BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeni ABD Başkanı’nın profili nasıl olacak?----

Yeni ABD Başkanı’nın profili nasıl olacak?

Yeni ABD Başkanı’nın profili nasıl olacak?
23 Ekim 2020 - 17:54 www.finansgundem.com

ABD seçimlerine iki haftadan az bir süre kalmasıyla adayların Beyaz Saray’da nasıl bir politika yürüteceği de merak konusu olmaya devam ediyor. Başkanlık tartışmaları ise bu konudaki merakı giderecek ipuçları içeriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD seçimleri yaklaşırken yeni başkanın nasıl bir politika izleyeceğine ilişkin öngörüler konusunda başkan adaylarının canlı yayın tartışmaları önemli bir rol oynuyor. Bloomberg Yazarı Jonathan Bernstein son başkanlık tartışmasının ardından seçilecek ABD Başkanı’nın nasıl bir politika uygulayacağının ipuçlarını yakalamaya çalışıyor. İşte Bernstein’ın o yazısı:

Başkanlık tartışmaları adayların ofise girmeleriyle gerekte ne yapacağını söylemesi yönüyle oldukça yararlı.

Joe Biden Perşembe gecesi yapılan son tartışmada geleneksel liberal bir Demokrat başkan olacağını açık etti. Biden istihdamı ciddiye alacak ve problemleri çözmeye çalışacak. Katma değeri ise empati ya da en azından empati göstermeye çalışma kapasitesi olacak.

Biden oğlu Hunter hakkında kendisine saldırılması beklentisiyle Donald Trump’ın ailesi ya da kendi ailesi ile ilgilenmediğini ancak Amerikan aileleriyle ilgilendiğine ilişkin bir konuşma metni hazırladı. Trump’ın aileleri ayırma politikası konusunda gerçekten öfkeli göründü.

Ama en önemlisi, Eski Başkan Yardımcısı Demokratların planlarını özetledi: Moderatör Kristen Welker’in kendisi için yönelttiği sorularda sağlık, iklim değişikliği, dış politika ve bunun gibi her konuda merkezci olmayacağını fakat partinin Bernie Sanders kanadında da olmayacağını gösterdi.

Bir kısmında her şeyi berbat etse de (Bana kalırsa sağlık sistemi planında böyle yaptı) konular üzerinde hakimiyeti olduğunu ve karmaşık düzeyde bunları tartışabileceği açıktı.

Biden’ın en fazla ‘Biden’lık yaptığı sözü ise, “biz başkan ve başkan yardımcısıyken” ifadesiydi zira “biz” derken kimi ifade ettiği açık değildi.
Donald Trump’ın en fazla ‘Trump’lık yaptığı sözü ise, “Tüm sorumluluğu kabul ediyorum. Benim suçum değil” ifadesiydi.

Trump ikinci döneminin aşağı yukarı birinci başkanlık dönemi olacağının sözünü verdi. Hükümet ve politika hakkında hiçbir şey öğrenme zahmetine girmede. Onun ana bilgi kaynakları Fox News ve daha da iyisi, Cumhuriyetçiler yönünde daha karanlık ve aşırı çıkışları olan medya kanalları olacaktır. (Rüzgar enerjisi hakkında tekrarlamayı çok sevdiği anlamsız sözler gibi kafasından bir şeyler attığı zamanlar dışında...)

Bununla ilgili harika bir örnek: Sınırda yakalanan çocukların ailelerinden ayrılması konusu sorulduğunda Fox News’in suçüstü haberlerinden birisini örnek vererek onun yönetiminde olduğu iddia edilen konuyla ilgili bir haber resminin Barrack Obama döneminden olduğunu hatırlatması oldu. Açıkçası bu hikayenin soruyla hiçbir alakası yoktu.

Üstelik duyarsızca dile getirdiği iddialarında yönetimin çocukları yerleştirdikleri kafeslerin gerçekten de temiz olduğunu ifade etti. Empati konusunda ise Trump’a göre Biden’ın seçmenler konusundaki kaygısı sadece politikacı sözlerinden ibaret.

Trump hala salgında ne yapacağına cevap vermiyor. Nisan ortasından beri söylediklerini tekrar ediyor: ABD’nin verdiği tepkinin ne kadar başarılı olduğuna ilişkin takdiri hak ettiğini ve aşının her an ortaya çıkabileceğin söyledi.

ABD Başkanı kurgularını akla yatın hale getirmek için de çok az emek veriyor. Halen eğer başkan seçilmeseydi ABD'nin savaşta olacağı fikrini zorluyor. Kuzey Kore’yle bir nükleer savaş... Lincoln'den beri Siyahi Amerikalılar için en iyi başkan olduğunu iddia ediyor.

Nisan ayından bu yana çok büyük miktarda kişinin yeniden işine kavuştuğuna ilişkin paylaştığı rakamları doğru olsa bile, bunu bir ekonomik patlama olarak ifade ediyor. Şu an 30 hafta üst üste rekor düzeyde işsizlik sigortası başvurusu olduğunu ve hala durgunluk düzeyinde işsizliğin mevcut olduğunu kabul etmiyor. Bu konuda ne yapmayı planladığını söyleme zahmetine bile girmemiş olmasına şaşmamalı.

Sonuç olarak Trump'ın ikinci dönem için herhangi bir politika planı yok gibi görünüyor. İlk döneminde pek bir şey yapmadığı için bu bir sürpriz değil ama yine de artık rol yapamaması inanılmaz. Hiçbir ekonomik stratejisinin olmamasının yanı sıra hiçbir sağlık sistemi planı da sunmadı. (Her zaman tekrarladığı gibi iki hafta içerisinde bir plan açıklayacağının sözünü vermekten başka...) Bir altyapı planı dahi yok ki bir ara bu plana sahipmiş gibiydi ancak görünüşe göre ilgisini yitirmiş gibi.

Tartışma sırasında ilgilendiği tek şey, Joe Biden'a saldırmanın yanı sıra, Hunter Biden ve Demokratlara genel olarak saldırmaktı. Ancak çoğu durumda olduğu gibi suçlamaları Cumhuriyetçi medyaya bağlı olmayan herkes için anlaşılmazdı.

Her iki adayın da perşembe gecesi söylediklerinin hiçbiri seçimleri kimin kazandığını etkilemeyecek gibi görünüyor. Ama Biden veya Trump'ın önümüzdeki dört yıl boyunca Oval Ofis'te nasıl birisi olacağını merak eden varsa, son tartışma oldukça eğiticiydi.

ABD imalat sanayinde büyüme sürüyor

 

Wall Street güne yükselişle başladı

 

ABD Büyükelçiliği’nde ‘güvenlik’ nedeniyle işlemler askıya alındı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)