BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYaş meyve sebze ihracatı ilk 4 ayda 622,5 milyon dolar----

Yaş meyve sebze ihracatı ilk 4 ayda 622,5 milyon dolar

Yaş meyve sebze ihracatı ilk 4 ayda 622,5 milyon dolar
06 Mayıs 2019 - 12:23 www.finansgundem.com

2019 yılının ilk dört ayı Türkiye yaş meyve sebze ihracatı 622,5 milyon dolar gerçekleşerek, Sebze ürünleri değerde %42'lik pay ile ihracata büyük oranda katkı sağladı.

Yaş meyve ve sebze sektörü Ocak-Nisan ayı ihracatını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, Türkiye ekonomisinde kilit konumunda yer alan yaş  meyve ve sebze sektörünü ihracatının, Ocak-Nisan ayında 622,5 Milyon  dolarlık değerle Türkiye geneli ihracat rakamlarında önemli bir yere  sahip olduğunu belirtti.

Yaş sebze ihracatının ise yılın ilk dört ayında 263,5 milyon dolar  ile genel ihracata değerde %42 paylık katkı sağlarken, yaş sebze  ihracatında %55'lik pay ile domates ihracatı liderliğini korudu. 

Başkan SİN: Yaş Meyve Sebze İhracatında bir "AKİB Klasiği"

AKİB değerde %51'lik miktarda ise %57'lik pay ile yılın ilk dört  ayında Türkiye Yaş Meyve ve Sebze ihracatına en çok katkı sağlayan  birlik oldu. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim
Kurulu Başkanı Nejdat SİN, "AKİB yaş meyve sebze sektöründe liderliği  kimseye bırakmıyor." diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Başkan Sin  Meyve ürünlerinde Elma'nın 41 milyon dolarla, Sebze  ürünlerinde ise Domates' in 144 milyon dolarla liste başını çektiğini  belirterek, AKİB' in yaş meyve sebze ihracatına 317 milyon dolar ile  her yıl olduğu gibi en çok katkı sağlayan Birlik olmaya devam ettiğini  belirtti.

Baharın gelmesiyle meyve ürünleri ihracatta ön sıralarda yerini  aldı

Nisan ayında ise 113,5 milyon dolar değerinde yaş meyve sebze  ihracatı gerçekleştirilerek taze meyve ihracatı değerde  %27'lik pay  ile en çok katkıyı sağlayan ürün grubu oldu.

Başkan Sin, yaş meyvede ilkbahar bereketi yaşandığının, çilek  ihracatının 13,7 milyon dolar ile liste başında yer aldığının  bilgisini verdi.  Çileği sırasıyla Elma, Erik ve Hurma gibi mevsim  meyveleri takip etti.

Nisan ayında en çok yaş meyve sebze ihracatı yapılan ülke 37  milyon dolar ile Rusya Federasyonu olurken,  onu sırasıyla Romanya, Irak ve Ukrayna takip etti.

Ayrıca Nisan ayı narenciye ürünleri ihracat değerlerinde ilk iki  sırada yer alan Mersin ve Hatay illeri toplamda 20 milyon dolar ve  değerde %84 lük pay ile narenciye ihracatında başarısını bir kez daha  ortaya koydu.

Başkan Sin'den Hollanda'da yer alan Foodwalley'e inceleme gezisi!

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, 28 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde iyi örnek yurtdışı uygulama  alanlarında inceleme yapmak amacı ile Hollanda Wageningen Üniversitesi-Foodwalley'e inceleme gezisine katıldıklarını belirtti. 

Başkan SİN  "İnovasyon odaklı tarımı geliştirmek için sadece  hammadde üretim fazından,  değer yaratılmış ürün fazı üretimine  geçmeliyiz. Bugün çikolatanın ham maddesi "kakao" Afrika'da  yetişmesine karşılık en iyi çikolata markaları İsviçre, Hollanda, Belçika gibi ülkelerden çıkmaktadır. Sektörde artık inovasyonun önemli  olduğunun ve yeni teknolojik uygulamaları yerinde incelemenin ve  yeniliklerin ülkemize getirilmesinin değerinin bilincindeyiz." diyerek  tarımda inovasyonun önemini vurguladı.

AKİB'in ihracatı arttıracak her çalışmaya azami çaba gösterdiğini  ve bu tarz inceleme gezilerinin ihracata büyük katkısının olacağını,  bu sayede atılan adımların sektör için yeni bir soluk olacağını  belirtti.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği,  Rusya Federasyonu Teknik İnceleme Heyetini Ağırladı
Başkan Sin, 15-19 Nisan tarihlerinde Rus teknik heyetin ülkemizde elma üretim alanları ve paketleme tesislerinde inceleme  gerçekleştirmek amacı ile ülkemize geldiklerinin bilgisini verdi.

Heyetin üretimden ihracata kadarki süreçte bakanlık birimlerinin  denetimlerini nasıl yaptığı, takip sisteminin nasıl işlediği ve üretim  noktalarında ürünlere ne gibi işlemlerin uygulandığı hakkında bilgi  edindiklerini belirtti.

Bir ihracatçı gözüyle Rusya Federasyonu Teknik İnceleme Heyetinin  gezisini değerlendiren Başkan Sin  "Yaş meyve sebze sektörü için en  önemli pazarlardan olan Rusya Federasyonu tarafından gerçekleştirilen  bu teknik incelemeyi AKİB olarak memnuniyetle karşılıyor ve çok  değerli buluyoruz. Önümüzdeki süreçlerde de bu tür incelemelerin geri  dönüşlerini ihracat rakamlarımızdaki artışlarla alacağımıza  inanıyoruz." diyerek gerçekleşen incelemenin sektör için önemini  vurguladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)