BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarYeni kripto çılgınlığı: Emlak NFT’leri----

Yeni kripto çılgınlığı: Emlak NFT’leri

Yeni kripto çılgınlığı: Emlak NFT’leri
25 Kasım 2021 - 17:28 www.finansgundem.com

Kripto ve blockchain alanında her geçen gün bir yenilik daha ortaya çıkarken, çılgınlığın son durağı emlak NFT’leri oldu. Oldukça uzun, yorucu ve eski bir süreç olan emlak alımları, NFT’ler sayesinde kolaylaşabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl nisan ayında Silikon Vadisi’nin teknoloji şirketi Propy CEO’su Natalia Karayaneva, kaleme aldığı bir yazıda emlak varlıklarının non-fungible token’a (NFT) dönüştürülmek için oldukça uygun olduğunu yazmıştı. Yazının ardından birçok girişimci, dönüşümü beraberinde getirecek bir hamle için harekete geçti. Karayaneva emlak varlıklarının NFT’ye dönüştürülmeden de birçok anlamda dijital varlıklara benzer bir şekilde hareket ettiğini savundu.

Forbes’un haberine göre bir şeyi NFT’ye çevirmek birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Bunlar arasında anlık anlaşmalar, sadeleştirilmiş işlem süreçleri gibi akıllı telefonlarıyla büyüyen birçok genç insanı memnun edecek faydalar bulunuyor. Emlak satın alımı genellikle uzun süren, yorucu ve eski yöntemlerin kullanıldığı bir süreç. NFT’ler ise emlak alımlarını hızlandırarak kolaylaştırabilir. Şimdiden yeni nesil emlak alıcıları geleneksel yöntemin dışında çözüm arayışında. Yüksek maliyetli ve uzun süren ev satın alım süreci birçok aracı da gerektiriyor. Emlak alımlarında ise artık şeffaf ve “tek tık” yaklaşımına yönelik talepler artıyor.

Ancak emlak varlıklarının NFT’ye dönüştürülmesinin önünde bazı engeller var. Öncelikle bir NFT yaratılması, daha sonra bu NFT’nin içerisinde bulunduğu ülkenin yasal çerçevesine uygun hale getirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda birçok NFT’nin anonim olması da emlak alım süreçlerinde zorluk yaratabiliyor.

Bunun için vergi mükellefi emlak sahibi ile NFT sahipliği arasında bağ kurulması gerekiyor. Bu şekilde NFT’nin sahipliği, otomatik olarak emlak varlığına transfer edilebiliyor. Bu şekilde de önemli ölçüde zamandan ve paradan tasarruf edilebiliyor. Bununla birlikte bir varlığı bir cüzdandan diğerine aktaracak, kişisel isimleri toplayacak ve basit kimlik kontrollerini gerçekleştirecek bir protokole ihtiyaç duyuluyor. Tüm bunlar ise gerçekleşen işlemin doğruluğunu güvence altına alıyor.

Karyaneva, bu süreçlere bulduğu çözümlerin ardından ‘ABD merkezli bir tüzel kişiliğe’ ait bir stüdyo daireyi NFT’ye dönüştürdü. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu daire aynı zamanda 2017 yılında akıllı kontrat aracılığıyla satın alınan ilk kripto para varlığıydı. Daire o dönemde TechCrunch’ın ve Arrington Capital’ın Kurucusu Michael Arrington tarafından satın alınmıştı. Dairenin dönüştürüldüğü ve satışın öznesi NFT’ye ise hem daire hem de dairenin içerisinde yer alan, ünlü sokak sanatçısı Chizz’in bir eseri dahil edildi.

NFT’nin yaratılmasının ardından 9 Haziran 2021’de 24 saat sürecek bir açık artırma düzenlendi. 40 kişi Ethereum’la ödeme yapmak için teklif verdi. Kazanan ise Silikon Vadisi’nden bir genç oldu. Satış işlemi 24 saatlik açık artırma sonucunda bir otel odasında gerçekleşti. Satış işlemi ise yalnızca 22 dakika sürdü. Daireyi (NFT’yi) satın alan kişi ile satıcı yüz yüze gelmedi. Y ve Z kuşağı mensupları internet üzerinden otomobil dahi satın alabiliyor.

Aynı kolaylığı ve şeffaflığı emlak alımlarında da görmek istiyorlar. Ancak yüksek seviyelerde güvenlik ve daha fazla veri tutarlılığı bu tür işlemlerde siber dolandırıcılığı önlemek için gerekli. Blockchain üzerinde NFT olarak emlak satışı, geleceğin emlak piyasasını dönüştürebilir.

İklim değişikliğinin emlak fırsatı yarattığı 3 bölge

 

Akıllı telefon kullanım yaşı 3’e kadar düştü

 

Elektronik ortamda 41 bin 402 duruşma yapıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)