BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYellen bu hafta sessizliğini bozuyor----

Yellen bu hafta sessizliğini bozuyor

Yellen bu hafta sessizliğini bozuyor
14 Şubat 2017 - 02:02 www.finansgundem.com

Piyasaların gözü Fed Başkanı Janet Yellen’in Kongre’de yapacağı konuşmada... Aralıktan bu yana ilk kez kamuoyunun önüne çıkacak Yellen’ın piyasaların direksiyonunu Trump’tan geri alacağı belirtiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Kasım’daki tarihi seçimlerde zaferle çıkmasından bu yana Fed’i bir kenara iterek finansal piyasalara yön vermek için vermek için direksiyon koltuğundaydı. Özellikle ekonomik büyümeyi tetikleyebilecek mali teşvik programı beklentisi piyasalarda fiyatlandı. Ancak şu anki arka koltuk sürücüsü konumundaki Fed bu hafta en az iki gün boyunca direksiyonu Trump’tan alabilir.

Fed Başkanı Janet Yellen bugün ve yarın ABD Kongresi’nde yarı yıllık para politikasına ilişkin konuşma yaparak Trump’ın göreve gelmesinden bu yana kendisinin ilk performansını sergileyecek. Yorumları, para politikası ve faiz artışının zamanı ile ilgili ipucu vermesi açısından yakından takip edilecek. Fed bu ay başında gerçekleştirdiği toplantısında faiz oranlarını değiştirmeme kararı almış ve bir sonraki Faiz kararı ile ilgili bir ipucu vermemişti. Kongre’deki konuşmasında Fed Başkanı, Trump yönetiminin geri almayı taahhüt ettiği kriz sonrası bankacılık düzenlemelerini savunabilir. Bu bağlamda Senato Bankacılık Komitesi’nin yeni başkanı Cumhuriyetçi Parti temsilcisi Michael Crapo’nun, Merkez Bankası’nın yapısı ve görevlerine ilişkin sunulan değişimlere ilişkin duruşunun izlenmesi de önemli olacak.

Volatilite artabilir

Piyasalardaki korkunun derecesini ölçen VIX endeksi 10’dan düşük seyrediyor. Fed’in izleyeceği politika hakkında CNBC’ye konuşan yatırım bankası BMO Private Bank’ın CİO’su Jack Ablin, “Yatırımcılar kesinlikle VIX endeksini yakından takip ediyor. Şu anda oldukça düşük seyrediyor ama volatilitede bir sıçrama olabilir” diyor. Ve ekliyor: Geçtiğimiz sene Fed yıla dört faiz artışı planlayarak girmişti. Ancak bir artış geldi. Sanırım bu yılda aynı süreç olabilir. Yellen’ın söylemleri ‘şahin’olarak yorumlanabilir ama uygulamada çok az şahinlik var.”

Piyasalar ile Fed’in beklentisi çatışıyor gibi. Wall Street, Fed’in bu yıl üç kez faiz artırımına gidebileceğinden şüphe ediyor ve iki kez faiz artışını daha makul görüyor. Konuya ilişkin olarak Nomura Faiz Stratejileri Başkanı George Goncalves, “ Yellen’ın konuşması her zaman piyasayı etkileyebilecek bir olay. Ancak onun şimdi çıkıp Fed’in bilançosuna dair izleyeceği yol hakkında açıklamalar yapması için bir neden olduğunu düşünmüyorum. Bunun için çok erken” diye konuştu.

Fed yetkilileri, portföyündeki 4.5 trilyon dolarlık hazine ve ipotek menkul kıymetini tutup tutmayacağına henüz karar vermiş değil. ABD Merkez Bankası Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) aralıktaki toplantısında 25 baz puan faiz artırmıştı. Bir sonraki toplantıysa 14-15 Mart tarihlerinde gerçekleşecek.

BU HAFTA PİYASALARIN YÖNÜNÜ ABD VERİSİ ÇİZİYOR

ABD Ticaret Bakanlığı ocak ayı enflasyon rakamlarını yarın yayınlayacak. Piyasa analistleri tüketici fiyatlarının %0.3 artması beklenirken çekirdek enflasyonun %0.2 oranında yükselmesini öngörüyor. Yılık bazda çekirdek TÜFE’nin %2.1 artması bekleniyor. Yarın ayrıca Fed, ocak ayı perakende satış verilerini yayınlayacak. Görüş birliği perakende satışların geçtiğimiz ay %0.1 oranında yükseleceği, çekirdek satışların ise %0.4 oranında yükseleceği yönünde. Perakende satışların yanı sıra bu hafta ABD’den üretici fiyatları, sanayi üretimi, inşaat izinleri, konut başlangıçları, işsizlik haklarından yararlanma başvuruları ve Philadelphia ile New York bölgelerinden gelecek imalat koşul verileri bekleniyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)