BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringYapı Kredi Faktoring %20 büyüyecek----

Yapı Kredi Faktoring %20 büyüyecek

Yapı Kredi Faktoring %20 büyüyecek
26 Mart 2012 - 16:02 www.finansgundem.com

Nida Bektaş, geçen yıl 7 milyar dolarlık ciro elde ettiklerini belirterek 2012 yılında yüzde 20 büyümeyi hedeflediklerini dile getirdi

Uzun yıllar bankacılık yaptıktan sonra 4 yıl önce faktoring sektörüne transfer olan Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü ve Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nida Bektaş, sahada olmayı, müşteriye yakın olmayı seviyor.
Doğrudan reel ekonomiyi destekleyen faktoringin gayri safi milli hasıladan yüzde 7 pay aldığını, gelişmiş ülkelerde ise bu oranın yüzde 12'lere çıktığını belirten Yapı Kredi Faktoring Genel Müdürü Nida Bektaş, Faktoring Kanun Taslağı'nın yasalaşmasıyla sektörün önünün açılacağına inanıyor.
Nida Bektaş ile hem faktoring sektöründeki gelişmeleri, hem de Yapı Kredi Faktoring'in hedeflerini konuştuk.
- Yapı Kredi Faktoring'in sektörde konumu hakkında bilgi verir misiniz?
Faktoring sektörü geçen yıl 40 milyar dolar bir ciro gerçekleştirdi. Yüzde 82'si yurt içi, yüzde 18'i yurt dışı olarak gerçekleşti. Sektörün 15 milyar TL'lik aktif büyüklüğü var. Yapı Kredi Faktoring olarak geçen yılı yüzde 17.7 pazar payı, 7 milyar dolar ciro ile sektör lideri olarak kapattık. Şirket olarak bu yıl yüzde 20 civarında büyüme öngörüyoruz.
DIŞ PAZARLARDA TALEP ARTIYOR
- Avrupa'daki belirsizlikler faktoringi nasıl etkiledi?
Türkiye'nin ihracatına paralel gelişmeler var. Kriz dönemleri, ihracat tarafında alacağın sigortasına daha fazla ihtiyaç duyan dönemlerdir. Yurtdışında alıcı bazında istihbarat sağlamak, garantili satış sağlıyor olmak, aynı zamanda o garanti paralelinde finansman ihtiyacı nedeniyle faktoringe olan talep artıyor. Şu anda cironun yaklaşık yüzde 18'lik kısmı yurtdışı işlemlerden oluşuyor.
- Kaynak maliyetlerinde geçen yıla göre bir farklılık var mı?
Yapı Kredi Faktoring olarak ortaklık yapımız güçlü mali yapımız en önemli avantajlarımızdan bir tanesi. Ama bakıldığında pazara paralel hareket ediyoruz. O doğrultuda pazarda oluşabilecek maliyet artışları da bizi de etkileyebilir. Yabancı parada kaynak maliyetlerinde zaman zaman artışlar olabiliyor. Kısa vadeli finansmanda müşterimize avantajlı fonlamayı sağlayabiliyoruz.
GSMH'den % 7 pay alıyor
- Faktoringin ekonomi açısından önemi nedir?
Doğrudan reel ekonomiyi destekliyoruz. KOBİ'ler ekonominin can damarı. Henüz sektör gayri safi milli hasıladan yüzde 7 pay alıyor. Sektörün bilinirliği konusunda Faktoring Derneği olarak önemli çalışmalarımız var. Faktoring, gelişmiş ülkelerde yüzde 10 ila yüzde 12 arasında GSMH) den pay alıyor.
650 yeni müşteri hedefi
- Yapı Kredi Faktoring olarak neler yapacaksınız?
Kriz dönemlerinde de müşterimizin yanında olmak bizim için son derece önemli. Mevcut müşterimizle devam etmek ayrıca müşteri kazanımına özen göstermek hedeflerimiz arasında. Geçen yıl 700'ün üzerinde müşteri kazandık. 2012 yılında da 600-650 civarı yeni müşteri kazanımını hedefleyecek iş planı yaptık. Yeni kazanımlarımızı ağırlıklı olarak ticari segmentten hedefliyoruz. Bunun içinde KOBİ'ler de var. Zaten sektörde özellikle müşteri adeti bazında ağırlığı KOBİ segmenti oluşturuyor. 2012'de tüm mevcut ürünlerimiz hem ihracat hem yurtiçi olmak üzere tedarikçi finansmanı modelimiz öncelikli ürünlerimiz arasında.
Akşam-Ayfer Arslan

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)