BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYaptırım kararları sonrası dolar ne oldu?----

Yaptırım kararları sonrası dolar ne oldu?

Yaptırım kararları sonrası dolar ne oldu?
15 Aralık 2020 - 08:24 www.finansgundem.com

ABD tarafından Türkiye'ye getirilen yaptırım kararlarının beklenen çerçeve dâhilinde olması sonrası gerileyen dolar/TL güne 7,86 seviyesinden başladı.

Haftanın ilk işlem gününde dolar/TL 7,86 ile 7,94 bandında dalgalı bir gün geçirirken, akşam saatlerinde ABD'den Türkiye'ye yaptırım kararları beklentiler dâhilinde geldi. Kararın gelmesinden dakikalar öncesinde 7,89 seviyelerindeki dolar, karar sonrasında tepki olarak 7,86 seviyesine çekildi ve bugüne de bu seviyelerden başladı.

Bu sabahın ilk saatlerinde de döviz kurlarında yatay hareketler gözlemlendi. Dolar/TL 7,86, euro/TL ise 9,55-9,56 aralığında dengelenirken, 08.20 itibarıyla TL karşısında dolar 7,8644 TL’den, euro  9,5602 TL’den işlem gördü.

ABD'nin Türkiye'ye yaptırım kararının ardından tepkiler takip edilirken, yurt içinde günün en önemli verileri TÜİK'in açıklayacağı konut satışları ve Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklayacağı bütçe rakamları olacak.

ABD'DEN YAPTIRIM KARARI

ABD, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemleri nedeniyle ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası (CAATSA)  kapsamında yaptırımı uygulanacağını açıkladı.

Yaptırım listesinde Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper  Deniz bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Türkiye’nin dik duruşunu herhangi bir ülkenin yaptırım kararı etkileyemez” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, “ABD’yi bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada,  “Türkiye’yi ABD ile koordineli olarak S-400 sorununu çözmeye çağırıyorum” dedi.

ÇİN'DEN ÖNEMLİ VERİLER

Çin'den sanayi üretimi, perakende satışlar ve gayrimenkul piyasaları ile ilgili önemli veriler geldi.

Çin'de ekonomik aktivite yakaladığı güçlü ivmeyi Kasım ayında da devam ettirdi. Kasım ayında sanayi üretimi yüzde 7 ile beklentilerin üzerinde Ekim ayında yüzde 6,9 olan sanayi üretimi artışının Kasım ayında yüzde 6,8'e yavaşlaması bekleniyordu.

Çin'de konut satışları Ocak-Kasım döneminde hızlandı. Yılın ilk 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,2 artan konut satışları, Ocak-Kasım döneminde ise yüzde 9,5 artış gösterdi.

Ayrıca Çin Merkez Bankası yaptığı operasyon ile bankalara 1 yıl vadeli olarak 950 milyar yuan kredi verdi. Faiz oranını son 8 aydır olduğu gibi yüzde 2,95 seviyesinde tuttu.

YURT İÇİ GÜNDEM

Yurt içinde günün ilk verisi konut satışları olacak. Ekim ayında yüzde 16,3 düşüş gösteren konut satışlarında Kasım ayı verisi gayrimenkul piyasasının seyri açısından yakından takip edilecek (11.00).

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak olan Kasım ayı bütçe rakamları yılın tamamlanmasına kısa süre kala yılın tamamının öngörülmesi açısından önemli olacak. Yılın ilk 10 ayında bütçe açığı 145,5 milyar TL seviyesine ulaştı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay 2021 yılı bütçe sunumu sırasında 2020 yılı bütçesi için açığın 239,2 milyar TL olarak tahmin edildiğini söyledi. Bütçe açığı için başlangıç hedefi 100,3 milyar TL seviyesinde bulunuyordu.

Hazine, bugün 6 tahvil için değişim ihalesi düzenleyecek. Hazine 17 Şubat, 14 Nisan ve 21 Nisan 2021 itfalı TÜFE'ye endeksli ve sabit kuponlu tahvilleri 8 ve 10 yıllık tahvillerle değiştirecek. Buna göre, 15 Aralık Salı günü 16 Aralık Çarşamba valörlü olmak üzere 6 tahvilin değişimi yapılacak.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de ithal fiyatları, New York Fed imalat endeksi (16.30), sanayi üretimi (17.15) ve sermaye hareketleri (24.00) verileri bulunuyor.

New York endeksinde tahmin bir önceki ay 6,3 puan olan endeksin 6,0 puana gerileyeceği yönünde oluştu.

Sanayi üretiminde artışın Ekim'deki yüzde 1,1'e göre bir miktar azalarak yüzde 0,4 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor. Kapasite kullanım oranında ise yüzde 72,8'den yüzde 73,0'e doğru bir yukarı hareket bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporu açıklanacak (12.00).

ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye yaptırımlarını açıkladı

Ankara'dan ABD'nin yaptırım kararına sert tepki: Reddediyoruz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)