BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkYapı Kredi ilk 9 ayda 3 milyar 337 milyon TL kar etti----

Yapı Kredi ilk 9 ayda 3 milyar 337 milyon TL kar etti

Yapı Kredi ilk 9 ayda 3 milyar 337 milyon TL kar etti
04 Kasım 2019 - 19:10 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Bankası 2019'un ilk 9 ayında net 3 milyar 337 milyon TL kar ettiğini açıkladı.

Yapı Kredi, yılın ilk 9 ayında nakdi ve gayri nakdi kredilerde özel bankaların üzerinde bir performans göstererek ülke ekonomisine 311 milyar TL kaynak sağladı. Aynı dönemde konsolide bazda toplam nakdi kredi hacmi 222.4 milyar TL olarak gerçekleşen bankanın, toplam müşteri mevduatı hacmi yüzde 7 artışla 214.4 milyar TL’ye yükseldi. Yapı Kredi, yılbaşından bu yana sürdürülebilir gelir yaratımı ve disiplinli maliyet yönetimine odaklanmaya devam etti. Karşılık öncesi kâr rakamı aynı dönemde yüzde 18 artış göstererek 10 milyar 167 milyon TL seviyesine ulaştı. Yılın ilk 9 ayında bankanın konsolide aktif büyüklüğü 396.9 milyar TL, net karı ise 3 milyar 337 milyon TL olarak gerçekleşti.

Güçlü bilanço yönetimine devam

Yapı Kredi CEO’su Gökhan Erün, bankanın kuruluşunun 75. yılında da, ‘Hizmette Sınır Yoktur’ anlayışıyla ülke ekonomisine değer katmayı sürdürdüğünü belirterek, “Ana hissedarlarımızdan aldığımız destek, güçlü likidite yapımız, insanı merkeze alan, yenilikçi, sınır tanımayan hizmet anlayışımız ve nitelikli insan kaynağımızdan aldığımız güçle yılın ilk dokuz ayında da yüksek bir performans gösterdik. Bu dönemde Türkiye ekonomisine 311 milyar liralık kaynak sağladık. Konsolide aktif büyüklüğümüz ise 396.9 milyar lira olarak gerçekleşti” dedi. 

Yapı Kredi’nin bu dönemde de güçlü bilanço yönetimine devam ettiğini belirten Erün, şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi olarak güçlü likidite yapımızı daha da sağlamlaştırdık. Yılın ilk dokuz ayında aldığımız toplam 1.980 milyon dolar tutarındaki sendikasyon kredisi ile uluslararası piyasalarda ülkemize ve Yapı Kredi’ye duyulan güveni bir kez daha teyit ettik. Yılın ikinci yarısında alınan sendikasyon kredileri arasında en yüksek katılımcıya sahip işleme imza attık. Bununla birlikte, yıl boyunca hayata geçirdiğimiz sermayemizi destekleyici ihraçlar ve içsel sermaye yaratımı sayesinde konsolide sermaye yeterlilik rasyomuzu 2018 yılı sonuna göre 185 baz puan artış ile yüzde 16,7 seviyesine yükselttik.”  

Müşteri odaklı bankacılık anlayışı doğrultusunda ihracatı ve en önemli hedef olan ülke ekonomisini desteklemeyi sürdürdüklerini belirten Erün, “Nakdi kredilerimiz 222.4 milyar TL olarak gerçekleşti ve bu alanda özel bankalar arasındaki pazar payımız yüzde 16,9’a çıktı. Kredi Garanti Fonu kapsamında kullandırdığımız kredi hacmi 10.2 milyar TL olurken, toplam müşteri mevduatımız ise yılsonuna göre yüzde 7’lik büyüme ile 214.4 milyar TL’ye ulaştı. Böylelikle özel bankalar arasında mevduat pazar payımız yüzde 15,4 seviyesinde gerçekleşti” dedi.

Kredi kartlarında tarihsel liderlik

Yapı Kredi’nin insanı merkeze alan dijital bankacılık odaklı yaklaşımının ve bu alandaki yatırımların devam ettiğini de vurgulayan Erün, şu değerlendirmede bulundu: “Teknolojiyi, müşterilerimizin hayatını kolaylaştıracak ve deneyimini zenginleştirecek şekilde iş süreçlerimize entegre etmeyi sürdürüyoruz. Dijital bankacılık alanındaki çalışmalarımız neticesinde son 1 yılda aktif dijital bankacılık müşterilerimizin sayısı yüzde 18, mobil bankacılık müşterilerimizin sayısı ise yüzde 22 oranında arttı.

Diğer yandan, kartlı ödeme sistemlerinin bir numaralı markası World ile kredi kartları alanındaki tarihsel liderliğimize 31 yıldır devam ediyoruz. Kredi kartı alacak bakiyesinde yüzde 19,4’lük pazar payı ile liderliğimizi sürdürüyoruz. Sektörlerinin lider kurumları Yapı Kredi Leasing, Yapı Kredi Faktoring ve Yapı Kredi Yatırım’ın yanı sıra tüm iştiraklerimiz ile birlikte güçlü, sağlıklı bir şekilde büyüyoruz.”

"Kültür ve sanatın bankasıyız"

Yapı Kredi’nin sadece ekonomi alanında değil kuruluş misyonu doğrultusunda eğitim, kültür ve sanat alanında da topluma katkı sağlamaya devam ettiğini vurgulayan Erün, “Kültür ve sanat alanında çalışmalarımıza 75. yılımızda da aralıksız devam ediyoruz. Yapı Kredi 75. Yıl Konserleri kapsamında Fame Müzikali’nden David Garrett’a dünyaca ünlü müzisyen ve grupları ülkemizde sanatseverlerle buluşturmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca, hem Yapı Kredi Kültür Sanat hem de Yapı Kredi bomontiada'da 2019 yılının başından bu yana 75. yaşımız dolayısıyla birbirinden ilgi çekici konularda sergiler, söyleşiler ve atölye çalışmaları düzenliyoruz. Yapı Kredi Koleksiyonları’ndan çok değerli eserlerle oluşturulan sergileri farklı illerde insanımızla buluşturuyoruz. Özetle, kuruluşumuzun 75. yılını kutladığımız 2019 yılında da ekonomi, eğitim ve kültür sanat alanlarında sınırları kaldırmak ve ülkemize katkı sağlamak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

 Yapı Kredi’nin 30 Eylül 2019 Tarihli Konsolide Finansal Sonuçlarına İlişkin Seçilmiş Göstergeler:

Toplam aktifler: 396.9 milyar TL                                 

Net grup kârı: 3 milyar 337 milyon TL

Toplam nakdi krediler: 222.4 milyar TL                     

Toplam müşteri mevduatı: 214.4 milyar TL 

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali04 Kasım 2019 19:36

    Rakamlar bazen gerçekleri göstermez. Tıpkı ülkemiz enflasyon oranı, büyüme oranı, işsizlik oranı gibi.