Yazdır

Euro ve dolar düşer borsa yükselir

Tarih: 27 Şubat 2022 - 08:26

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı ilk etapta piyasalarda büyük şoka neden oldu. Ancak bu şokun etkisi kısa sürdü ve piyasa normalleri işlemeye başladı. Uzmanlar bu durumu, “Savaş sindirilirse aldırmazlık devreye girer” şeklinde yorumladı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik beklenen işgal girişimi piyasalarda sert dalgalanmalara neden oldu. Özellikle de petrol ve altın fiyatları tırmanışa geçti. Ancak bu fiyat hareketleri bir gün sonra normale döndü. Harekatın başlaması ile güvenli limanların bir numaralı yatırım aracı olan altının onsu 1.974 dolar ile son 18 ayın, brent cinsi petrolün varil fiyatı ise 105 dolar ile son 8 yılın yeni en yükseğine çıktı, ardından gece geç saatlerde sırası ile 1.878 ve 97 dolara kadar geriledi.

Yeşil yatırımcılar neden kirli şirketleri satın alıyor?

Küresel borsalarda da işgalin başlamasıyla oluşan panik havası da haftanın son günü yumuşadı. Dolar genel hatları ile güçlü olmaya devam ederken ruble, TL ve Euro'nun değer kaybetme ihtimali sürüyor. Borsalarda özellikle hisse bazında hareketlerin devam edeceği belirtiliyor. Savaş hali ve belirsizlik kısa vadede tedirgin seyrin devam edeceği beklentisini yaratsa da bazı ekonomistler piyasa aldırmazlığı etkisinin devreye girebileceğini söylüyorlar.

Biden’ın elini petrol fiyatları mı bağlıyor?

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez kişisel blogunda paylaştığı savaş ekonomisini konu alan yazısında sürecin ambargolu uzun bir soğuk savaşa dönüşerek devam edeceği öngörüsünde bulunarak, “Rusya – Ukrayna – Nato ilişkileri bu haliyle giderse bir süre sonra piyasalar bu gelişmeyi sindirirler ve ‘piyasa aldırmazlığı etkisi' devreye girerek ortamın sakinleşmesini sağlar” yorumunu yaptı.

Doların 14 lira altına geri çekilmesi üzerine ise kamunun döviz satışlarına işaret eden Eğilmez, “Biraz doların değer kaybı, biraz piyasa aldırmazlığının etkisi, biraz da bizim çocukların döviz satışlarıyla dolar 13.80’lere geriledi” dedi.

Moody's Rusya ve Ukrayna'yı incelemeye aldı

Bu dönemde hisse senedi alım satım kılavuzu

BIST 30’da hisselerin hareketli ortalamaları

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/euro-ve-dolar-duser-borsa-yukselir/1645503