BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYemek siparişi şirketleri yakında gerçekle yüzleşebilir----

Yemek siparişi şirketleri yakında gerçekle yüzleşebilir

Yemek siparişi şirketleri yakında gerçekle yüzleşebilir
07 Aralık 2020 - 15:08 www.finansgundem.com

Pandemi yemek siparişi şirketlerinin yükselişini hızlandırdı. Ancak bu şirketler yakında gerçeklerle yüzleşebilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 yılının başında, yemek siparişi sektörü, yıllarca süren yükselişin ardından milyarlarca dolar kaybetmek üzereymiş gibi görünüyordu. İlk ortaya çıkan yemek sipariş şirketlerinden Grubhub, pazar payındaki kaybının ardından şirketin satılmasını gündeme getirdi. Şirketin rakipleri, DoorDash, Postmates ve Uber Eats de çeşitli birleşme müzakereleri içindeydi. Bu sırada, Uber’in CEO’su yemek sipariş hizmetleriyle ilgili önemli bir değişimin sinyallerini verdi. Şirket karlı büyümeye odaklanacaktı. Daha sonra pandemi her şeyi değiştirdi.

Ekonomik krizle bir araya gelen sağlık krizi, sipariş şirketleri için mükemmel bir fırtına yarattı. İş aramaya yeni başlayan bir çok insan, evde kalanlar ve yemek siparişi verenler ve restoranların giderek daha fazla paket servis ve eve teslim hizmetlerine odaklanması ani bir değişim yarattı. Sipariş servislerine olan talep hızla yükseldi.

Uber’in ana faaliyet alanı olan taşıma düşüş gösterirken, şirket yemek siparişi üzerine çalışan Eats birimine odaklandı. Instacard ve DoorDash’in değerlemeleri, şirketlerin sermayelerindeki yüz milyonlarca dolarlık artışla birlikte yükseldi ve elektronik perakendecileri ile diğer perakendecilerden de teslimatlar yapmaya başlayarak hizmetlerini genişletti.

Son dönemde DoorDash’in fonlamasında yer alan önde gelen yatırımcılardan biri, hizmetin “temel bir hizmet olarak, yerel toplulukların hayatlarında yer edindiğini” söyledi. Şimdi 2020 sona ererken, DoorDash pandeminin yükselttiği talebi, bu hafta gerçekleşmesi beklenen halka arzıyla değerlendirmek üzere. 

Veri araştırma şirketi PitchBook Analisti Asad Hussain, “yıldızlar hizada. Bu sipariş şirketlerinin halka arzı için mükemmel zamanlama” dedi. Analist aynı zamanda, pandemi nedeniyle ortaya çıkan talep artışının ve sektördeki konsolidasyonun da etkili olduğunu söyledi.

Avrupa şirketi Just Eat ve takeaway.com Grubhub’ı ve Uber Postmates’i satın aldı. Böylelikle fiyatlama alanında daha az şirket rekabet edecek.

DoorDash ve Instacard’ın ilk aşamadaki yatırımcılarından Semil Shah, “bu değişimden olağanüstü fayda gördüler” dedi. Instacard’ın gelecek yıl halka arzını planladığı düşünülüyor. CNN’in haberine göre, Shah, “bence iki şirket de bir noktada halka arz edilecekti. Bence şimdi pandemi olmasaydı, halka arzları biraz daha gecikebilirdi” dedi. Airbnb, pandemi sürecinde seyahat harcamalarının sert bir şekilde düşüş göstermesiyle zorluk yaşamıştı. Ancak şirketin bu hafta halka arz edilmesi bekleniyor. İki şirket de ABD’de korona virüs aşıları erişilebilir hale geldiği dönemde Wall Street’teki açılışlarını yapacak.

Aşının uygulanmaya başlanacak olması, pandeminin sonunun başlangıcının sinyallerini veriyor ve bununla birlikte talepte yeni bir değişim meydana geliyor. Airbnb için pandeminin sonu talebi ne kadar arttırır sorusu öne çıkarken, DoorDash gibi şirketler için, pandeminin sonunun talebi ne kadar düşüreceği merak ediliyor.

Harvard Business School Profesörü Scott Duke Kominers, “insanlar bu hizmetleri kullanarak yemek ve diğer ürünleri sipariş etmeye çok alıştılar. Alışverişleri şahsen yapmak daha güvenli hale geldiğinde, elbette bunun bir kısmı ortadan kaybolacaktır” dedi.

SoftBank ve Sequoia Capital gibi yatırımcılardan 2,5 milyar dolarlık fon sağlayan DoorDash, halka arz bildirisinde, pandeminin neden olduğu yükselişin sonsuza kadar sürmeyebileceğini söyledi. Şirketten yapılan açıklamada, “şirketimizin korona virüs pandemisinin oluşturduğu koşullarla hızlanan büyümesi gelecekte devam etmeyebilir” dendi.

 DoorDash gibi teslimat hizmetleri, birçok restoran müşterilerine evde ulaşmaya ihtiyaç duyarken daha yüksek ilgi gördü. Ancak pandemi sonrasında şartlar değişebilir.

Kominers, sipariş şirketlerinin restoran ve diğer tedarikçileriyle olan ilişkilerinde, sürdürülebilir büyüme için gelirlerini daha adil paylaşması gerektiğini söyledi. Sipariş şirketlerinin restoranlardan talep ettiği yüksek ücretler, pandemi döneminde dikkatleri çekti.

Bazı eyaletler ve şehirler, yerel işletmelere yardımcı olmak için üçüncü parti yemek sipariş şirketlerinin ücretlerini karşıladı. İleriye bakıldığında, pandeminin sonunun gelişen ekonomi ve şirketlerine yönelik hukuki güçlüklerle bir araya gelmesi, DoorDash gibi şirketler için bağımsız yüklenicileri kullanan modellerini sürdürmek zorlaşabilir. Zira bu bağımsız yükleniciler, işverenlerin sahip olduğu maliyetli haklara ve iş korumalarına sahip değil.

Rutgers University’den Prof. Rebecca Givan, bu iş modelinin “dibe doğru bir yarışta çalışanları birbirleriyle rekabete zorlayarak ayakta duruyor” dedi. Açıklamasının devamında, “ekonomi kötüyken ve işsizlik yüksekken, bu şirketlerde çok düşük ücretlerle çalışmaya istekli olan çaresiz insanlar olmaya devam edecek” ifadesini kullandı.

 

Sağlık Bakanlığı karantina süresini değiştirdi

 

Bilim Kurulu üyesi salgının ne zaman biteceğini açıkladı

 

Çin korona virüs suçunu Avustralya'ya attı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)