BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYatırımcısını arayan müthiş projeler----

Yatırımcısını arayan müthiş projeler

Yatırımcısını arayan müthiş projeler
06 Haziran 2016 - 13:18 www.finansgundem.com

Bursa'da düzenlenen etkinlikte 100'ün üzerinde proje sergilendi. İşte onlardan bazıları;

Bursa'da düzenlenen "UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sektöründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı" etkinliğinde orijinal projeler yatırımcılarla buluştu. 100'ün üzerinde proje sergilendi. İşte yatırım maliyeti düşük, yüksek katma değerli projeler...

12-13 Mayıs tarihlerinde Bursa'da düzenlenen "UTİB Türkiye Tekstil ve Konfeksiyon Sek¬töründe Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi"nde tekstil ve konfeksiyonda nano teknolojilerden tıbbi tekstile, koruyucu ve askeri tekstilden taşıt tekstiline birçok alanda inovatif ürünler sergilendi. Ar-Ge Merkezleri konulu panelde ise Ar-Ge destekleri konusundaki gelişmeler gündeme alındı Tekstil makineleri panelinde ise firmaların bu alandaki en son makine teknolojileri tanıtıldı.

Zirveye Fransa'dan Çin'e 20 ülkeden çeşitli kurum ve üniversiteler de katıldı ve nano teknolojiden biyo teknolojiye kadar sektörün geleceğine yönelik gelişmeler paylaşıldı. Etkinlik Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği UTİB), Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile TÜBİTAK ve TEYDEB'in desteğiyle düzenlendi.

UTİB Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Ersan Özsoy, etkinlikte yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin ihracatta kilogram ba¬şına gelirini katlayan ve 9 dolar katma değer sağlayan tekstil ve hazır giyim için daha da ileriye nasıl gidebiliriz, dünyadaki etkinliğimizi nasıl artırabiliriz diye çalışıyoruz" dedi.

Etkinlikte dünyanın dört bir tarafından katılan uzman¬lar, çalışmalarını ve yeniliklerini tanıttılar. Bunlardan birisi de North Caroline State University öğretim üyelerinden Prof. Dr. Saad Khan idi. Konferansta saç telin¬den ince nano fiber teknolojiler üzerine yap¬tığı çalışmalarını anlatan Khan, "Nano teknoloji, biyoloji, ilaç ve do¬ku mühendisliği alanları önemli fırsatlar sunuyor. Nano fiber ürünleri çok farklı alanlarda kullanabiliyoruz. Nano fiberler eşsiz ürünler olarak pek çok sektörde kullanılabiliyor" dedi.

100 BİN TL ÖDÜL DAĞITILDI

Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı Zirvesi"ndeki yarışmalarda beş kategoride birincilere 10 bin TL, ikincilere altı bin TL, üçüncülere ise 4 bin TL ödül verildi. Toplamda 100 bin TL’yi bulan ödüllerde birincilikleri Koruyucu ve Askeri Tekstiller kategorisinde "Poliakrilonitril (pan) ile lignin kopolimerizasyonu ve karbon fiber üretimi", Nanoteknoloji ve Tekstil Uygulamaları kategorisinde "İç hava kalitesini iyileştiren perde tasarımı', Taşıt Tekstilleri kategorisinde "Bazalt elyafı ile desteklenmiş aerojel/atık pvc kullanarak ısı ve ses izo¬lasyon panelleri üretilmesi", Tekstil Makinaları ve Ekipmanları kategorisinde "Bina kolonlarının güçlendirilmesini sağlayan birleşik braiding-filament sarım cihazı tasarımı" ve Tıbbi Tekstiller ve Tıb¬bi Cihazlar kategorisinde "Biyomedikal uygulamalar için mikro ve nano bileşenli hibrit iplik üretimi" projeleri kazandı.

100 PROJE HAYATA GEÇTİ

UTİB ve aynı zamanda BTSO Başkanı olan İbrahim Burkay, "Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği 2009'dan bu yana düzenleniyor. Şim¬diye kadar bu etkinliklere katılıp yatırımcı bulan 100 proje yaşama geçti" dedi. TİM'in (Türkiye İhracatçılar Meclisi) Ar-Ge Proje Pa¬zarı Zirvesi'nin sektörlere örnek olduğunu vurgulayan Burkay, an¬cak UTİB olarak 2009'dan bu yana düzenlenen etkinliğin Türki¬ye'de bir ilk olduğunu, bu ve benzeri faaliyetlerin Türkiye'nin gele¬ceğine yapılan önemli yatırımlar olduğunu söyledi. Sanayide yüksek katma değerin sağlanması için günümüzde iki kavramın üzerinde dikkatle durduklarını, bunların da Ar-Ge ve inovasyon olduğunu söyleyen Burkay, bu çerçevede etkinlikte ABD, Almanya, İspanya, Belçika, Çin, Fransa, Yunanistan, İtalya, Pakistan, Portekiz, İngilte¬re, Hindistan ve Güney Kore'den üniversite öğretim üyeleri ve Ar-Ge merkezleri ile teknopark araştırmacılarını bir araya getirdikleri¬ni vurguladı.

Para Dergisi bu etkinlikte proje sahipleriy¬le görüştük. İşte, girişimci, yatırımcıların ilgisini çekebilecek, yatırım bütçesi düşük, yüksek katma değerli projeler...

KİŞİYE ÖZEL ÇİFT RENKLİ GİYİM

Konfeksiyon sektörünün giderek teknolojik yönden ivme ka¬zandığı günümüzde üç boyutlu (3D) yazıcılarla üretilen ürünler hızlıca pazarda yerini alıyor. Bu projede 3D yazıcılarla özel üretilecek filamentler kullanılarak iki renkli kişiye özel konfeksiyon el¬biseleri, nakışları ve desenleri üretile¬cek. Projenin mali¬yeti 100 bin TL. Bu projenin gerçekleşmesi için yatırımcı aranıyor. Projenin ta¬mamlanma süresi 12 ay. Proje Zirve Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Dündar Yılmaz, Mevlüt Taşcan, Fatmanur Sağmen, Dündar Yılmaz tarafından geliştirildi.

BOYAMADA ATIK SU SORUNUNA SON

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özlem Erdem ve ekip arkadaşları, tekstil boyama işlemlerinde ortaya çıkan atık su problemine son veren bir reaktör geliştirmiş. Teks¬tilin suyu en çok tüketen sektör¬lerden biri olduğunu belirten Erdem, " Elyafların boyanma¬sında karşılaşılan en büyük problemlerin başında atık su ve yüksek enerji sarfiyatı geliyor. Ayrıca suyu uzaklaştırma ve ku¬rutma işlemleri için birçok makine kullanımı nedeniyle çalışma maliyeti yüksek. Bu projede, süperkritik karbon¬dioksit (scC02) çözücü ortamında boyama için yüksek basınca dayanıklı özel bir reaktör tasarladık" diyor. Bu projenin yatırım tutan 500 bin TL.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN ŞAPKA

Bu çalışmada görme engelli insanlar için fotovoltaik tekstil liflerinden dokunmuş kumaştan üretilmiş ve üzerine kamera ta¬banlı algılama sis¬temi entegre edil¬miş bir şapka ta¬sarlandı. Bu saye¬de görme engelli insanların diğer insanlara ihtiyaç duymadan güven¬li bir şekilde hare¬ket edebilmeleri sağlanacak. Pro¬jeyi Kahramanma¬raş Sütçü İmam Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sabri Ersoy ve Ayşe Nur Tarakçı hazırlamış. Süresi 24 ay olan pro¬jenin tamamlanması için 70 bin TL gerekiyor.

TRAFİK KAZALARINDA RİSKİ AZALTIYOR

Çukurova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alican Yılmaz, lif destekli kompozit yapı¬lar geliştirmiş. Çelikten daha yüksek mukavemet gücüne sahip olduğu be¬lirtilen bu malzemeler örneğin oto-mobillerde kapı içlerinde kullanıla¬cak. Bu sayede araçların çarpışma durumlarında can güvenliği en üst seviyede sağlanmış olacak.

SANAL GİYİNME SİSTEMİ

Bir mağazaya girip beğendiğiniz ürünleri üzerinize giyip çı¬karmak sizin için yorucu oluyorsa işte bu sistem tam size göre. ARF Bilgi Teknolojileri'nden Adnan Özgüner Erdursun, Mu¬rat Tevfik Yağlıcı, Ufuk Seyhan ve Mehmet Emre, "2B Etkile¬şimli Sanal Giyinme" adıyla bir uygulama geliştirmişler. Kamera ve ayna benzeri görselleştime birimlerinden oluşan bu sistemin kullanımı çok basit. Üzerinde kamera olan büyük bir ekranın karşısına geçiyorsunuz. Mağaza¬daki tüm ürünler bilgisayar ekra¬nına yüklenmiş durumda. Bun¬dan sonra sadece ekrandaki ürünlere dokunmanız yeterli. Örneğin bir gömleği ve pantolonu seçtiğinizde ekranda üzerinizdeymiş gibi görünüyor. Projenin tamamlanma süresi dokuz ay, bütçesi ise 195 bin TL.

KONUŞMA ENGELLİLER İÇİN KLAVYELİ GİYSİ

Erciyes Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Bahadır Çetinkaya, Sümeyye Üstündağ ve Nida Yıldırım konuşma en¬gellilerin yaşamanı kolaylaştıracak orijinal bir ürün geliştiriyor¬lar. Konuşma engelli insanlar işaret dili kullanarak birbirleri ile iletişim kuruyorlar. El hare¬ketlerini ve yüz mimiklerini içeren işaret dili belirli bir eğitim sonrasında öğrenile¬bilir ancak toplumun büyük bir kısmı tarafından bu dil bilinmiyor. Proje kapsamın¬da konuşma engellilerinin diğer insanlarla yazı yoluyla iletişime geçebilecekleri ek¬ran ve klavyeli giysi tasarımı gerçekleştirilecek. Projenin tamamlanması için 20 bin TL’lik yatırım yeterli.

BİTKİ BÜYÜDÜKÇE YOK OLAN ÖRTÜ

Tarım tekstillerinin tüketiminde ikinci sırada yer alan malçların (tarımsal yer örtüleri) önemi ürün verimliliği ve kalitesine sağladık¬ları avantajlar sayesinde giderek artı¬yor. Bu proje ile biyo polimerlerden, bitki büyümesi ile eş zamanlı olarak toprakta bozunacak dokusuz yüzey malç tekstillerinin üretilecek. Biyo bozunur malçların tarım uygulamaların¬da yaygın olarak kullanılması ürün ka¬lite ve veriminin artırılmasının yanı sı¬ra toprak kirliliğinin engellenmesini sağlayacak. Projeyi Dokuz Eylül Üni¬versitesi'nden Doç. Dr. Ümit Halis Erdoğan ve Figen Selli hazırlamış. Bu projenin tamamlanması için 150 bin TL'lik yatırım gerekiyor.
Tekstil doku mühendisliği

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hüse¬yin Avcı ve Yüksek Lisans Öğrencisi Hazal Gergeroğlu ile Harvard Medical School'dan Ali Tamayol, Iman Yazdı, Afsoon Fallahi, Raquel Almeida ve ekip arkadaşları doku mühendisliği alanında bir çalışma yürütüyor¬lar. Bu çalışma ile yaşayan doku ve organizmalar üretilecek. Pro¬jenin bütçesi 800 bin dolar.

AĞIR YARALI HASTALARA ÖZEL SEDYE

Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Arzu Marmaralı, Mehmet Kertmen ve Nuriye Kertmen ciddi şekilde yaralanmış, ağır trav¬malı ve hareketsiz taşınması gereken hastalar için yeni bir sed¬ye tasarlıyor. Tasarlanan sedye hastanın vücut şeklini alırken ağırlığı eşit şekilde dağıtarak basıncı düzenleyebilecek. Sedye enerji emilimi ile sarsıntıyı önleyebilen minderi ve yarayı çevre¬sel tehditlerden koruyucu, kanama durdurucu, antibakteriyel, antifungal, aleve karşı dayanıklı özel-liklere sahip olacak. Söz konusu sedye¬nin üretimi için 468 bin TL gerekiyor.

ASANSÖR KAZALARINI ÖNLEYEN MİNDER

Asansörler, günlük yaşantımızın vaz¬geçilmez taşıma araçları. Yük ve insan taşımacılığında kullanılan bu araçlar, güvenlik önlemlerinin yeterli olmama¬sı durumunda meydana getirdikleri kazalarda ciddi yaralanmalara hatta ölümlere neden olabiliyor. Sunulan projede tasarlanan tekstil tabanlı ürün ile asansör kazalarının olumsuz sonuç¬larının minimuma indirilmesi ve böy¬lelikle insan hayatının koruma altına alınması hedefleniyor. Bu proje Çuku¬rova Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mutlu Kurban ve ekip arkadaşları tarafından hazırlanmış. Projenin ta¬mamlanması için 30 bin euro gerekiyor.

ANTİMİKROBİYAL KAMUFLAJ

Bursa Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Hasan Basri Koçer ve ekip arkadaşları, as¬keri alanda kullanılan üniforma ve kamuflaj¬ların antimikrobiyal özelliklere sahip ku¬maşlarla kullanılarak hazırlanması için bir proje hazırlamış. Bu yenilikçi malzemeyle üretilen kamuflaj kıyafetleri olumsuz hava koşulları ve çevre şartlarına karşı direnç kazanacak.

Bu projede hidroksil uç grubuna sahip kuarter amonyum tuz¬ları polyester sentezi sırasında yapıya katılarak kovalent bağlar¬la kalıcı antimikrobiyal özellik sağlanacak. Projenin yatırım bütçesi 60 bin TL.

AŞINMA DİRENCİ YÜKSEK AYAKKABI

Bu projede aşınma direnci yüksek ayakkabı tabam tasarlan¬mış. Proje Kahramanmaraş Sütçü imam Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. İsmail Tiyek ve ekip arka¬daşları tarafından hazırlanmış.
Yaşam şartlarına, iş yüküne ve kullanılan hammaddeye göre ayak¬kabı ve aksesuarlarının kullanılma ömürleri değişiyor. Özellikle iş sağ¬lığı ve güvenliğine uygun ayakkabı¬lar için ayakkabı yapımında kullanı¬lan malzemelerin seçilmesi önem kazanıyor. Bu projede poliüretan (PU) ayakkabı tabanlarının mukavemetlerini arttırıcı ve elasti¬kiyet özelliklerini bozmayacak grafen oksit katkı maddesi ile üretimi sağlanacak. Projenin bütçesi 465 bin TL.

ÇAM KESE BÖCEĞİNDEN LİF ÜRETİMİ

Çam kese böceği Türkiye'de geniş bir alanda görülen yaygın bir böcek türü. Aynı zamanda çam ağaçlarının en önemli zarar¬lılarından biri. Bu çalışmada, böceğin larvalarının gündüz için¬de barındığı keselerin kimyasal yapısı ve özellikleri incelenmiş. Kesenin larva atıklarından ve yabancı mad-delerden temizlenmesi yöntemleri araştı¬rılmış. Tüm bunların sonunda dünyada ilk kez çam kese böceği kesesinin ve kozasından lif üretimi gerçekleştiril¬miş. Projeyi Bartın Üniversite¬si'nden Prof. Dr. Azize Toper Kaygın, Resul Fettahov, Ayben Kılıç Pekgözlü ve Hakan Yüksel hazırla¬mış. Projenin yatırım bütçesi 200 bin TL.

SICAKLIĞA GÖRE RENK DEĞİŞTİREN ÇADIR

Çukurova Üniversitesi'nden Öğretim Görevlisi Dr. Ramazan Tuğrul Oğulata ve ekip arkadaşları, ısı ile renk değiştiren boya¬lar kullanarak yenilikçi bir çadır tasarlamışlar. Bu çadırın yazın rengi açıla¬cak ve dolayısıyla ısıyı içe¬riye daha az iletecek. Kış mevsiminde ise düşük sı¬caklıkta koyulaşıp ısıyı içeriye daha fazla hapse¬decek. Bu özelliklere sa¬hip çadırın üretilmesi için 250 bin TL gerekiyor.

BASINCA DUYARLI ISITICILI HALI

Elektrikli zeminden ısıtma sistemlerinde kullanılan film ta¬bakaları, her tasarıma uygula¬namıyor. Üstelik rahat taşına¬madığı ve yüksek maliyetler gerektirdiği belirtiliyor. Geliş¬tirilen bu proje söz konusu problemlere son verecek. Ya¬pılan çalışmada bu sorunlara çözüm olarak basınç tepkili ısı¬tıcılı halı üretimi hedefleniyor. Yöntemin ön denemeleri ya¬pılmış. Olumlu sonuçlar alınmış. Projenin tamamlanabilmesi için 70 bin TL’lik bütçe gerekiyor. Proje Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Araştırma Görev¬lisi Dr. Enes Çakmak ve ekip arkadaşları tarafından hazırlan¬mış.

FOTOVOLTAİK YELKEN BEZİ

Günlük hayatta ve sanayide kulla¬nılması zorunlu olan elektrik enerji¬sinin çevreye daha az zarar verecek şekilde üretilmesi, iletilmesi ve tüke¬tilmesi konusunda çalışmalar hız ka¬zandı. Bu projede fotovoltaik tekno¬lojisi ile güneşten elde edilen elektrik enerjisinin gemilerdeki elektrik ihti¬yacını karşılaması hedefleniyor. Bu¬nun için fotovoltaik teknolojisinin ya¬rarlanarak yelken bezi üretilecek. Projenin yatırım bütçesi 140 bin TL. Projeyi Sütçü İmam Üniversite¬si'nden Doç. Dr. Suat Çetiner ve Ayşe Didem Erol hazırlamış.

ODA HAVASINI TEMİZLEYEN PERDE

Kapalı ortam havasında azot oksitler, kükürt oksitler, kar¬bon oksitler ve uçucu organik bileşikler başta olmak üzere pek çok kirletici gaz bulunuyor. Uz¬manlara göre bu kirleticiler "has¬ta bina sendromu" gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bu projede bir TÜBİTAK proje¬si kapsamında sentezlenerek gaz absorpsiyon özelliği çalışılmış olan nano boyutta bir polimerin kullanılmasıyla, iç ortamda bulu¬nan kirletici gazları absorbe ede¬bilecek özellikte perdelik kumaş üretimi planlanıyor. Bu kumaş¬tan üretilecek perdeler kapalı alandaki kirletici gazları absorbe edebilecek. Proje Bursa Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Şule Al-tun, Duygu Gazioğlu, Aysu Alan ve Ali Kara tarafından hazır¬lanmış. Projenin yatırım bütçesi 250 bin TL.

LAVANTA ÖZLÜ TEMİZLEME MENDİLİ

Bazı bitkilerin insan sağlığı için olumlu tarafları, bu tür bit kileri oldukça değerli kılıyor. Bu gerçekten yola çıkan Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Doç. Dr. İbra¬him Üçgül ve proje ekibi, lavanta özü yağı kullanarak makyaj te¬mizleme mendili üre¬tecek. Bu mendiller makyaj temizleme sı¬rasında kırışıklık önleyip, akne tedavisi yapan ve cildin ölü hücrelerinden arındırarak daha dinç ve sağlıklı kalmasını sağ¬layan tek kullanımlık olacak. Projenin yatırım bütçesi 120 bin TL.

LEKE TUTMAYAN AYAKKABI

Bu projede kumaştan üretilmiş spor ayakkabı¬ların sürekli kirlenmesi sorununu azaltacak akıl¬lı tekstil ürünü geliştiril¬mesi hedefleniyor. Bu sayede yıkamadan kay¬naklı bozulmalar meyda¬na gelmeyecek. Projenin yatırım bütçesi 350 bin TL. Projeyi Gaziantep Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. H. İb¬rahim Çelik, Burcu Karagözoğlu ve Elif Gültekin hazırlamış.

SICAK KUMAŞ

Ayhan Prepol, yaklaşık iki yıllık bir çalışma sonucunda; düşük voltaj elek¬trik (0-48 volt) ile ısınan kumaş üretmeyi başarmış. Prepol, "Böylece ısıya ve ısınmaya ih¬tiyaç hissedilen her yerde çarpma tehlikesi yaşamadan kullanılacak birçok ürün üretme şansı oluştu. Üret¬meyi planladığımız ürünlerin dış ortamda batarya ve pil des¬teği ile çalışma imkanı vermesi yeni ısıtıcı ürünlerin üretilmesi¬ne olanak sağlayacak" diyor. Projeni yatırım bütçesi 500 bin TL.

RADYASYONDAN KORUYAN TEKSTİL

Sinop Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Alev Erenler, Yusuf Demirel ve Tuncay Bayram tekstil sektöründe kullanılan anti¬mon içerikli kimya¬salların radyasyon zırh malzemesi ola¬rak da kullanılabilirliğini araştırmışlar. Yapılan ön çalışma¬da antimon içerikli bazı kimyasalların yüksek soğurma kat¬sayısı deneysel ola¬rak belirlenmiş. Bu projenin amacı radyasyondan korunmak için kurşuna alterna¬tif daha ergonomik ve daha ucuz bir zırh kaplaması tasarla¬mak. Bunun için 45 bin TL'lik bir bütçeye ihtiyaç var.

SUDAKİ METALİ TEMİZLEYEN KUMAŞ

Gelişen ülkelerde su kaynaklarının ağır metallerle kirlen¬mesi başlıca sorunlardan biri. Ağır metal iyonlarının kanse¬rojen ve toksik olmalarından dolayı çeşitli su kaynakların¬da olmaları hem insan sağlığına hem de çevreye ciddi tehdit oluşturuyor.

Bu çalışmada sudaki zarar¬lı maddeleri temizleyen bir kumaş geliştirilmiş. Proje Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Cengiz Kavaklı, Pı¬nar Akkaş Kavaklı, Serhad Tilki, Ece Tuncer ve Merve Kuman tarafından hazırlanmış. Projenin yatırım tutarı 400 bin TL.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)