BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-Faktoring Yapı Kredi Lesing sektörün üzerinde büyüdü!----

Yapı Kredi Lesing sektörün üzerinde büyüdü!

 Yapı Kredi Lesing sektörün üzerinde büyüdü!
11 Nisan 2016 - 11:12 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Özgür Maraş, leasing sektörüne ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu

Yapı Kredi Leasing, 2015 yılını da sektör lideri olarak tamamladı. Yıl sonunda 1,3 milyar dolar işlem hacmine ulaşan şirket, pazar payını yüzde 20,3 seviyesine çıkararak sektör liderliğini yedinci yıla taşıdı. Geçtiğimiz yıl 3 binin üzerinde sözleşme ile 2 bin 700 şirketin yatırımına aracılık ettiklerini belirten Yapı Kredi Leasing Genel Müdürü Özgür Maraş Ekonomist dergisine sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

* Sektör 2015'te dolar bazında yüzde 17 küçüldü. Yeni işlem hacmi 7,5 milyar dolardan 6,3 milyar dolara indi. iki seçim ve kurun etkisi, yatırım iştahının azalma eğilimi, sektördeki daralmayı beraberinde getirdi. Yine leasing sektöründe hacmin yüzde 27'sini sat-geri kirala yöntemiyle yapıyoruz. Onlar aslında yatırım değil, yeniden yapılanma, likit sağlama gibi bir ürün. Son üç yılda sat-geri kirala işleri sektörde arttı. Sektör bu yıl küçülmeyi bertaraf edip, en azından 2014 rakamlarına ulaşmak hedefinde.

* Yapı Kredi Lesing sektör kadar küçülmedi. Dolar bazında yüzde 7 küçülmemiz oldu. Pazar payımız yüzde 18'lerden yüzde 20,3 seviyesine çıktı. 1,3 milyar dolarlık yeni işlem yaptık. Kârlılık oranlarımız da yükseldi. Sermaye kârlılığı, net kâr gibi verilerimiz daha da iyi. Ayrıca diğer olumlu gelişme, gecikmiş alacaklarımızı yüzde 5'lerden yüzde 3,8'e indirdik. Tahsili gecikmiş alacaklar için karşılık oranlarımızı yüzde 87'lere çıkardık. Sonuçta sektör 2015'te aşağı yönlü bir ivme sergilerken, biz şirket olarak iyi bir yıl geçirdik.

*2016'nın ilk iki ayında çok hareket yoktu. Mart ayı biraz daha iyiydi. Bizim iş kura çok hassas. Çünkü yatırım mallan ağırlıklı olarak dolarla ithal ediliyor. Bu nedenle kur biraz gerilediğinde ertelenen yatırımların yapılma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Kur stabil olur ve az daha aşağı gelirse, yatırım talebi atacaktır. Burada sat-geri kirala haricinde en çok yaptığımız alan iş makinaları ve ekipmanlar. Burada aktivitenin artması lazım. Bunun için de tüketici güven endeksi önemli bir gösterge. Yine özel sektör yatırımı göstergesi önemli.

*Yurtdışında özel sektör yatırımlarından leasingin aldığı pay yüzde 20 civarında. Bizde bu oran yüzde 6'larda. Bunun bize özgü nedenleri de var. Örneğin K Belgesi problemi düzelmedi. Taşımacılıkta kullanılan araçlar özmal sayılmıyor. Yurtdışında işlem hacimlerinin yoğun kısmı, kamyon, tır gibi araçların leasinginden geliyor. Maalesef sektör burada K Belgesi problemini aşamadı. Ticari araçlara tekrar leasing yapılabilse, sektöre önemli canlılık getirir, yenilemeler de artar.

*İşlem adedimiz yüzde 30'un üzerinde arttı. Daha çok küçük işletmelere gittik. Amacımız bu yıl da adet bazında artış eğiliminin devam etmesi yönünde. Hacimlerde artış yok ama adetler artıyor. Noterin kalkması da leasingi olumlu etkiledi. Dosya maliyetleri bin 200-2 bin TL aralığında geriledi.

*2016 bütçemizde çok az da olsa 2015'in üzerinde olmak istiyoruz. Kârlılığa dikkat ediyoruz. Piyasadaki toplam işlem hacmi azaldığı için yüksek rekabet var. Bu da fiyatları aşağı çekiyor. (EKONOMİST DERGİSİ)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)