BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYapı Kredi'den ekonomiye 261 milyar TL'lik destek----

Yapı Kredi'den ekonomiye 261 milyar TL'lik destek

Yapı Kredi'den ekonomiye 261 milyar TL'lik destek
01 Ağustos 2017 - 18:25 www.finansgundem.com

Yapı Kredi, 2017’nin ilk yarısında ekonomiye desteğini 261 milyar TL’ye çıkardı

Nakdi ve gayri nakdi krediler ile ekonomiye desteğini 261 milyar TL’ye yükselten Yapı Kredi’nin toplam mevduatı 164.2 milyar TL oldu. Kredi kartları pazarındaki liderliğini 29. yıla taşıyan Yapı Kredi’nin net karı 1 milyar 893 milyon TL olurken, Sermaye Yeterlilik Rasyosu ise yüzde 14,8 olarak gerçekleşti.

Dengeli ve sağlıklı büyüme

Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, müşteri odaklı yatırımların pozitif sonuçlarını almaya devam ettiklerini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“Yapı Kredi olarak hedeflediğimiz güçlü ve sağlıklı büyüme oranlarını yakaladığımız bir yarıyılı tamamladık. Toplam mevduatımız geçen yıla oranla yüzde 19 artış göstererek 164.2 milyar TL’ye ulaştı. Müşteri odaklı başarılı stratejimizin bir göstergesi olarak kredi mevduat oranımız yüzde 110 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomiye katkımızın artarak sürdüğü yılın bu döneminde, özellikle Kredi Garanti Fonu’nu etkin ve verimli kullandık. Bu sayede Türkiye ekonomisine, özellikle de KOBİ’lerimize destek olmaya devam ettik. Nakdi kredilerimiz ise son bir yıl içerisinde yüzde 15 arttı ve 186 milyar TL’ye yükseldi.”

Fonlama kaynakları güçleniyor

Küresel belirsizliğe rağmen Yapı Kredi’nin fonlama kaynaklarını güçlendirmeye ve çeşitlendirmeye devam ettiğini belirten Açıkalın, “Yılın ilk yarısında uluslararası birçok yatırımcının büyük ilgi gösterdiği borçlanma işlemlerine de imza attık. Bu çerçevede sene başından bu yana 1.1 milyar dolar ve 500 milyon TL tutarlarında Eurobond ihracı gerçekleştirdik. Böylelikle uluslararası piyasalarda Yapı Kredi’ye ve Türkiye ekonomisine duyulan güveni bir kez daha teyit ettik. Diğer taraftan 1 milyar 350 milyon dolar tutarında temin ettiğimiz sendikasyon kredisi, 19 ülkeden 48 bankanın katılımıyla yılın en çok ilgi gören işlemlerinden biri oldu” dedi.

‘Avrupa’nın En Yenilikçi Dijital Bankası’ Yapı Kredi

Sektörde rekabetin en hızlı yaşandığı alanların başında gelen dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini ve 2016 yılından bu yana devrim niteliğindeki uygulamalara imza attıklarını ifade eden Açıkalın şöyle konuştu:

“Türkiye’nin dijital bankası olarak dijital dönüşümde ‘insan odaklı teknoloji’ çözümlerine öncülük ediyoruz. Mobil bankacılık uygulamamız Yapı Kredi Mobil’i ‘Bankanın Uzaktan Kumandası’ olarak konumlandırdık. Müşterilerimiz tek bir dijital kapı üzerinden tüm finans kanallarımıza ulaşabiliyor. Dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı son 1 yılda yüzde 34, bireysel mobil bankacılık müşterilerimiz ise yüzde 60 gibi rekor bir oranda büyüdü. Ayrıca mobil bankacılık kullanım oranımız Haziran 2017 itibariyle yüzde 80 gibi erişilmesi zor bir noktaya ulaştı. Yani, her 5 dijital aktif müşterimizden 4’ü mobil bankacılık müşterisi haline geldi. Nakit dışı işlemlerde ise dijital bankacılık kanallarımızın kullanım oranı Haziran 2017 itibariyle yüzde 94’e yükseldi. Öte yandan mobil cihazların bir cüzdana dönüştüğü geleceğin dünyasının kapılarını şimdiden araladığımızı söyleyebilirim. ‘Visa Mobil Ödeme Başarı Ödülü’ne sahip Yapı Kredi Cüzdan uygulamamız, Türkiye’de mobil ödeme işlemlerinin en çok gerçekleştirildiği uygulama olmayı başardı. BKM verilerine göre 2017 yılının ilk yarısında Türkiye’de bankaların sunduğu uygulamalar aracılığıyla yapılan her 100 TL’lik mobil ödeme işleminin 80 TL’si Yapı Kredi Cüzdan üzerinden yapıldı. Bu gurur verici bir noktadır.

Tüm bu başarıların ödüllerini de uluslararası arenada topladık. Dünyanın en saygın yayınlarından Global Finance tarafından ‘Avrupa’nın En Yenilikçi Dijital Bankası’ ve ‘Türkiye’nin En İyi Dijital Bankası’ başta olmak üzere toplamda 5 ödül kazandık. Avrupa’da bir ilk olan Göz-ID uygulaması ile IDC CIO Awards’da inovasyon kategorisinde birincilik ödülü aldık. yapikredi.com.tr ve Yapı Kredi Mobil ile de Communicator Awards’da 5 ödüle layık görüldük. Türkiye’nin dijital bankası olarak ülkemizi uluslararası arenada gururla temsil ediyor olmak bizlere gelecek için güç veriyor. ”

Leasing, faktoring ve kredi kartlarında tartışmasız liderlik

Yapı Kredi’nin komple bir finansal hizmetler grubu olduğunu belirten Açıkalın, farklı uzmanlık alanlarındaki banka iştiraklerinin yılın ilk yarısında da güçlü performanslarını sürdürdüğünü söyledi. Açıkalın, “Sektörde liderliğini 9.yıla taşıyan Yapı Kredi Leasing, sene içerisinde İtalyan İhracat Kredi Kuruluşu’nun (SACE) Milano’ya davet ettiği ilk Türk leasing şirketi oldu. Yapı Kredi Leasing ayrıca sektörünün KGF kapsamında ilk işlemini gerçekleştiren firma oldu. Kendi alanının 16 yıldır lider kurumu olan Yapı Kredi Faktoring ise FCI tarafından dünyanın önde gelen faktoring şirketlerinden biri seçildi. Kredi kartları pazarının lider markası Yapı Kredi World ile de kredi kartı pazarındaki liderliğimizi 29. yıla taşıdık. Yapı Kredi olarak 2017 yılının ilk yarısında 23 milyar TL kredi kartı alacak bakiyesiyle yüzde 21,7 pazar payına ulaştık. 2017 Haziran ayı itibariyle 11 milyon kredi kartı adedine ulaşarak yüzde 17,9 pazar payı ile bu alanda da birinciliğimize devam ettik” dedi.

Yapı Kredi'nin 30 Haziran 2017 tarihli konsolide finansal sonuçlarına ilişkin seçilmiş göstergeler

Toplam aktifler: 286.490 milyon TL           

Net Grup kârı: 1.893 milyon TL

Toplam nakdi krediler: 185.837 milyon TL           

Toplam gelirler: 6.892 milyon TL

Toplam mevduat: 164.227 milyon TL           

Faaliyet giderleri: 2.791 milyon TL

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)