BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYeni ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'yle yaşadığı gerilimler----

Yeni ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'yle yaşadığı gerilimler

Yeni ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'yle yaşadığı gerilimler
07 Kasım 2020 - 23:08 www.finansgundem.com

ABD'de uzun soluklu bir seçim maratonunun ardından kazanan Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden oldu. İşte Biden'ın sözde Ermeni soykırımını kabul etme sözü vermesinden, muhalefete destek verme çıkışına kadar olan Türkiye'yle ilişkileri...

20 Kasım 1942’de Scranton, Pennsylvania’da dünyaya gelen 77 yaşındaki Biden, ABD siyasetinin içinde çok uzun süredir yer alan bir isim. 1972’de 29 yaşındayken Delaware eyaletinden seçimlere giren Biden, Amerika tarihinin en genç altıncı Senatörü olmayı başardı.

1973-2009 yılları arasında aralıksız olarak Senato’da yer almayı başaran Biden, 2008’de Demokrat Parti’nin adayı olarak seçimlere giren Barack Obama’nın yarışı kazanmasıyla Başkan Yardımcısı oldu. 2009-2017 yılları arasında iki dönem boyunca Obama’nın yardımcılığını yapan Biden, 2017’de bu görevi Mike Pence’e devretti.

Soykırım tasarısını desteklemeye söz verdi

Sözcü'nün haberine göre, Biden gerek Obama dönemindeki görevi, gerekse de Senatör olduğu dönemdeki girişimleriyle Türkiye’yi yakından tanıyan bir isim. Uzun süre Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi’nde yer alan ve Başkan olarak da görev yapan Biden, Ermeni lobisine olan yakınlığıyla biliniyor. Dönem dönem sözde Ermeni soykırımıyla ilgili çıkışlarda bulunan Biden, adaylığı belli olduktan sonra yaptığı açıklamada eğer seçilirse soykırım tasarısını destekleme sözü verdi.

Ambargoyu masaya getirenler arasında

Biden, Türkiye’nin 1974’te düzenlediği Kıbrıs Barış Harekatı’ndan bir yıl önce Senato’ya girmişti. Seçildiği Delaware eyaletinde de Yunan asıllı nüfusun yoğunlukta olduğu bilinen Biden, harekatın ardından Türkiye karşıtı kararları savunan isimler arasında başı çekenlerden biri olmuştu. ABD’nin Türkiye’ye 1975’te uygulamaya başladığı silah ambargosu kararını masaya getiren Senatörler arasında Biden’ın da adı yer alıyordu.

Türkiye'yi dört kez ziyaret etti

Joe Biden, Başkan Yardımcılığı yaptığı dönemde Türkiye’ye dört kez ziyarette bulundu. İlk kez 2011’de Türkiye’ye gelen Biden, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmelerde Arap Baharı’nı masaya yatırmıştı.
İkinci ziyaretini 2014 yılında yapan Biden, Erdoğan bu kez Cumhurbaşkanı seçildikten birkaç ay sonra Kasım ayında Türkiye’ye geldi. Masadaki ana gündem maddesi, bölgedeki IŞİD tehdidi ve ABD’nin başlattığı hava operasyonları oldu.

Son ziyareti 15 Temmuz'dan sonra oldu

2016 yılında Türkiye IŞİD’le mücadele koalisyonuna dahil olurken, üslerinin ABD tarafından kullanılmasına izin vermesinin ardından Biden üçüncü kez Türkiye’nin yolunu tutmuştu.

Biden son ziyaretini ise yine 2016 yılında FETÖ’nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminden sonra Ağustos ayında gerçekleştirdi. Darbe girişimine gerektiği gibi tepki veremediğimiz için şahsen Türkiye’ye geldim” sözleriyle anlatmıştı.

İki kez özür diledi

Biden, Başkan Yardımcısı olduğu dönemde yaptığı açıklamalar nedeniyle iki kez geri adım atmak zorunda kaldı. Bunlardan ilki 2014 yılında Suriye ve IŞİD ile ilgili yaptığı açıklamalar sonrası geldi. Türkiye’nin de dahil olduğu Orta Doğu’daki müttefiklerinin Esad’ı devirmek için para ve silah yardımı yaptığını iddia eden Biden, Türkiye’nin sert tepki göstermesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayarak özür diledi.
Biden’ın ikinci özrü ise FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra geldi. 2016’nin Ağustos ayında Türkiye’ye gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yüz yüze görüşen Biden, “Amerikan halkı sizin yanınızda. Obama, Erdoğan’ı arayan ilk isimlerden biriydi. Ancak yine de özür dilemek istiyorum. Keşke daha erken buraya gelebilseydim” ifadelerini kullanmıştı.

Muhalefete desteğini ifade etti

Biden’ın son dönemde en çok tepki çeken açıklamalarından biri, geçtiğimiz yıl aralık ayında yaptığı ancak 2020’nin ağustos ayında gürültü koparan muhalefet çıkışıydı.

Erdoğan’ı mağlup etmek için seçimleri işaret eden Biden, “Bence yapmamız gereken farklı bir yaklaşım izlemek. Muhalefetin liderlerini desteklediğimizi açık şekilde belirtmeliyiz. Açıkça pozisyonumuzun parlamentoda da yer edinmek isteyen Kürt nüfusun entegrasyonunu sağlamak olduğunu söylemeliyiz. Yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler hakkında sesimizi çıkarmalıyız. Yaptıklarının bedelini ödemeli. Muhalefetle doğrudan iletişimde olup, Erdoğan’ı mağlup etmeleri için cesaretlendirebiliriz. Darbe ile değil, seçimle” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü

 

Almanya Başbakanı Merkel'den Biden'a tebrik

 

ABD'nin yeni seçilmiş başkanı Joe Biden kimdir?