BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYellen'ın faiz artırımı için 7 nedeni----

Yellen'ın faiz artırımı için 7 nedeni

Yellen'ın faiz artırımı için 7 nedeni
21 Temmuz 2015 - 16:15 www.finansgundem.com

Ünlü fon yöneticisi Muhammed El-Erian, Yunanistan krizi nedeniyle geri planda kalan Fed Başkanı Yellen'ın konuşmasını değerlendirdi

Ünlü fon yöneticisi Muhammmed El-Erian, Fed Başkanı Janet Yellen'ın geçen hafta Kongre'de yaptığı yarı yıl konuşmasını yedi kısa başlık altında değerlendirdi.

Yunanistan'daki gelişmeler doğal olarak dikkaleri Fed Başkanı Janet Yellen'ın Kongre'de geçen hafta yaptığı yarıyıl konuşmasından uzaklaştırdı.

Konuşmanın kapsamının büyük bölümü, merkez bankasının (geçmiş, mevcut ve gelecek) bağımsızlığı ve hesap verebilirliğine yönelik saldırıları bertaraf etmek için cesur çabaları üzerinde odaklanma eğilimi gösterdi. Buna karşın Yellen faiz politikasının geleceği üzerine önemli işaretler de verdi.

Zamanlama: Yellen bugün itibariyle bildiklerine dayanarak, Fed'in faiz artırımı döngüsünü bu yıl, belki de Eylül ayında, başlatacağı eğilimindeydi. Faiz oranlarını daha agresif bir şekilde artırma şansı bulabileceği 2016 yılı yerine, Yellen, yeni ekonomik verilerin de desteği ile birlikte, bu yıl başlayacak ve kademeli bir şekilde devam edecek yunmuşak ve nazik bir artırım kampanyasını yürütütecek.

Gerekçe: Ücretlerdeki artışın çok yavaş kalmasına karşın, Yellen, güçlü istihdam yaratımına bağlı olarak, işgücü piyasasının daha da düzeldiğini düşünüyor. İç talepteki ılımlı büyüme ile birleştirildiğinde, daha parlak bir istihdam tablosonun, ilk çeyrekte hayalkırıklığı yaratan büyümenin ardından, süregelen sıçramayı desteklemesi bekleniyor.  

Yalnızca dönemsel değil: Yellen, ABD ekonomisinin dönemsel sorunlardan daha fazlası ile karşı karşıya olduğu fikrine ısınıyor görünüyor. Ilımlı verimlilik büyümesi ve durgun arz tepkiselliğini de içeren yapısal sorunları dikkate alarak, Yellen, inatçı bir şekilde Fed'in hedefi altında seyreden enflasyon konusunda daha az endişe duyabilir.

Uluslararası çerçeve: Yunanistan krizi bir endişe kaynağı olmasına karşın, Yellen, bunun etkilerinin yalnızca aşağı yön ile sınırlı olduğuna inanmıyor. Fed Başkanı, ayrıca, Avrupa için yukarı yönlü risk de görüyor.

Format: Yellen, bunun geleneksel bir çevrim olmayacağı konusuna ek işaretler verdi. Geleneksel bir formattan ziyade, muhtemelen yeni bir bir dur-kalk çeşidi izlenecek. Önceki Fed başkanları, istenen Faiz seviyesine ulaşılana kadar, her toplantıda faiz artırımına gitmeyi tercih ettiler. Yellen daha koşullara bağlı bir yaklaşım uygulayacak.

Durma noktası: Yellen, ayrıca, faiz artışlarının politika faizinin tarihi ortalamaların hemen altına gelmesi ile duracağı fikrine de ısınıyor. Ancak Yellen bu konuda fazla detay vermedi.

Küresel sapma: Doların güçlülüğüne ilişkin endişeler yeniden ortaya çıkıyor, ancak bunlar bu yıl faiz artırımı çevriminin başlatılmasına bir engel olarak tanımlanmadı. Bu safhada, Yellen, kısırlı parasal genişleme politikası ile birlikte, Fed'in diğer merkez bankalarından (özellikle Avrupa Merkez Bankası'ndan) daha bilefazla sapması konusunda aşırı endişeli değil.

Yellen'ın, ne düşündüğü konusunda bu işaretleri vermesine karşın, kayda değer politika esnekliğine sahip olmak istediği aşikar. Bu durum, piyasa beklentilerini daha agresif bir şekilde yönetme konusundaki isteksizliğinde açıkça görüldü. Son birkaç ay boyunca, bazı yatırımcılar, faiz artırımının 2016'da başlayacağı yanlış fikrine kapıldı. Yatırımcılar, eğer ABD ekonomisi, muhtemelen öyle olacağı üzere, iyileşmeye devam ederse ve eğer son Eurogrup anlaşması Yunanistan ekonomisinin normalleşmeye başladığına (bu mümkün ancak çok daha az muhtemel) ilişkin algılamayı hızlı bir şekilde düzeltirse, Yellen'ın yedi noktasına daha fazla dikkat gösterecek ve beklentilerini değiştireceklerdir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)