekleniyor?----

Yeni kriz mi bekleniyor?

Yeni kriz mi bekleniyor?
06 Şubat 2013 - 06:51 www.finansgundem.com

Küresel piyasalarda dolar kaynaklı yeni bir krizden endişe edilirken bu krizin en çok gelişmekte olan ülkeleri vurmasından korkuluyor

Piyasalarda devam eden borç krizinde tam anlamıyla sona gelinmeden yeni bir kriz spekülasyonu daha dolaşmaya başladı.
Krizin nedeninin dolar olacağı ifade ediliyor.
ABD’de 2013’ün ikinci yarısında Fed’in gevşek para politikasını sonlandırması bekleniyor. Böylelikle piyasadaki fazla dolar arzı ortadan kalkacak ve dolarda önümüzdeki beş yıl boyunca sürecek bir değer artışı yaşanacak.
Morgan Stanley bankasının eski ekonomisti olan ve şu anda bağımsız danışmanlık yapan Andy Xie, doların değerinin artmasının gelişmekte olan ülkelere olan sıcak para akışını durduracağını ve ülkelerde yeni bir krize neden olacağını söyledi.
DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI
Xie, daha önce de yine doların değerinin artmasıyla gelişmekte olan ülkelerde kriz yaşandığını bunun tekrarlanma ihtimali üzerinde durulması gerektiğini vurguladı.
Morgan Stanley’nin eski ekonomisti, “Dolarda başlayacak hızlı alım süreci gelişmekte olan ülkelerde yeni bir krizi tetikleyecek. 1980’li yıllarda Latin Amerika’daki borç krizinde, 1997’deki Asya Finansal Krizi’nde olduğu gibi dolar diğer para birimleri karşısında değerlenecek ve bu da devletlerin dış borç ödeme maliyetlerini artıracak” diye konuştu.
Xie ek olarak, “Son on yılda doların değerini düşüren para politikaları gelişmekte olan ülkelere sıcak para akışını hızlandırdı. Ancak dolarda görülecek ters yönlü bir hareket,likiditenin de yön değiştirmesi anlamına geliyor” dedi.
Doların değerlenmesiyle birlikte en büyük riski Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerin yaşayacağının da altını çizdi.
ABD EKONOMİSİ CANLANIYOR
ABD ekonomisi yeni yılla birlikte canlanma işaretlerini artırdı. Ocak ayında fabrika üretimleri son dokuz ayın en yüksek seviyesine çıkarken işsizlikten de iyi haberler geldi.
Uzmanlara göre bu gelişmeler Fed’in ekonomiyi canlandırmak için aldığı teşvik önlemleri ve parasal genişleme politikalarını sonlandırması sürecini hızlandırabilir.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • teo06 Şubat 2013 09:45

    milleti gene dolara yöneltmenin bir çabası var galiba,zaten ucuz diye küçük yatırımcı dolar toplamaya başladı , haberler geliyor,gene de faiz ,dolar, altın ve emlak ölü yatırım bence,sadece zamana ihtiyaç var bunu anlamak için..

  • Ozan06 Şubat 2013 09:13

    ABD ekonomisi canlanır büyümekte olanlar çöker kriz her zaman zayıfı yıkar geçer.