Yazdır

Ali Karakaya zorda!

Tarih: 10 Ağustos 2011 - 07:44

İMKB'deki düşüşün Avrupa'nın zayıf halkalarını bile geride bırakması kafaları karıştırdı

BORSADAKİ 4 günlük düşüş TL bazında yüzde 20'ye ulaştı, dolar bazındaki düşüş ise yüzde 35'i aştı. Kriz dönemlerinde bile 'dünyanın en iyi kazandıranları' arasında olan İstanbul Borsası'nın bu sert tepkisine anlam verilemiyor. İnternet üzerindeki forumlarda yatırımcıların 'battık, bittik' feryatları yükselirken, son iki güne borsanın en büyük yerli oyuncusunun battığı iddiaları damgasını vurdu. Kulislerde farklı senaryolar dillendiriliyor... Kulaktan kulağa fısıldananlar arasında borsanın en büyük yerli oyuncusunun battığı söylentileri başı çekiyor...
İki gündür yaşanan düşüşte büyük payı olduğu söylenen borsanın en büyük yerli yatırımcılarından birinin kredili işlem yaptığı; overall'unun 3 milyar lirayı aştığı ve düşüşe 'en az 100 milyon liralık kredide yakalandığı konuşulmaya başlandı. Doğan Holding hisselerinde de yüksek pozisyonu bulunan Ali Karakaya isimli oyuncunun zora girdiği için 'fiyata bakmaksızın' hisselerini satmaya çalıştığı ve bu nedenle de borsadaki kaybın beklenenden fazla olduğu da konuşulanlar arasında. İddialara göre Karakaya'nın sadece Doğan Grubu hisselerindeki zararı 100 milyon dolara ulaştı. Portföyündeki diğer hisseler de hesaba katıldığında toplam zararın 200 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor...
BUGÜN KAYBEDERİM YARIN KAZANIRIM
Karakaya, 'Burası borsa, bir gün kazanırsın, bir gün kaybedersin. O önemli değil, sonuçta ben işadamıyım, para kaybettim derim. Ancak 5 bin lirasını kaybeden memur, 10 bin lirasını kaybeden emekli gibi küçük yatırımcıların hakkını kim arayacak? Borsada enteresan şeyler oluyor, yetkili kurumların özellike açığa satışları denetlemeleri gerekiyor. Burada insanları temerrüde düşürmek, batırmak için yapılan operasyonlar var, bu ülkeye de bu borsaya da yazık' dedi. Karakaya, son günlerdeki kaybının miktarı konusunda herhangi bir açıklama yapmamayı tercih etti ancak 'Yerli yatırımcı, küçük yatırımcı yok olduğunda ne olacak, sorun ben değilim, bugün kaybederim ama ülke kaybetmesin' demekle yetindi.
Yabancılar operasyona başladı
BORSA çevrelerinde yabancıların piyasadaki etkinliğini artırmak için harekete geçtiği konuşuluyor. Senaryoya göre sistem şöyle çalışıyor: Borsada yatırım yapan kişilerin mali durumu işbirliği yapan kesimlerce aracı kurumlar nezdinde araştırılıyor. Kredili işlem yaptığı, açığa satış yapıp yapmadığı inceleniyor. Mali gücü zayıf ya da bozulmuş yatırımcıların portföylerindeki hisselere operasyon yapmaya başlıyorlar. Yatırımcı zor duruma düşüp ciddi miktarda para kaybediyor ve temerrüde düşüyor. Aynı işlem başka kurum ve kişiler nezdinde de devam ediyor. Bu hızlı yükseliş ve düşüşten korkan küçük yatırımcı da borsayı terk ettiği için meydan güçlü yabancı yatırımcı ve onların yerli işbirlikçilerine kalıyor.
İMKB akşam harekete geçti
İMKB yönetimi, gün içinde yapılan çağrılar ve işlemlerdeki anormalliğin ardından akşam saatlerinde açıklama yaptı. Açıklamada İMKB'deki fiyat dalgalanmalarına dikkat çekilerek şöyle denildi: Yaşanan bu olağandışı ortamda piyasaya iletilen emirler ve gerçekleştirilen işlemler Borsamız  ve SPK'nın gözetim faaliyetleri ile yakın takibe  alınmıştır. İlgili mevzuatın gereklerinin yerine getirilmiş olması titizlikle takip edilmektedir.
Hükümet olaya el koysun
BİR başka çağrıda Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan'dan geldi. Bahçuvan, İMKB'nin krizin merkezinde olan ülke borsalarından daha fazla düştüğünü belirterek 'Borsada yaşananlar Türkiye hakkındaki görüşü bozmaması ve genel ekonomiye olumsuz yansımaması için hükümet acilen tedbir almalı' dedi. Bahçuvan, alınabilecek tedbirleri şöyle özetledi: Şok düşüşlerde satışları karşılayacak alıcılar olmaz, kurumsal tarafında alınabilecek tedbirin, devlet tarafından portföy yönetim şirketleri ve A tipi fonlara yönelik olarak İşsizlik Sigortası Fonu veya Fiyat İstikrar Fonu şeklinde küçük kaynaklar aktarımlar yapılmalı.
İşsizlik Fonu ile dövize müdahaleye açıklama geldi
İŞKUR, iki günde 165 milyon dolarlık döviz satışı yaptı. İŞKUR Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan son iki günde yaklaşık 165 milyon dolarlık döviz satışı yapıldığını belirterek, bunun, Merkez Bankası'nın (MB) isteği doğrultusunda değil, fonun karlılığının korunması amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Döviz satışına İŞKUR Yönetim Kurulunun karar verdiğini vurgulayan Biçerli, 'Kamuoyunda bu MB'nin desteklenmesi gibi algılanıyor. Böyle bir olay olmamıştır' diye konuştu. İŞKUR uzmanlarının piyasayı izlediğini ve buna göre hareket edildiğini belirten Biçerli, fondan yaklaşık 165 milyon dolarlık döviz satışı yapıldığını da anlattı.
Yasak geldi diye hacim düşmüştü
AKŞAM'a konuşan büyük bir borsa yatırımcısı olayı doğrularken, 'Maalesef adamı batırdılar' dedi ve ekledi: Ciddi risk altına girdi. Kredide yakalandı. Endeksteki şok düşüşün etkisiyle kredili işlemlerini çeviremez oldu. O yüzden işlem yaptığı hisselerde ciddi satışlar oluyor. Bu satış dalgası da yurtdışı kaynaklı düşüşü daha sert hissetmemize yol açıyor... Konuşulanlara göre Karakaya, İMKB işlem hacmini önemli oranda tek başına gerçekleştiriyor. Hatırlanacağı üzere temmuz ayında da SPK tarafından Ali Karakaya'ya işlem yasağı getirilmiş, borsada bu yasağın ardından işlem hacmi sert düşüş yaşanmıştı. Esin Gedik - Akşam

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/ali-karakaya-zorda/322082