Yazdır

Pakistan onayı verdi, Mushak’lar geliyor

Tarih: 13 Nisan 2019 - 11:24

2 yıl önce Pakistan ile yapılan anlaşmayla ile alınan 52 adetlik Super Mushak eğitim uçakları yola çıkıyor

CÖMERT YILDIZ / FINANSGUNDEM.COM

Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterinde yenileme çalışmaları devam ediyor. 2 yıl önce Pakistan ile yapılan anlaşmayla ile alınan 52 adetlik Super Mushak eğitim uçakları yola çıkıyor. Mayıs 2017’de IDEF Fuarı’nda Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal’ın da katıldığı törenle imzalanan anlaşma Pakistan Hükümeti tarafından geçtiğimiz günlerde onaylandı. Pak-Türk Stratejik Ekonomik Çerçeve (SEF) kapsamında 30 adetlik ATAK helikopterinin Türkiye’den alınmasına da resmi onay verildi. Onay sürecinde ayrıca Pakistan Donanması’na yönelik Türkiye’nin ihraç edeceği savaş gemileri de yer aldı.

Pakistan’ın üretimini yaptığı Mushak adlı eğitim uçağı, uzun süredir gündemde olan Türk Hava Kuvvetleri envanterindeki hizmet ömürlerini tamamlayamaya başlayan Cessna T-41D ve SF260’ların yerini alacak. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 35 adet SF260, 25 adet 41D eğitim uçakları var.

7 ÜLKENİN ORDUSU KULLANIYOR

Tek uçakla yapılacak eğitimlerle maliyetlerin düşürülmesinin yanı sıra başta akrobasi olmak üzere ekstra özelliklerle eğitim kalite ve kapasitesinin artırılması planlanıyor. Pakistan Havacılık Kompleksi şirketi, İsviçreli Saab tarafından geliştirilen ve 250 adet imal edilen tek motorlu MFI-15 ve MFI-17 uçaklarının yapım haklarını 1980’lerin sonunda satın almıştı. 1990’ların başında tasarımı elden geçirilen Mushak’lar modernize edildikten sonra ilk uçuşunu 1995’te yaptı ve Pakistan Hava Kuvvetleri’nde envantere girdi. Super Mushak’ın diğer kullanıcıları arasında İran, Irak, Suudi Arabistan, Nijerya, Katar, Suriye de yer alıyor.

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/pakistan-onayi-verdi-mushaklar-geliyor/1401083