BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYeni bankacılık kuralları kripto paraları tanıyor----

Yeni bankacılık kuralları kripto paraları tanıyor

Yeni bankacılık kuralları kripto paraları tanıyor
14 Haziran 2021 - 18:08 www.finansgundem.com

Yeni banka kuralları kripto paraları hem tanıyor hem de baskı altında bırakıyor. Bankacılıkta kural yapıcılar dijital para birimlerini resmi olarak tanısa da, oldukça yüksek riskli varlıklar olarak görüyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bitcoin savunucularını ve kripto paralara şüpheyle yaklaşanları bir araya getiren nadir bir gelişme yaşandı. Her iki grup da büyük bankalar için küresel kural yapıcıdan gelen haberleri memnuniyetle karşıladı. Basel Bankacılık Denetim Komitesi kripto varlıklara sahip olan büyük kredi kurumları için oldukça ağır cezalar içeren sermaye kuralları getiriyor.

Kurumun hamlesi tüm dünyada paralel politikalarla tamamlanmalı ve popülerliği giderek artan bir varlık sınıfı bu yolla güvenli hale getirilmeli. Ancak yine de kripto paraların organize suçları ve terörü finanse etmesinden doğan riskler unutulmamalı. Financial Times’ın haberine göre kripto paraların volatilitesi giderek artan sayıda bireysel yatırımcıyı tehlike altında bırakıyor. Aynı zamanda kredi kurumları için kredi risklerini de ortaya çıkarıyor.

finansgundem.com'un derlemesine göre, 2 trilyon dolarlık kripto para piyasasının yaklaşık yarısını oluşturan Bitcoin, perşembe günü Basel Bankacılık Denetim Komitesi’nin açıklamasıyla birlikte 2 bin dolar yükseldi. Komite tarafından doğrudan bir yasak gelmemesi ve alana yönelik düzenleme çabalarıyla birlikte varlık sınıfı olarak kabul görmesi yatırımcıların güvenini tazeledi.

Perşembe gününün ardından yaşanan fiyat yükselişi aynı zamanda El Salvador’un Bitcoin’i yasal bir para birimi olarak kabul eden ilk ülke olmasıyla da tetiklendi. Ancak görülen yükseliş, komitenin volatilite konusundaki endişelerinin altını çizdi. Bitcoin bu yıl 30 bin doların altındaki seviyelerden 60 bin doların üzerine yükseldi. Ancak bunun ardından 37 bin dolar seviyelerine geriledi.

Kripto varlıkların kendilerine düzenleme getirmek yerine bankacılık denetleyicileri düzenlemelere tabi olan kredi kurumları için kuralları sıkılaştırdı. Şimdilik bu durum bankalar için danışmanlık hizmeti ya da kripto işlemlerine imkan tanıyabilmek anlamına geliyor. Sunulan kurallar bankaların bilançolarında kripto varlıkların ağırlıkla yer almasını engellemeyi hedefliyor.

Komite bankaların kripto paralardaki ağırlığıyla aynı miktarda sermaye de tutmasını zorunlu kılıyor. Ancak kripto paraların finansal sistemin bir parçası olarak kabul edilmesi, geleneksel finans sistemine karşı oluşturulmuş Bitcoin için oldukça ironik. Geleneksel finansın geliştirilebilecek alanları var ve bazı kripto varlıklar bu konuda yardımcı olabilir. Uluslararası ödemeler ise bu alanlardan bir tanesi.

Tamamen tesadüfi olmayan bir şekilde ikinci ve memnuniyet verici açıklamalardan biri de Fransa ve İsviçre’nin ulusal bankalarıyla birlikte merkez bankası dijital para birimlerinin çalışmalarının da yürütülmesi oldu. Komitenin çabalarının ardından, kripto para alanında daha tutarlı politikalara ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. Çünkü kripto paralar bir yere gitmiyor.

Wall Street’in yeni sorusu Bitcoin’in geleceği

 

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor

 

ECB'den varlık alımı açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)