BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYatırımcılar için yeni normal ne anlama gelecek?----

Yatırımcılar için yeni normal ne anlama gelecek?

Yatırımcılar için yeni normal ne anlama gelecek?
18 Aralık 2020 - 15:10 www.finansgundem.com

Korona virüs aşılarıyla ilgili olumlu haberler olsa da, üçüncü dalganın pik noktasına yaklaşıyor olduğumuza dair sinyaller, yeni normale doğru ilerlediğimizi gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs aşıları yolda olsa da, üçüncü dalganın pik noktasına yaklaşıyor olduğumuza dair sinyaller güçleniyor. Bu nedenle bir yeni normale doğru ilerlediğimiz söylenebilir. Henüz ulaşamamış olsak da, çok da uzak olmayan bir gelecekte pandeminin sonunun geleceğini görebiliyoruz. Aslına bakılacak olursa, piyasalar şimdiden pandeminin bitişini fiyatlıyor. Peki bu yeni normal nasıl olacak ve yatırımcılar için ne anlama gelecek?

Aşılar en önemli konu

Yaşadığımız pandeminin en öne çıkan konularından biri aşıların üretilme hızı. Bu konuda konuşulsa da, aşıların hızla ortaya çıkmasının ne kadar büyük bir başarı olduğunu yeterince ifade etmek güç. Geçmişe bakıldığında, aşıların bulunmasının on yıllar aldığı hatta bazı durumlarda hiç bulunamadığı görülüyor. Örneğin AIDS için henüz bir aşı yok. Bunu daha da sıra dışı hale getiren bir başka durumsa, daha önce hiç uygulanmamış bir teknolojiyi kullanan iki güvenli ve efektif aşının bulunmuş olması.

Bu başarı mevcut koşullar altında oldukça iyi ancak yeni normale yönelik işaretler de dikkat çekiyor. Salgın hastalıklar şimdi modellenebiliyor ve potansiyel olarak daha hızlı tedavi edilebiliyor. Biyoteknoloji modeli aşı çalışmalarıyla birlikte onaylanmış oldu ve yakın zamanda birçok hastalık için yeni tedaviler görebiliriz.

Ekonomik coğrafya değişiyor

Yeni teknolojiler, ilaç üretimini nasıl değiştirdiyse, pandemi de çalışma şeklimizi değiştirdi. Yıllar önce internetin mesafeleri önemsiz kılacağı ve yaşadığımız ve çalıştığımız yer arasındaki bağı koparabileceği söyleniyordu. Bu yıl tam olarak da bu gerçekleşti. Her ofis çalışanı şimdi, ofise dönmek isteyip istemediğini sorguluyor. ABD’deki her şirket şimdi bu çalışanları ofise geri dönmeye nasıl ikna edeceklerini düşünüyor.

Yeni normalde, hayat kalitesi üzerinde, iş hayatının odaklarından daha fazla alanda rekabet yaşanacak. Wall Street şirketleri, Florida’ya bakıyor. Teknoloji şirketleri Teksas’a odaklanıyor. Ülkenin ekonomik coğrafyası, önümüzdeki beş yılda, geçtiğimiz birkaç on yılda olduğundan daha hızlı değişecek ve hem çalışanlar hem de şirketler bu değişimin faydasını görecek.

Seyahat ve eğlence geri dönecek

Seyahat ve eğlence hayatımıza geri dönecek. Değişmeyen tek şey ise, insanların dışarı çıkıp sosyalleşme isteği olacak. Canlı müzik ve restoranlar geri gelecek. İnsanlar bundan sonra daha dikkatli olacak olsalar da, aynı zamanda bazı şeylerin değerini daha iyi bilecek ve bu alanda daha fazla harcama yapmaya istekli olacak. Aynı durum seyahat için de geçerli. Pandemi sürecinde kayıp yaşayan şirketler, aşıların uygulanmaya başlamasıyla birlikte geri gelecek.

Pandemi sonrası yaşam

Burada değişime uğrayacak olan ve aynı kalacak olan şeylerin ortak paydası, pandemi sonrası hayatın daha iyi olacağı gerçeği. Sağlık alanı ve tedaviler şimdi hızlı bir inovasyon sürecinden geçiyor ve tedavilerin geliştirilme ve uygulanma şeklini değiştirecek. İnsanların çalışma hayatları şimdi birçok açıdan pandemi öncesine göre daha iyi durumda. Birçok kişi artık tam zamanlı olarak ofise dönmek istemiyor ve dönmek isteyenler için ofisler açıldığında koşullar çok daha iyi olacak.

Şirketler de pandemi sürecinde daha verimli hale geldi.

Birçok konuda ellerindeki imkanlarla daha fazlasını yapmayı öğrendiler. Çalışanlarının uzaktan çalışma uygulamasında da verimli olabileceğini görmeleri, çeşitli ihtimaller için kapıyı araladı. Şimdi, şirketler gelecek yıllarda faydasını görebilecekleri seçeneklerini analiz ediyor.

Normalden daha iyi

Tüm bunlar yatırımcılar için, ekonominin yeni normalde daha hızlı büyüyeceği anlamına geliyor. Çalışanlar ve şirketlerin daha fazla olumlu seçenekleri olacak. Teknoloji hayat kalitemizi yükseltmeye devam ederken, ekonomi yeniden açıldığında pandemi sürecinde kazandığı alanı kaybetmeyecek.

Elbette, özellikle ilerleyen aylarda bazı sorunlar yaşanacak. Ancak geçtiğimiz dokuz ayda öğrendiğimiz ve başardığımız her şey yeniden açılan ekonomiye eklenen bir değer olacak.

AB, İngiltere'yi Brexit müzakereleri için çağırdı

 

Kurulan şirketler Kasım'da yıllık yüzde 12.13 arttı

 

Avrupa’da Korona nedeniyle ölen sayısı 500 bin sınırını aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)