BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatYaşam şartları emeklileri de çalışmaya zorluyor----

Yaşam şartları emeklileri de çalışmaya zorluyor

Yaşam şartları emeklileri de çalışmaya zorluyor
25 Temmuz 2022 - 15:31 www.finansgundem.com

İngiltere’de hayat pahalılığı ve geçim derdi yaşlı insanların işe geri dönmesine neden oluyor. Bunda ülke ve dünya ekonomisinin geleceğine dair belirsizliğin ve endişelerin etkisi büyük.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belki de gelişmiş ekonomiler arasında yüksek enflasyonun en sert vurduğu ülke olan İngiltere’de emeklilik hayalleri erteleniyor. Başta enerji olmak üzere birçok kilit alanda dışa bağımlı olan İngiltere’de enflasyon, alım gücünü iyi ce düşürüyor ve geleceğe yönelik umutsuzluk insanları, yaş fark etmeksizin işlerine geri dönmeye zorluyor. Enflasyon sarmalı, değişken finansal piyasalar ve yükselen yaşam maliyeti, İngiltere’de emekli kesimi iş yerlerine geri dönmeye itiyor.

116 bin kişi arttı

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’nden (ONS) alınan verilere göre, şu anda İngiltere’de çalışan ya da iş arayan 50 yaş üstü nüfus, pandemi öncesi seviyenin üzerine çıkmış durumda. Araştırmaya göre 50 yaş üstü olup ekonomik aktiviteye çalışan ya da iş arayan rolüyle katılan kişilerin sayısında geçen yıla göre 116 bin kişilik bir artış yaşandığı gözleniyor.

The Guardian’dan Amelia Hill’ın haberine göre, toplam artışın yarısından fazlasını sayıları geçen yıla göre 66 bin kişi artan 65 yaş üstü erkekler oluşturuyor. Araştırmaya göre iş arayan ya da çalışan 65 yaş üstü erkeklerin sayısında yaşanan artış geçen yıla göre yüzde 8,5 olarak gerçekleşiyor. Artışın bir diğer büyük bölümünü sayıları 37 bin kişi artan 65 yaş üstü çalışan ya da iş arayan kadınlar oluşturuyor. Araştırmada bu kategoriye giren kadınların sayısının geçen yıla göre yüzde 6,8 oranında arttığı gözleniyor.

Emekliler işlerine geri dönüyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, araştırmanın daha derin bir analizinin, yaşanan artışın çalışan kişilerin çalışma hayatlarını uzatmasından çok, emekli olan kişilerin eski işlerine geri dönmesinden kaynaklandığını gösterdiğini belirtiyor. İngiltere merkezli Dijital bir topluluk olan Rest Less CEO’su Stuart Lewis, "Pandemi sırasında rahat bir şekilde emekli olabileceklerini düşünen 50 yaş üstü insanlar, emekliliği bırakıp ek gelir sağlamak ve hala yapabiliyorken emekli maaşlarını tamamlamak için tekrar iş bulmak zorunda kalıyor" diyor.

Pandemi sırasında rahat bir şekilde emekli olabileceklerini düşünen 50 yaş üstü insanlar, emekliliği bırakıp ek gelir sağlamak ve hala yapabiliyorken emekli maaşlarını tamamlamak için tekrar iş bulmak zorunda kalıyor.

”Tüketici güveninin rekor düzeyde düşük seyretmesi ve satın alma gücünün aylık bazda aşınması nedeniyle artan sayıda emekli, kendini daha önce hissettiğinden daha yoksul hissediyor” diyen Lewis, bütün bu gelişmelerin emekli olmama trendini güçlendirdiğini söylüyor.

Lewis, finansal piyasalardaki dalgalanmanın insanların gelecekteki emeklilik gelirlerine ilişkin algılarında önemli bir korku ve belirsizlik yarattığını da söylüyor. Lewis’e göre İngiltere’de emekli maaşlarının artış oranı yüzde 3,1 iken enflasyonun Haziran ayında yüzde 9,4 oranında artmasının insanları ek kazanç sağlamanın yollarını aramaya itmesi şaşırtıcı değil.

Emeklilik planları bir yılda paramparça oldu

Age UK Direktörü Caroline Abrahams, insanların finansallarını fırtınaya karşı korumak için işe geri dönmekten başka pek de akla yatkın çareleri olmadığı görüşünde. Yaşananları şaşırtıcı bulmadığını belirten Abrahams, bir yıl önce ekonomik olarak sürdürülebilir görünen özenle hazırlanmış emeklilik planlarının şimdi paramparça olduğunu söylüyor. Birçok kişinin gelecek kaygısı duyduğunu ve korkuyla beklediğini belirten Abrahams, uzun yıllar çalıştıktan sonra dinlenmeyi ve eğlenme şansını dört gözle bekleyenler için bugün gelinen noktanın büyük bir hayal kırıklığı olduğunun altını çiziyor.

Emekli maaşı yetmiyor

64 yaşında emekli olan ve yarı zamanlı bir müzik öğretmeni olan Cora Adcock, emekli maaşı artan yaşam giderlerini karşılamadığı için 69 yaşında işe geri dönmek zorunda kaldı. Adcock, küçükken çocuklarına bakmak için belli bir süre işten ayrı kaldığından birkaç yıllık katkı payını kaçırdığını ve öğretmen emekli maaşıyla bugün artık bunun üstesinden gelemediğini söylüyor.

Adcock, yerli bir krematoryumda günde 13 cenaze töreninde org çalarak başladığı yeni kariyerini 71 yaşında sonlandırmak zorunda kalıyor. İşini kaybeden Adcock, fiziksel güç gerektirmeyen bir iş aradığını çünkü faturaların çok endişe verici halde yükseldiğini söylüyor. Kesebileceği her şeyi kestiğini söyleyen Adcock, fırınını bile kullanmadığını belirtiyor.

Gloucestershire'dan Dr. James Derounian da 62 yaşında emekli olduktan iki yıl sonra öğretim görevlisi olarak işine geri dönmek zorunda kalıyor. Derounian “Emekli olmayı planlamıştım ama hayatın başka fikirleri varmış” diyor. Derounian, yaşam maliyetlerinin tüm planlarını suya düşürdüğünden şikayet ediyor.

Ekonomik nedenlerle emeklilik erteleniyor

ONS’den elde edilen veriler, rakamların 65 yaşından sonra iş aramaya devam etmek yerine emeklilikten çıkanları yansıttığı fikrini destekliyor. Araştırmada, 50 ila 70 yaş arasında olup şu an için iş aramayan 12 bin kişiye gelecekte işe dönmeyi düşünüp düşünmedikleri soruluyor. Bu kişiler arasında 50 ila 64 yaş arasındaki kişilerinin yüzde 33’ü evet yanıtını verirken, 65 yaş üstü kişilerde bu oran yüzde 10 olarak gerçekleşiyor.

Bu eğilim, Rest Less tarafından emekliliği yaklaşan kişiler arasında yapılan ve yüzde 32’sinin işe geri dönmeyi düşündüğünü ya da halihazırda zaten çalıştığını söylediği anketle de uyumluluk gösteriyor. Bu kişilerin neredeyse yüzde 70’i tamamen ya da kısmen finansal nedenlerden dolayı emekli olmadığını belirtiyor.

İngiltere'de perakende satışlar açıklandı

 

İngiltere'de tüketici güveni rekor düşük seviyede

 

İngiltere’de enflasyon yüzde 10’a yaklaştı

 

İngiltere MB 50 baz puan faiz artırımını değerlendiriyor

 

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Anadolu25 Temmuz 2022 21:15

    İNGİLİZDEN BANANE BİZİM MİLLETİMİZDE EMEKLİ OLAN MEZARA KADAR ÇALIŞIYOR,ELİN YABANCISINA ÜZÜLECEĞİMİZE KENDİ İNSANIMIZ A DEĞER VERELİM