Yazdır

Dolar dünya para birimi olmaktan çıkıyor mu

Tarih: 12 Haziran 2018 - 06:13

Özal’ın ve Erbakan’ın danışmanlığını yapan uluslararası ilişkiler profesörü Sencer İmer, Amerika'nın aşırı davranışlarının sonunda Avrupa'yı da rahatsız ettiğini belirterek, doların dünya para birimi olmaktan çıkacağını öne sürdü

Uluslararası ilişkiler profesörü Sencer İmer, Hürriyet'te İpek Özbey imzalı röportajda ilginç açıklamalarda bulundu. Turgut Özal ve Necmettin Erbakan'ın danışmanlıklarını da yapan İmer, doların dünya para birimi olmaktan çıkabileceğini söyledi.

İmer'in açıklamalarından bazı bölümler şöyle:

(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “Sincar ve Kandil’i vurabiliriz” uyarıları) Seçimlerde taraflar kazanmak isterler. Kazanmak için de elinden geleni yapar. Ama burada adil olmak lazım. Birileri eğer doğru bir şey yapmaya devam ediyorsa, bunu seçim yatırımı olarak görmek doğru bir hareket olmaz. Türkiye’nin çıkarlarında iktidar ve muhalefetin birleşmesi kanaatindeyim. Muhalefet demek her şeye itiraz etmek demek değildir. Türkiye’nin yaptığı bu harekât, yurt dışında PKK’yla yürüttüğü mücadelenin bir parçasıdır. Suriye’de sınırda kurulmuş olan koridor, Irak’ın içine kadar gidiyor. Bu bölgeyi kontrol etmek gerekiyor. 

(Kandil) PKK o kadar uzun yıllardır oralarda yerleşmiş vaziyette ki Kandil onlar için çok önemli. Ancak başka yerler de var. Sincar’a ve bazı kantonlara üst yöneticilerini kaydırdı. Kandil hâlâ önemlidir, Afrin’in de ne kadar önemli olduğunu oraya girdikten sonra gördük. Şu anda hiç konuşulmuyor, İdlib çok önemli, 40 bin civarında aşırı dinci terörist var. Orada bunları kontrol etmek üzere 12 üs kurduk, görevimizi yaptık. Astana süreci de Amerikalılara rağmen yürürlüğünü koruyor. Bunu yapmak zorundayız. Rejim kuvvetleri kuzeye doğru çıkıyor, İdlib’e girdiğinde oradaki teröristler nereye kaçacak, buraya gelecek. Bizim bunun önüne geçmemiz lazım. İmha etmek yollardan biri ama insanları beyin yıkayarak bu hale getirdiler, ters beyin yıkama yapmak lazım. 40 bin hasta adam üretilmiş, bu çok tehlikeli. Seçimlerden sonra yapmamız gereken ilk iş İdlib’dir. Bölgesel işbirliğiyle halletmek lazım, Amerikalıların hedeflerine hizmet edecek halimiz yok, bizim çıkarımıza ters.

(Menbiç) Amerika’nın ve İsrail’in çıkarı şu: Suriye parçalansın. Kuzey’de bir terör devleti oluşsun. Suriye ve Irak İsrail’i tehdit etmesin. Hatta Golan bölgesi de İsrail’in kontrolünde olsun. İran devreden çıkarılsın. Özellikle Hizbullah İsrail için bir tehdit unsurudur. 2006 senesinde ilk defa olarak İsrail’e bir yenilgi tattırmıştır. Bu kapsamda baktığımızda Türkiye’nin Menbiç’e girmesi doğrudur. Türk Silahlı Kuvvetleri Menbiç’i halleder, hatta Fırat’ın doğusunu da halleder, bundan hiç şüphem yok.

(F-35'ler) Amerikalılar ile Türkler arasındaki çıkar farklılıklarından biri silah sanayisi konusunda. Türkiye mümkün olduğu kadar hava savunma sistemi kurmak için uğraştı. Bunu zamanında Amerikalılardan alamadık. Yerli yapım payımız 2000’lerde yüzde 20’ydi, şimdi yüzde 50’nin üzerinde. Türkiye bunu başardı. Yeni aldığı sistemlerde de bunu yüzde 90’lara çıkarmak istiyor. S400’leri Rusya’dan almak gayet iyi fikirdi. Amerikalılar “Bu bize ihanettir” diyor. Çünkü Türkiye başka şeylerde de kızarsa Rusya’dan alır, Amerikalılar’a ihtiyaç kalmaz. Türkiye F35 siparişi verdi, her biri çok değerli. Parasını da ödüyoruz. 600-700 milyar dolarlık bir proje. Amerikan senatosunun F35’leri vermemesi akıllı bir hamle olmaz. Nasıl hava savunma sistemlerinde Amerika’dan alamayınca Ruslar’dan aldık, yeni nesil uçaklarda da aynı şeyi yapabiliriz. Bir tek F35 mi var? Bu Amerika’nın kaybı olur. Bunu yapmayacak, yapmaması gerekir. Amerika’nın bu bölgede gücünü ortaya koyabilmek için Türkiye’ye ihtiyacı var. İsrail, Ürdün ya da Körfez ülkeleriyle bu açığı kapatamaz. Bu konuda aşırı adımlar atamaz ama başka şeyleri kullanabilir. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar var, aşılabilir. Borç yapmadan, ithalat ihracat dengesini korumak gerekir. Tarımda ihracatçı olmalıyız. Çin’in, İran’ın gıdaya ihtiyacı var. Üretin, satacak yer var. İhracat fazlası verince, Türk Lirası baskı altında olmayacak. Aynı şekilde sanayide de öyle. Mesela otomobilde yerli yapım payı yüzde 40 civarında. Bu en az yüzde 85, 90 olmalı. Baskılanan ülke olmamak gerekiyor. Bugün sevinerek duydum, Enerji Bakanı Berat Albayrak bor konusunda bir anlaşma imzalandığını açıkladı. Bu doğru bir yaklaşım. Ekonomik olarak güçlenirseniz sizi baskılayamazlar. Döviz konusunda ve Zarrab davasıyla siyasi olarak oynayabilir. Amerika’nın bu aşırılıkları Avrupalıları da kızdırıyor. Dolar dünya para birimi olmaktan çıkabilir. İş oraya gidiyor. Mesela İran’daki nükleer anlaşmadan çıktı, diyor ki “İran’la ticaret yapmayacaksınız”. Ama Avrupalıların bu konuda birçok menfaati var. İran bir günde 2.8 milyon varil petrol üretiyor, bunun dörtte birini Çin alıyor. Beş yüz bin varilini Güney Kore, üç yüz bin varilini Hindistan alıyor. 150 bin varil Türkiye, 150 bin varil İtalya alıyor. “Sen bunu alırsan, benim bankacılık sistemimi kullanamazsın” diyor. Çinliler İranlılara başka teklifle geliyor, “doları kullanmayın, bizim para birimimizle bu işi yapın” diyor. O zaman İran tüm alacağını Çin’den almak zorunda kalır. Aynı şeyi öbürlerine de söylüyor, zaman kazanmaya çalışıyorlar. Bir süre sonra Allah doların cezasını versin dersiniz. Nitekim Türkiye bunu yaptı. İran, Rusya ve Çin ile anlaştı, “yerel para birimleriyle ticaret yapalım” dedi. Amerika’nın tavrının sonucudur bu. Millet artık Avrupa’da “Amerika’nın ambargo oyunlarına nasıl karşılık verebiliriz” diye kafa yoruyor.

Site adresi: https://www.finansgundem.com/haber/dolar-dunya-para-birimi-olmaktan-cikiyor-mu/1314846