BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYatırım bankacılığını yeni bir büyüme eşiği bekliyor----

Yatırım bankacılığını yeni bir büyüme eşiği bekliyor

Yatırım bankacılığını yeni bir büyüme eşiği bekliyor
26 Kasım 2020 - 11:31 www.finansgundem.com

Küresel yatırım bankacılığı sektörü, 2026 yılında yeni bir büyüme eşiğine ulaşacak

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırım bankacılığı pazarına yönelik rapor, küresel yatırım bankacılığı pazarının derin bir analizini sunuyor. 2020 ve 2026 yılları arasındaki sürece dair tahminleri içerek raporda küresel yatırım bankacılığı sektörünün 2026 yılında yeni bir büyüme eşiğine ulaşacağı söylendi. Raporda öne çıkan yatırım bankacılığı oyuncuları arasında JPMorgan, Morgan Stanley, Citi, Goldman Sachs, Wells Fargo, RBC Capital Markets ve Bank of America yer aldı. Rapora göre bu oyuncuların büyümesinde de pazar paylarında da yükseliş görülecek.

Yatırım bankacılığı dikkat çekici bir hızla gelişiyor ve genişliyor. Yatırım bankacılığı pazarı, yüksek özsermayeli kişi sayısındaki artışma birlikte büyüme gösteriyor. Aynı zamanda büyük ölçekli ve küçük ölçekli kurumların artış göstermesi, gelişmiş ve gelişen ülkelerde bankacılık kurumlarının sayısındaki artış ve yükselen ticaret de bu büyümede önemli bir rol oynuyor.

Yatırım bankacılığı, menkul kıymetlerin para karşılığında alımı ya da kişiler ve kurumlar tarafından menkul kıymetlerin tanıtılmasını kapsıyor. Bir yatırım bankası aynı zamanda, ortak fonlar, emeklilik fonları, serbest fonlarla da ilgilenebilir.

Yatırım bankacılığının iki fonksiyonu bulunuyor. Bunlardan birincisi, kamuyla paylaşılamayan bilgilerle olan ilişkileri. Yatırım bankalarının ikinci fonksiyonu ise, küresel senaryoyla ilgili kamusal bilgiler. Buna örnek olarak hisse analizleri verilebilir. 

Yatırım bankacılığı sektörünün alt alanları arasında, birleşme ve satın alımlar danışmanlığı, sermaye piyasaları aracılığı da bulunuyor. Rapora göre, birleşme ve satın alımlar kategorisi, gelecekte yatırım bankacılığının öne çıkan bir alanı olacak ve en hızlı büyümeyi gösterecek.

Rapora göre, yatırım bankacılığı birimi, korona virüs pandemisi sürecinde, evden çalışma uygulamalarından oldukça fazla etkilendi. 

Dolayısıyla sektörde önemli yapısal, kurumsal ve pazar zorlukları ortaya çıktı. Yatırım bankacılığı müşterileri de, iş kesintileri nedeniyle ekonomik koşullardan etkilendi. Kurumsal müşteriler ise önemli oranda gelir ve harcama zorluklarıyla karşılaştı ve böylelikle sermaye harcamalarını düşürmek için kredilere yöneldi. Tüm bunlara ek olarak varlık fiyatlarındaki düşüş ve satışlardaki artış da kurumsal bankaların yatırım birimlerini etkiledi.
Büyüyen sermaye gereksinimleri ve iş dünyasında finansal zorlukların artmasına ek olarak, kurumsal şirketlerin danışmanlığına duyulan ihtiyacın yükselmesi büyümeyi destekleyen kilit faktörler olacak. Ancak hükümet düzenlemeleri ve veri güvenliği alanını tehdit eden siber saldırıların artış göstermesinin, yatırım bankacılığının büyümesinin karşısındaki engeller olacağı düşünülüyor. Dahası iş dünyasındaki ilerlemeler ve gelişen ülkelerde finansal aktivitedeki artışın da sektör için fayda sağlaması bekleniyor.

Teknoloji son yıllarda yatırım bankacılığında dönüşüme neden oldu. Bu bankalar artık yapay zekaya (AI) daha fazla odaklanıyor. AI’ın birçok uygulaması halen yatırım bankacılığının birçok alanında yer alıyor ve neredeyse tüm birimlerde ve fonksiyonlarda etkinliği arttırmaya devam ediyor. Örneğin ING Group, AI’ın tahvil yatırıcılarının daha hızlı ve etkin yatırım kararları almasını sağlayan özelliklerini öne çıkarıyor. Bu özelliklerden bir tanesi, yatırımcıların alım yaparken ve tahvillerini müşterilerine satarken doğru fiyattan hamle yapmasını sağlayan bir tahmini analiz sunan KATANA. Benzer uygulamalar, yatırım bankacılığı pazarında teknolojinin kullanımında artışa neden oluyor.

Yatırım bankaları aynı zamanda, fintek şirketlerine de yatırım yapıyor. Önemli yatırım bankaları müşterilerine destek olmak ve müşterilerinin verilerini bulut depolama sistemlerinde güvence altına almak için fintek şirketlerinden destek alıyor. Bunun sonucunda, bu teknolojiler yatırım bankacılığı alanında kapsamlı bir şekilde kullanılıyor.

Dolayısıyla fintek şirketleriyle yapılan işbirliği, yatırım bankacılığı sektöründeki en önemli gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor. Yakın zamanda yayınlanan araştırmalara göre, fintek şirketlerine yapılan yıllık yatırımlarda, son beş yılda %6,5’lik bir büyüme kaydedildi.

Büyük bankalar arasında Goldman Sachs, Citi ve Santander en aktif yatırımcılar olarak öne çıktı. Bu yatırımların fazlalaşması, yatırım bankacılığı sektörünün geleceği için fırsatlar yaratacak.

Merkez Bankası swap ihale limitini yüzde 60'a yükseltti

 

Fed tutanakları: Pandemi orta vadede kayda değer risk taşıyor

 

Kovid döneminde dijital ödemelerle dolandırıcılık riski arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)