BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYaptırımlar Rusya’nın gelirlerini artırdı----

Yaptırımlar Rusya’nın gelirlerini artırdı

Yaptırımlar Rusya’nın gelirlerini artırdı
09 Haziran 2022 - 09:04 www.finansgundem.com

Ukrayna’yı işgal girişimi nedeniyle ağır ekonomik yaptırımlar uygulanan Rusya ekonomisi sarsılmadı bile… Rusya’nın bütçe gelirleri, yüzde 35’ten fazla artış gösterdi.

Rusya Sayıştay Başkanlığı tarafından 2022’nin ilk çeyreği bütçe uygulamasına ilişkin hazırlanan raporda, federal bütçe gelirlerinin hacminin yaklaşık 1,9 trilyon arttığı belirtildi.

Raporda, bu yılın ilk üç ayı verilerinin Ocak-Mart 2021 ile karşılaştırıldığında federal bütçe gelirlerinin hacminin 1,869,6 milyar ruble veya yüzde 35,3 artış gösterdiği vurgulanırken, “Rusya’nın petrol ve gaz gelirleri, Ural petrolünün fiyatındaki artış ve ABD dolarının rubleye karşı değer kazanmasıyla bağlantılı olarak 1,3 trilyon ruble veya 1,8 kat artış göstermiş, petrol ve gaz dışı gelirlerinde ise yüzde 13,9 ile 513,6 milyar ruble artış kaydedilmiştir” ifadelerine yer verildi.

İlk çeyrekte federal bütçe gelirlerinin toplam hacmi 7,169,5 milyar ruble olarak belirlenirken, petrol ve gaz gelirleri 2,974,3 milyar rubleyle yüzde 31,2’lik paya, petrol ve gaz dışı gelirleri ise 4,195,2 milyar rubleyle yüzde 27,1’lik paya ulaştı.

Mayıs ayında Rusya Maliye Bakanlığı tarafından verilen bilgide, nominal olarak federal bütçenin Nisan 2022’deki petrol ve gaz dışı gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 18 daha düşük olduğu paylaşıldı.

Rusya devlet bütçesinin Nisan 2022’de petrol ve gaz dışı gelirleri 1,06 trilyon rublenin biraz altında gerçekleşirken, Nisan 2021’de ise federal bütçenin enerji dışı geliri 1,29 trilyon ruble olarak kaydedilmişti.

Bu rakamların pandemi yılı olarak bilinen 2020’nin ağustos ayından bu yana gözlemlenen en düşük seviye olduğuna işaret edilen Maliye Bakanlığı açıklamasında, o dönemde federal bütçenin petrol ve gaz dışı gelirlerinde yüzde 23’lük düşüş yaşandığı hatırlatıldı.

GÜNLÜK PETROL VE GAZ GELİRİ 800 MİLYON DOLARA ULAŞACAK

Uluslararası finans, ekonomi verisi ve haber platformlarından ABD’li haber ajansı Bloomberg, Rusya’nın petrol ve gaz ihracatından elde ettiği ortalama günlük gelirin yıl sonuna kadar yaklaşık 800 milyon dolara ulaşabileceğini yazdı.

Ajans, Batı yaptırımlarının “Rus savaş makinesini” vurmayı amaçladığını, ancak bu makinenin hala büyük ölçüde çalışmaya devam ettiğini belirttiği haberinde, aynı zamanda Rusya’nın gıda ve metal gibi dünya pazarında ihtiyaç duyulan diğer kaynakları da ihraç etmeyi sürdürdüğünü aktarırken, “Toplamda Rusya’nın 2022’de enerji ihracatı için yaklaşık 285 milyar dolara ulaşacak. Bu da 2021’de elde edilen gelirlerden yaklaşık yüzde 20 daha fazla” ifadelerini kullandı.

Metal ihracatı dikkate alındığında Rusya’nın ihracat gelirinin Batılı ülkeler tarafından dondurulan Merkez Bankası fonlarına yaklaşık olarak eşit olacağını vurgulayan Bloomberg, metal ve enerji ihracatından Rusya’nın toplamda elde edeceği gelirin yıl sonunda 300 milyar doları aşacağını ekledi.

Bloomberg, öte yandan Rusya’nın gelecekte bir resesyonla karşı karşıya kalabileceğinin göz ardı edilmediğine de işaret ettiği haberinde, ancak şimdilik hasarın göz ardı edilebileceğini ve Ukrayna’daki operasyonun sonucu olarak enerji fiyatlarındaki artışla bütçesini sağlamlaştırabildiğini ekledi.

Rusya’nın en büyük ticari ortaklarının ani bir karar alarak petrol ve gaz ithalatını tamamen kısmaması durumunda Rusya’nın ihracat gelirinin yaklaşık 321 milyar dolar olabileceği belirtilirken, Washington Uluslararası Finans Enstitüsü’ne (IIF) göre Rusya’nın dış ticaret fazlası da 240 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaşabilir.

Rusya'da enflasyon faiz kararı öncesi geriledi

Rusya aylık para transferi limitini artırdı

Ambargolara rağmen Rusya'nın petrol geliri artacak

Yaptırımlar ters mi tepti? Rusya'nın kazancı artıyor!

Rusya'ya 6,4 milyar dolar ilave enerji geliri

Rus ekonomisini çökertmek zor

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)