Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son iki yılda, Rusya’nın dost olmayan ülkelere yönelik ihracatı tutarsız bir seyir izledi: bazı ürün gruplarında azalış yaşanırken, diğerlerinde artış gözlendi. Sadece ilk kategoriye bakıldığında, 2022’de batılı ithalatçılar 64,1 milyar dolarlık (4,5 trilyon ruble), 2023’te ise 192,4 milyar dolarlık (16,5 trilyon ruble) mal alamadı. Böylece, iki yıllık kısıtlamalar boyunca toplam 256,5 milyar dolarlık, yani neredeyse 21 trilyon rublelik bir eksiklik yaşandı.
Aynı zamanda, Federal Gümrük Servisi’ne (FTS) göre, iki yılın sonuçlarına göre, Rus ihracatı artış gösterdi: yaptırımlardan önceki dönemle karşılaştırıldığında, iki yılda 30,9 milyar dolar (beş trilyon ruble) daha kazanmak mümkün oldu. Böylece, dost ülkelerle yapılan ticaret sayesinde Moskova iki yılda kaybettiği gelirleri telafi ederek en az 287,5 milyar dolar ya da 26 trilyon ruble kazandı.
Ürün gruplarına bakıldığında, batıya ulaşamayan malların yüzde 55’i mineral ürünlerden oluşuyor ve 107 milyar dolarlık bir paya sahip. Bunun yanı sıra 38 milyar dolar değerindeki mücevherat ve 20,7 milyar dolarlık metaller de batıya ulaşamadı.
Zarar gören diğer sektörler arasında, ahşap ürünler ve bunlardan yapılan mallar 9,2 milyar dolar, plastik ve kauçuk 5,4 milyar dolar, makine, aletler ve taşıtlar ise beş milyar dolarlık kayıp yaşadı. Kimyasal ürünlerdeki zarar 4,5 milyar doları buldu. Gıda ürünlerinde 1,3 milyar dolar, hayvansal ürünler ve inşaat malzemelerinde ise her biri 1,2 milyar dolarlık azalma yaşandı, imalat ürünleri ise 0,9 milyar dolar kayba uğradı.
En az etkilenen sektörler ise bitkisel ürünler oldu; 638,5 milyon dolarlık bir azalma. Ayrıca katı ve sıvı yağlar 464,5 milyon dolar, kumaş ve giyim ise 325 milyon dolar, sanat eserleri ise 44 milyon dolarlık düşüş gösterdi.
Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve Birleşik Rusya Başkanı Dmitri Medvedev, haziran ortasında yaptığı açıklamada, Rusya’nın yaptırımlardan kaynaklanan zararları hesaplamaya başladığını ve ileride bu zararları yaptırım uygulayan ülkelere karşı talep etme olanağına sahip olacağını belirtti.(gazetemru)
Rusya'da 'stres senaryosu': Dolar 120 ruble olabilir
Rusya'dan Hızlı Ödeme Sistemi ve dijital ruble hamlesi
Dolar yeniden 93 rublenin üzerini gördü
Finansgundem.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.