BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYatırımcıya kıssadan hisse----

Yatırımcıya kıssadan hisse

Yatırımcıya kıssadan hisse
21 Nisan 2019 - 08:20 www.finansgundem.com

Piyasaların gündemi sürekli değişse de borsadaki kimi şirketler mevcut potansiyellerini daha da yukarı taşımayı başarıyor. Yılbaşından bu yana 162 borsa şirketi diğer yatırım araçlarının üzerinde kazandırdı

Piyasaların volatil seyri sürüyor. Seçimden hemen sonra şimdi gündemde ekonomi var. 4.5 yıllık seçimsiz süreçte ekonomide atılacak detay detaylandırılacak. Burada alınacak şekilde kur, faiz ve enflasyonun yönünü belirliyor, giden, yatırımcıların, beklentilerin beklentileri üzerinde önemli rol oynayacak. Atılacak onu bir adım önemli. Ekonomide beklentilerin yönetildiği bir ortam, yatırımcıların stres altından çıkarak daha rahat karar verebiliyor. TL primlarda getirileri artıracaktır.

Sanayi dikkat çekiyor

Borsa'da, yılbaşından bu yana geçen yıl dört aylık süre içerisinde en fazla kazanıyor. Hemen altındaysa dolar kurunun yüzde 9.81 oranındaki getirdiği ikinci sırada yer olduğu görülüyor. Borsanın genel görünümünü gösteren BIST 100'de'nin ise yüzde 6.13'te kaldığı gözlenmekte. Borsa endeksi yurtdışındaki piyasalarla kıyaslandığına göre gerisinde iken orada. Kurdaki artış ve borsadaki azalışın ana koşulları ise yılbaşından bu yana risk priminin yüzde 21 yükselmiş olması.

Türkiye'nin kredi riski primini gösteren CDS oranı yılbaşında 348 yılında bulunuyorken 19 Nisan'da 423'e yükseldi. Bu oran 200'ün içinde inmedikçe kurda ve faizde yüksek seyir, 100 binli seviyelerde dalgalanma devam ediyor. Risk priminin düşmeye başlaması yatırımcı algısının da değişmeye başladığının göstergesi olacak.

Hisselerde alım tahvilde satış

TCMB'nin haftalık açıklanması menkul kıymet raporlaması buna göre, 12 Nisan ile biten haftada, yabancı yatırımcı 153.4 milyon dolar tutarında hisse senedi alıyorken 131,8 milyon dolar tahvil sattığı gözleniyor. Veriler yabancıların içerideki nakitlerini döndürerek karlarını ilerleyerek eğilimi içinde olduklarını gösteriyor. 

Temettü şampiyonları

Temettü dönemindeyiz. Şirketler için mart-mayıs ayları genel kurulların yapıldığı firmadı Borsadaki BIST 50 Şirketlerini inceleyerekde sadece Tüpraş'ın temettü verimliliğinin süresi 10.04'e giderek yaklaşıyor görmekteyiz. Ona en yakın firmalardan Kardemir D, yüzde 9.40, Eczacıbaşı İlaç yüzde 9.11, Tofaş Oto Fabrika yüzde 8.19, Doğan Holding yüzde 7.39 temettü fiyatı ile ilk beşlikte yer alıyor.

162 hisse dolar getirisinin üzerine getirdı

Hisse senetleri piyasası daha yakından incelendiğinde dolar kurundaki artışın çok üzerinde yükselişlerin gerçekleştiğini görmekteyiz. 410 hisse senedinde 162 hisse yılbaşından bu yana tüm yatırım araçlarının üzerinde kazandırdı. Bunlar arasında piyasa değeri en yüksek ilk 10 şirketten Koç Holding, Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, İş Bankası (C), Enka İnşaat, İskenderun Demir Çelik, Yapı ve Kredi Bankası, Ford Otosan, Türk Telekom ve Arçelik’in olduğunu görmekteyiz. Bu 10 şirketin toplam piyasa değeri 246 milyar TL. Borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri ise 832 milyar TL seviyesinde bulunuyor. Listedeki ilk 10 şirket, borsadaki şirketlerin piyasa değerinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturuyor.

Yurt içi yerleşiklerin döviz pozisyonu

Merkez Bankası'nın her hafta düzenli olarak yayınlanması, düzenli para ve banka yönetimi raporuna göre 12 Nisan ile biten haftada, toplam döviz mevduatı (DTH) 545 milyon dolar azaldı. Döviz alımlarının son iki hafta içerisinde çok az da olsa, gidişatın girmesi olumlu. Yılbaşından bu yana, yurtiçi yerleşiklerin geçiş mevduatları 20,3 milyar dolar artıyor. Ancak 5 Nisan ile biten haftada 50 milyon dolar ve 12 Nisan ile biten haftada da 550 milyon dolar azaldı. Buna rağmen yurtiçi yerleşiklerin ticaret yapabilirlerinin 181,3 milyar dolarlık ve zirveye yakın bir seyir izliyor. Hâlihazırda tasarruf teknolojisini biriktirmektedir. Ana fotoğrafın değişmemesi, gidişdeki yükseliş beklentisinin sürmesiyle ilgili. Enflasyona karşı reel getiri arayışı dövize yönelimi canlı tutuyor.

Zeynep Aktaş / Milliyet 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)