BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYastık altı altınlarla ithalatın yarısını engelleme planı----

Yastık altı altınlarla ithalatın yarısını engelleme planı

Yastık altı altınlarla ithalatın yarısını engelleme planı
19 Şubat 2022 - 08:43 www.finansgundem.com

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, hayata geçirdiği Altın Tasarruf Sistemi ile ilgili projeler de devreye girmeye başladı. Yastık altı altınlarla ithalatın yüzde 50'sinin yastık altı altınlarla önlenmesi planlanıyor.

İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. (İAR) tarafından hayata geçirilen Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi (KAD-SİS) ile yıllık 100 ton yastın altı altının toplanması hedefleniyor. Türkiye'nin yıllık toplam altın ithalatının ortalama 200 ton olduğu hesaplandığında, yastık altı altınlarla ithalatın yüzde 50'sinin yastık altı altınlarla önlenmesi planlanıyor.

1.5 YIL ÖNCE BAŞLADI

İstanbul Altın Rafinerisi AŞ (İAR) CEO'su Ayşen Esen, 1.5 yıl önce çalışmaya başlayan KAD-SİS için güvenlikli bir sistem kurduklarını söyledi. Sistemin nasıl çalıştığına dair bilgi veren Esen, şunları anlattı: "KAD-SİS, kuyumcu, banka ve rafinerinin içinde yer aldığı, halkın her yerden ulaşabileceği bir sistem. Kapalı devre bir teknolojik altyapıya sahip. Bizim yazdığımız ve devlet tarafından desteklenmiş yazılıma kimse müdahale edemiyor. Kuyumcunun kendi başına hiçbir işlem yapma yetkisi yok. Bankalarda altın hesabı olan veya yeni açan vatandaş, altınını bankadaki altın mevduat hesabına Altın Değerleme Noktası'na giderek yatırabiliyor. Kamera kaydı önünde ekspertiz işlemleri yapılıyor. Kuyumcu altına parasal değerleme yapmıyor. Getirilen altınlar sisteme giriliyor. Vatandaştan alınan altın has altın olarak kaç gramsa vatandaşın bankadaki altın hesabına direkt geçiyor."

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

KAD-SİS'in tamamen güvenlikli olduğunu belirten Esen, "Hesabınızdan altın çekmek istediğinizde sistem ters olarak yine işleyecek. Mesela 2 gram altın çekmek istiyorsunuz, bankanıza bunu söylüyorsunuz, sizin telefonunuza bir şifre gönderiyor. Bu şifre ile birlikte 3 gün içinde istediğiniz Altın Değerleme Nokta'sından 2 gram altınınızı alabilirsiniz. İster yatırırken ister çekerken altınınız gram bazında altın olarak duruyor" dedi. Esen, kısa zaman içeresinde özel bankaların da sistemin içerisinde yer alacağını vurguladı. Esen, nemanın yüzde 2.5'lar mertebesine çıkarılmasını enerdikmerini söyledi.

Sert düşüş Bitcoin için alım fırsatı mı

 

Bu hafta altın ve döviz kazandırdı, borsa kaybettirdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)