BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYargıç Berman'dan Halkbank avukatına 19 Kasım'a kadar süre----

Yargıç Berman'dan Halkbank avukatına 19 Kasım'a kadar süre

Yargıç Berman'dan Halkbank avukatına 19 Kasım'a kadar süre
06 Kasım 2019 - 02:54 www.finansgundem.com

Halkbank hakkında ABD'de açılan davanın 2. duruşması yapıldı. Halkbank avukatı Hruska reddi hakim talebini sunmak üzere katılım talebinde bulundu. Mahkeme, Hruska'ya ayrıntılı dilekçe sunması için19 Kasım'a kadar süre verdi

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü PKK/YPG'ye yönelik düzenlediği Barış Pınarı Harekatı'nın ardından Türkiye'ye baskı aracı olarak kullanılmak üzere raftan indirilen Halkbank davasında ikinci duruşma dün yapıldı. 

Halkbank, New York'ta 22 Ekim'de başlayan ve "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını delme" suçlandığı davanın dün gerçekleşen ikinci duruşmasına da katılmadı. Mahkeme, reddi hakim talebini sunmak için duruşmaya sınırlı katılım talebinde bulunan Halkbank'ın avukatı Andrew Hruska'ya mahkemeye ayrıntılı bir dilekçe sunması için 19 Kasım'a kadar süre tanıdı. 

Dünkü duruşmada ne oldu?

BBC Türkçe'deki habere göre dünkü duruşmadaki gelişmeler şöyle: 

Davaya Yargıç Richard Berman bakıyor. Berman daha önce, eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın hüküm giydiği davaya da bakmıştı.

Mahkemeye, New York Güney Bölgesi Başsavcılığına bağlı savcı yardımcılarıyla bir dönem Halkbank soruşturmasıyla ilgili bankaya danışmanlık ve ABD'de hukuki temsilciliğini yapan King & Spalding hukuk firmasına bağlı dört avukatın katıldığını bildirdi.

Halkbank avukatı Andrew Hruska, ABD'nin Halkbank'ı yargılama yetkisi olmadığını ve reddi hakim talebini iletmek amacıyla duruşmaya katılmak istediğini ifade etti.

Savcı Yardımcısı Michael Lockard, böylesi bir katılıma itiraz ederek bunun yasal olarak mümkün olmadığını dile getirdi.

Yargıç Berman, Halkbank'ın yapılacak yeni bir duruşmada sınırlı ve özel katılım şartıyla katılma talebiyle ilgili olarak hukuk firmasından ayrıntılı yeni bir başvuru dilekçesi istedi. Bu konudaki argümanlarını sunmaları için avukatlara 19 Kasım'a kadar süre verdi.

Berman, savcılığa da avukatların iddialarını yanıtlamaları için 26 Kasım'a kadar süre tanıdı. King & Spalding hukuk firmasından, savcılık tarafından sunulan dilekçeye 2 Aralık'a kadar yanıt vermesini istedi.

Halkbank avukatı Hruska, reddi hakim talebinin gerekçesi olarak, Yargıç Berman'ın, Reza Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla'nın yargılandığı davalara bakması ve 2014'te İstanbul'da katıldığı bir sempozyumda "Türk hükümetini eleştiren açıklamalar yapmasını" göstermişti.

"ABD'nin Halkbank'ı yargılama yetkisi olmaması" gerekçesi ise bankanın ABD'de herhangi bir varlığı veya faaliyeti olmaması üzerine temellendiriliyor.

Savcılık: FedEx ile gönderdiğimiz mahkeme celbini banka kabul etmedi

Dünkü duruşma öncesinde davayı takip eden gazetecilerden Adam Klasfeld, savcılığın mahkemeye sunduğu yeni bir belgeyi paylaştı.

Belgede savcılık mahkemeye, kargo şirketi FedEx aracılığıyla Halkbank'a mahkeme celbi gönderdiklerini fakat şirketin bu belgeyi almayı reddettiğini söyledi.

Savcılık 25 Ekim'de Halkbank'a ulaşan belgenin kabul edilmeme gerekçesi olarak el yazısıyla düşülen notu da paylaştı:

"FedEx aracılığıyla gönderilen belgeler, ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan sözleşmelerdeki hukuki tebligat şartlarına uygun olmayan şekilde gönderildiği için Bankamız tarafından kabul edilmeden iade edilmiştir."

Belgede bir kişinin imzası bulunsa da adı yer almıyor ve Halk Bankası Hukuk İşleri Dair Başkanlığı ifadeleri yer alıyor.

Savcılık, bu nedenle Halkbank'ın kendisine yöneltilen suçlamalardan haberdar olduğunu ve belgeyi kabul etmeyerek davadan kaçmaya çalıştığını savundu.

Halkbank ilk duruşmaya da katılmamıştı

ABD'nin İran'a yaptırımlarını ihlal etme planları yapma suçlamasıyla 22 Ekim'de Manhattan'daki federal mahkemede görülen Halkbank davasına bankadan herhangi bir temsilci katılmadığı bildirilmişti.

Halkbank ve Türkiye ne diyor?

Hem Halkbank hem Türkiye, tüm iddiaları reddediyor. Halkbank'tan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada söz konusu iddianamede yeni bir bilgi bulunmadığı, Hakan Atilla davasında gündeme gelen iddiaların tekrarlandığı ve konuyla ilgili bankanın tüm uluslararası yasal haklarını kullanacağı belirtildi.

Halkbank açıklamasında, iddiaların Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yürüttüğü Barış Pınarı Harekâtı'na karşılık olarak başlatılan yaptırımların bir parçası olduğu da ifade edildi ve "Söz konusu iddialara ilişkin Bankamız masumiyetini ortaya koyan bağımsız inceleme sonuçlarının, kanıtları ile birlikte ABD Adalet Bakanlığı ile paylaşılmasına rağmen iddianame hazırlanarak dava açılması manidardır" dendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Halkbank iddianamesi hakkında "Bu işlerin ne kadar duygusal olduğunun ayrı bir ifadesi. Güya bu iş kapatılmıştı. Şimdi bunu yeniden açmak suretiyle hukuk dışı çirkin bir adım attılar. Onların alacağı kararı göreceğiz. Ona göre de biz tabii tedbirlerimizi olgunlaştıracağız" dedi.

Halkbank'ın avukatından yargıca yazı: Dava düşürülsün

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)