BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYatırımcı ne kaybedeceğini görecek!----

Yatırımcı ne kaybedeceğini görecek!

Yatırımcı ne kaybedeceğini görecek!
15 Ocak 2016 - 07:22 www.finansgundem.com

Foreks piyasasında yatırımcı mağduriyetine karşı büyük bir adım atıldı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırımcı sayısıyla birlikte mağdur sayısı da her geçen gün artan ve günlük ortalama işlem hacmi 40 milyon lirayı aşan foreks piyasasında mağduriyeti minimuma indirmek için devrim niteliğinde yeni düzenlemelere gitti.
Dün resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, kayıp oranının yüzde 75-80’lerde olduğu sektörde, kurumlar bundan öncekinin aksine yeni dönemde yatırımcılara zarar riskini sürekli hatırlatmak zorunda olacak. Öyle ki, bundan sonra kurumlar işlem platformlarının ana sayfası üzerindeki ana işlem menüsünün en sol köşesinde menünün ilk butonunu ‘Zarar olasılığınız’ şeklinde isimlendirecek. Bunun yanında ise hesap açılışı ve hesap erişimi gibi başlıkların hemen bu başlığın yanında aynı yazı büyüklüğü ve karakteri ile yer alması zorunlu olacak.

MÜŞTERİ ŞİKÂYET SAYISI DA SİTEDE YER ALACAK

Ayrıca halen uygulamada olan kayıp kazanç oranlarının yayımlanmasına ek olarak, yatırım kuruluşları tarafından olağanüstü piyasa koşullarının oluşması halinde bunlara ilişkin açıklamalara, reddedilen emirlerin tüm emirlere oranı, müşteri şikâyeti sayısı gibi hususlara internet sitelerinde yatırımcıların dikkatini çekecek şekilde yer verilmesi zorunluluğu getirildi. Bütün bu yenilikler ile bugüne kadar reklamlarında “çok para kazanma” olasılığını öne çıkaran sektöre, müşterilere kaybetme olasılıklarını da hatırlatma zorunluluğu getirilmiş oldu. Getirilen düzenlemeler arasında ayrıca profesyonel müşterilerin kaldıraçlı işlemlerde yatırdıkları teminatların üzerinde ortaya çıkacak zararların aracı kurumlarca talep edilebilmesi imkânı getirilmesi de yer alıyor.

6 GÜN GERÇEK VERİLERLE DEMO

- Aracı kurumların kaldıraçlı alım satım işlemlerine ilişkin her türlü ortam üzerinden ve her türlü araç yoluyla yapacakları yayın, ilan, reklam ve duyuruda uymaları gereken usul ve esaslar da ayrıntılı olarak belirlendi.

- Yeni hesap açacak müşteriler için TSPB tarafından hazırlanacak platformda gerçek zamanlı fiyatlar üzerinden demo hesaplarla asgari 6 işgünü süreyle ve toplamda asgari 50 adet işlem yapması zorunlu hale getirildi.

- Hesap açılışı sırasında genel müşterilerden, kaldıraçlı alım satım işlemlerinin riskli olduğu ve teminatlarının tamamını kaybedebilecekleri vb. hususlarda bilgi sahibi olduklarına dair ayrı bir yazılı beyan alınması zorunlu hale geldi.

- Çıkar çatışmalarını önlemek amacıyla kaldıraçlı alım satım hizmeti sunulan müşterilere bu işlemlerle sınırlı olmak üzere bireysel portföy yöneticiliği veya yatırım danışmanlığı hizmeti verilmesi yasaklandı.

- Ayrıca aracı kurumların, müşterileri işlem yapmaya teşvik etmek üzere var olan müşteri zararlarını telafi etmeleri, işlem yapmak veya belirli bir gruba dâhil etmek amacıyla müşterilere kaynak sağlamaları ve müşterileri bu amaçla yönlendirmeleri yasaklandı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yasakçı zihniyet15 Ocak 2016 09:51

    spk başkanının görevi düzgün denetlemektir..insanların kazancı veya kaybı sizi ilgilendirmez..yıllardır borsada insanlar para kaybederken hiç sesiniz çıkmıyordu