BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYapı enjeksiyon malzemesi projesine TÜBİTAK' dan destek----

Yapı enjeksiyon malzemesi projesine TÜBİTAK' dan destek

Yapı enjeksiyon malzemesi projesine  TÜBİTAK' dan destek
15 Eylül 2021 - 11:19 www.finansgundem.com

Bursa Teknik ve Gazi üniversitelerinden uzmanların, deprem riskine karşı binanın daha güçlü olması amacıyla inşaat zeminlerinde kullanılmak üzere bor madeninden geliştirilen yapı enjeksiyon malzemesi projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyübhan Avcı ile Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu tarafından 10 yıldır üzerinde çalışılan enjeksiyon malzemesi, testleri tamamlanıp patenti alınarak kullanıma hazır hale getirildi.

Bor ve yerli mamul sodyum silikattan üretilen ve içine çeşitli kimyasallar karıştırılan madde, ince kumlu olanlar dahil her türlü zemine uygulanabiliyor.

Sıvı halde bulunan ve enjekte edildiği yerde donarak zeminin güçlenmesini sağlayan malzemenin ne kadar sürede donacağı yapılan çalışmalarla belirlenebiliyor.

Avcı ve Mollamahmutoğlu'nun çalışması kapsamında BTÜ laboratuvarlarında yürütülen projede, doktor öğretim üyeleri Kamil Bekir Afacan ve Eray Yıldırım ile bursiyerler Emre Deveci, Melih Uysal ve Gözde Algün de yer alıyor.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Eyübhan Avcı, malzemenin özellikle deprem anında gerçekleşen sıvılaşmanın önüne geçeceğini belirtti.

Çalışmanın, TÜBİTAK'ın deprem araştırma proje çağrısında desteklenmeye hak kazandığını ifade eden Avcı, "Malzemeye TÜBİTAK tarafından destek sağlandı ve bize 720 bin liralık bütçe verildi. Proje kapsamında geliştirdiğimiz bu ürünü hem laboratuvar hem de arazide dinamik testler yaparak sıvılaşmaya karşı malzemenin ne kadar etkin olduğunu görmüş olacağız" dedi.

Avcı, bordan geliştirilen malzemenin özellikle kentsel dönüşüm konusunda çalışan belediyelerin yöneticilerinden ilgi gördüğünü vurguladı.

"İhraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlamayı düşünüyoruz"

Doç. Dr. Avcı, yapı enjeksiyon malzemesinin, depreme dayanıklılığı artırma dışında farklı amaçlar için de kullanılabileceğini bildirdi.

Ürünü, silt (kumdan küçük kilden büyük taneli malzeme) boyutuna kadar enjekte edebildiklerini belirten Avcı, "Toprak kayması, sel esnasında zemin aşınması gibi problemleri de önleyebilir. Barajlarda çok rahat kullanılabilir. Tünel açmada kullanılan malzemelerin çoğu yurt dışından temin ediliyor, bu amaçla da malzeme kullanılabilir" diye konuştu.

Malzemenin, özellikle ekonomik anlamda katma değer oluşturacağını kaydeden Avcı, şu bilgileri paylaştı:

Geliştirdiğimiz malzeme, arazide uygulanmaya başlayacak. Arazide uygulanmaya başlamasıyla beraber, müteahhitlerin, belediyelerin ya da kamu kurumlarının ihtiyaçları karşılanmış olacak. Daha ekonomik bir malzeme geliştirilmiş olacak. Bu sayede de dışa bağımlılık azalacak. Hatta bu malzemeyi ihraç ederek ülke ekonomisine katkı sağlamayı düşünüyoruz."

 

Tubitak uzaydan anlayanları arıyor

 

Kuraklık nedeniyle derin kuyularda su kalmadı

 

Göller çöllere dönüyor: Sebebi iklim değil insan!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)