BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakYazlığı olanlara ‘vergi kaybı’ denetimi ----

Yazlığı olanlara ‘vergi kaybı’ denetimi

Yazlığı olanlara ‘vergi kaybı’ denetimi
13 Nisan 2015 - 16:59 www.finansgundem.com

Tatil yörelerinde kayıt dışı kiralandığı için vergi kaybına neden olan yazlık konutların, kayıt altına alınması için çalışma başlatıldı.

Türkiye'de, her yıl ciddi oranda büyüyen "ev turizmi" pazarında kayıt dışı kiralanarak önemli miktarda vergi kaybına yol açtığı iddia edilen tatil yörelerindeki konutların, kayıt altına alınması için çalışma başlatıldığı bildirildi. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ev Turizmi Komitesi Başkanı Mücella Tarhan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'de "turizmin kayıp hazinesi" olarak değerlendirdikleri ev turizminin altyapısını oluşturmak için Maliye Bakanlığı ile görüştüklerini, bakanlığın bu alandaki kayıt dışılığı önlemek için bir takım tedbirler aldığını belirtti.

Ev turizmiyle ilgili yasal zemin oluşturma çalışmalarını devam ettiğini belirten Tarhan, "Maliye bakanı, bu konuyla ilgili vergi mevzuatının düzenlenmesi konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı ile bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Hatta yaz mevsiminin başından itibaren 15 bin müfettişin, başta yabancılar olmak üzere Türkiye'de ikinci konut sahiplerinin kısa dönemdeki kiralamalarını takibe almak üzere görevlendirildiğini aktardı" dedi

Tarhan, yasal düzenlemeyle ev turizmine açılacak konutlar için bazı önerilerde bulunduklarını kaydederek, "Hangi evin turizme açılıp, hangilerinin açılamayacağı konusunda niteliklerin belirlenmesini önerdik. 1774 No'lu Kimlik Bildirme Kanunu gereği, gelen konuğun 3'üncü günün ardından kaldığı mahallenin muhtarlara bildirilme zorunluluğu var. Bu yasada da bazı düzenlemeler yapılarak ev turizmine uygun hale getirilmesini talep ettik" diye konuştu.

"8-10 MİLYON DOLAR ZARAR VAR"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler de Türkiye'deki kayıt dışı konutların yaklaşık 1 milyon 500 bin yatak kapasitesinin bulunduğunu savunarak, "Bu konutlar turistik işletmeler için haksız rekabete yol açıyor. Türkiye'nin bu kayıt dışılıktan 8-10 milyon dolar arasında turizm geliri zararı var" ifadesini kullandı. Maliye Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın turizm işletmesi gibi kiralan bu konutların kayıt altına alınması konusunda turizm sektörü temsilcilerinin görüşlerini aldığını dile getiren İşler, "Biz de gerekenleri söyledik. İlgili bakanlıklar rapor hazırlama aşamasındalar" dedi.

Mehmet İşler, bu konutların kapanmadan turizme kazandırılması yönünde görüş bildirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
"Kayıt altına alınsın, vergilerini versinler ve standartlara uysunlar dedik. Sonunda bizim bu haklı haykırışımız devlet kurumları tarafından duyuldu ve gereken çalışmalar başlatıldı. Özellikle Türkiye'deki yabancı uyruklu konut sahipleri tarafından da suistimal ediyor, Örneğin yabancı bir iş adamı, Türkiye'den 8-10 yazlık satın alıp, bunu ülkesinde internet üzerinden günlük ya da haftalık kiralıyor. Bu kiraladığı kişileri de akrabasıymış gibi Türkiye'ye gönderiyor. Bu yabancılar, bir tur operatörü gibi buranın imkanlarıyla hiçbir vergi ödemeden kendi ülkesinde geçimini sürdürüyor."

"FİYATLAR, 500-1500 STERLİN ARASINDA

Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun ise Didim'de 15 binden fazla yabancının konut sahibi olduğunu ve önemli bir kısmının konutlarını yaz aylarında başkalarına kiraladığını söyledi. Kiralamaların genelde internet üzerinde yapıldığını kaydeden Coşkun, şu görüşleri paylaştı:
"İnternet üzerinden kira ücretini alıp, Türkiye'deki emlakçısına 'Ben evime şu kişiyi gönderiyorum, 1 haftalık tatil yapacak. Havalimanından alıp eve transferini yapın' gibi isteklerde bulunuyor. Yabancılar bunu 7, 10 ve 15 günlük paketler halinde satıyor. Fiyatlar, elektrik, su, temizlik ve ulaşım giderleri dahil 500-1500 sterlin arasında değişiyor. Emlakçılar da yüzde 10-15 komisyon karşılığında bunu yapıyor."
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hakan277214 Nisan 2015 06:14

    EXPEr kafanız ancak ak parti düşmanlığına çalışır gariban vatandaştan vergi alınsın trilyonlarla ölçülemiyecek derecede vergi kaçağı olsun sonra da de nereden para bulacaklarını şaşırmışlar.Burada vatandaşın hakkı gasb ediliyor.

  • exper14 Nisan 2015 00:13

    Ekonomi sarpa sarmaya başladı, nereden para bulacaklarını şaşırdılar, ama bunlar kurtarmaz.

  • SAF GAYRİ.13 Nisan 2015 22:44

    Vaybe yenimi aklınız başınıza geldi millet atı alıpta üsküdarı geçti bile 12 senedir neden yapılmadıda şimdi bu işlere kalkıştınız yoksa paralar suyunumu çekmeye başladığından dolayı böyle bir işe kalkıştınız.