Yazdır

Enflasyonda yükseliş ve Merkez’in hamleleri

Tarih: 03 Şubat 2021 - 13:13

Piyasa beklentileri üzerinden gerçekleşen Ocak ayı enflasyonuna dair kurumlar enflasyon değerlendirme ve sonrasına dair beklentilerini yayınlıyor.

TÜİK tarafından bu sabah açıklanan ocak ayı enflasyonu piyasalarda oluşan aylık yüzde 1,5 oranındaki artışın üzerinde yüzde 1,68 oranında gerçekleşti. Yıllık bazda TÜFE yüzde 14,68 seviyesinden Ocak ayında yüzde 14,97'ye yükseldi.

Kurumların yayınladıkları analizlerde enflasyonda beklenmeyen yükselişe sebep olanlar ve sonrasında da revize edilen beklentilerle, fiyat istikrarına vurgu yapan Merkez Bankası’ndan gelebilecek hamleler belirtiliyor.

FAİZ ARTIŞI GELİR Mİ?

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, “TÜFE tarafında, sağlık %4,25, konut %3,02, ev eşyası %2,90 ile en çok artış gösteren sektör grupları olurken, düşüş gösteren gruplar ise %4,37 ile giyim ve ayakkabı ve 0,03 ile eğitim grupları oldu” diye belirtildi. Analizin devamında, “TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın yılın ilk enflasyon toplantısında yılsonu enflasyon hedeflerinin %9,4 seviyesinde korunduğunu açıklaması ardından piyasalara verdiği net mesajlar Türk Lirası'nın diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre çok daha güçlü bir zeminde hareket etmesini sağladı. 2021 sonu enflasyon tahmininin aynı seviyede tutulması sonrasında da sıkı para politikasının uzun süre devam etmesinin vurgulanmasıyla Dolar / TL 7,09'a kadar geri çekilirken,  güne Dolar / TL 7,17 seviyesinden başladı. Beklentilerin üstünde gelen enflasyon verisi sonrasında kurda yüksek volatilite meydana gelmedi ve yatay seviyede seyretti “ denilerek kurdaki hareketlerde dikkat çekildi.  

Borsa tarafında, “TCMB'nin duruşu olumlu karşılanırken, TCMB'nin politika faizinde yaptığı artışın ardından fonlama kompozisyonundaki değişiklikler ile sıkılaştırma adımlarına devam edeceği görülüyor” denilerek, “TCMB'nin 19 Şubat'ta Para Politikası Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesi jeopolitik risklerle birlikte korona virüs salgını ve buna ilişkin oluşan ekonomi adımları olacaktır. 21 Ocak’ta gerçekleşecek PPK toplantısında faiz artırımı öngörmüyoruz" şeklinde sonlanıyor.

YÜKSELİŞ ENGELLENEMİYOR MU?

İş Yatırım analizinde de başlık, "Enflasyonun engellenemeyen yükselişi…” olurken, üretici fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskıyı yılın ilk yarısında devam ettireceğine işaret ediliyor.

Analizin devamında, “Çekirdek enflasyon verileri enflasyondaki yükseliş eğilimini teyit ediyor. Ağustos-Ekim döneminde görülen kur artışının gecikmeli etkileri ve güçlü iç talep ile yükselmeye devam eden B (%16,0) ve C (%15,5) göstergeleri enflasyonun önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edeceğine” işaret ediyor.

İYİ GELİŞMELER

İş Yatırım analizinde, “Hiç mi iyi bir gelişme yok bu veride diye soranlar için özel kapsamlı TÜFE göstergeleri alt detayları biraz daha pozitif sinyaller üretiyor. Gıda ve enerji dışı malların mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Ocak ayında %1,0 ile (Aralık %1,4, Kasım %2,9) Türk lirasının değer artışının pozitif etkisini gösteriyor” diye de ekleniyor.

Son olarak, “Buna karşın hizmet sektöründen iyi sinyaller gelmiyor“ diye belirtilirken, analiz şu şekilde sonlanıyor:

“Mevsimsellikten arındırılmış aylık fiyat artışı Ocak ayında inatçı bir enflasyon ile karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. 2019 hikâyesinde erken faiz indirimi yüzünden inatçı fiyatlama alışkanlıklarını kıramamıştık.

Ocak ayı verileri uygulanan sıkı para politikası ve Türk lirasının değer kazanmasına rağmen fiyatlama alışkanlığındaki bozulmayı düzeltmenin zaman alacağına işaret ediyor.

Faizlerin yılın son çeyreğine kadar yüksek tutulması ve doların Türk lirasına karşı 6,80 civarına gerilemesi durumunda 2021 enflasyonunun %10-%11 bandına gerilemesi teorik olarak halen mümkün.

Ancak zorlu bir süreç bizi bekliyor. Uluslararası emtia fiyatlarındaki -özellikle enerji ve gıda fiyatlarında- yükseliş,  asgari ücret artışıyla desteklenen iç talep ve mevsim normallerinin çok altındaki yağışlar dezenflasyon sürecini zorlaştırıyor. Güçlenen Türk lirasına rağmen, 2021 yılı için %10,7 olan enflasyon tahminimiz (Bloomberg %11,5) üzerinde yukarı yönlü riskler artıyor.

TÜİK harcama sepeti ağırlıkları salgın dönemi tüketici davranışlarındaki değişim paralel olarak güncelledi. Gıda, konut, ev eşyası ve haberleşme kalemlerinde yukarı yönlü, lokanta ve oteller,  alkollü içecek ve tütün, giyim ve eğitim kalemlerde aşağı yönlü güncellemeler görüyoruz."

MAYISTA DÜŞMEYE BAŞLAR

Vakıfbank tarafından hazırlanan enflasyon analizinde artışın nedenleri için, “Ocak ayında enflasyondaki yükselişte gıda ve alkolsüz içecekler grubundaki artış ve yılbaşında yapılan zamlar etkili oldu. Ayrıca uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle enerjideki artış da enflasyonu yukarı yönlü etkiledi. Doğalgaz ve elektrik zamlarının etkisiyle konut grubunda aylık bazda %3.02 artış yaşandı ve grup enflasyonu 0.46 puan artış yönlü etkiledi” denildi.

Sonuç olarak, “Yİ-ÜFE ve çekirdek enflasyondaki yükselişin devam etmesinin manşet enflasyondaki yükselişin de devam edeceğini gösterdiği bu koşullar altında enflasyonun, Nisan ayında tepe seviyeyi gördükten sonra kur ve faizlerde beklenmedik bir hareket olmadığı sürece Mayıs ayından itibaren düşmeye başlamasını bekliyoruz. " diye de belirtildi.

Elvan'dan enflasyona taviz yok!

Ocak ayı enflasyonu beklentileri aştı

TÜİK enflasyon sepetini güncelledi

 

 

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/enflasyonda-yukselis-ve-merkezin-hamleleri/1546922