BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiYapay zekâya etik freni yok----

Yapay zekâya etik freni yok

Yapay zekâya etik freni yok
29 Mart 2023 - 16:10 www.finansgundem.com

Yapay zekânın kullanım alanları her geçen gün artıyor. Ancak teknoloji devleri bu alanda çalışan etik birimlerinde işten çıkarmaya gidiyor. Uzmanlara göre yapay zekâ etik kadrolarının azaltılması ciddi riskleri de beraberinde getiriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Büyük teknoloji şirketleri yapay zekânın denetimiyle ilgili etik sorunları değerlendiren ekiplerinde işçi çıkarıyor. Söz konusu durum tüketici ürünleri genelinde geniş çapta kabul gören yeni teknolojilerin güvenliği konusunda soru işaretleri yaratıyor.

Financial Times’ın haberine göre Microsoft, Meta, Google ve Twitter gibi birçok şirket yapay zekâdan sorumlu çalışanlarını işten kovuyor. Söz konusu çalışanların yapay zekâ (AI) kullanan tüketici ürünlerinin güvenliği konusunda tavsiyelerde bulunması da dikkatleri sosyal medya güvenliğine çevirdi.

Şirketler, güvenli AI ürünlerini piyasaya sürmeye kararlı olduklarının altını çiziyor. Ancak uzmanlar, milyonlarca insanın AI araçlarıyla denemeye başlamasıyla teknolojinin potansiyel kötüye kullanımlarının keşfedilmesi ihtimalinin endişe verici olmaya devam ettiğini söyledi.

Endişeler, Microsoft destekli OpenAI girişimi tarafından kullanıma sunulan ChatGPT’nin başarısının ardından daha da büyüdü. Zira diğer teknoloji firmaları arasında da ChatGPT benzeri yapay zeka sohbet uygulamaları yaygınlaşıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yakın zamanda teknoloji devi Google, Bard isminde, Anthropic firması ise Claude isminde yeni yapay zeka uygulamalarını kullanıma sundu.

Alphabet firmasına ait DeepMind’ın eski etik ve politika araştırmacısı ve araştırma kuruluşu Ada Lovelace Enstitüsü’nün Genel Müdür Yardımcısı Andrew Strait konuyla ilgili açıklamasında, “Her zamankinden daha fazla ihtiyacını olduğu zamanlarda AI sorumluluk ekiplerinin bu derece gözden çıkarılması şok edici” ifadelerine yer verdi.

Microsoft, şirketin ana çalışma alanına liderlik eden tüm etik ve sosyal sorumluluk ekibini ocak ayında dağıttı. Teknoloji devi, işten çıkarmalarda 10'dan az pozisyonun yer aldığını ve Microsoft'un hâlâ AI sorumluluk ofisinde çalışan yüzlerce kişiye sahip olduğunu söyledi.

Microsoft’un Sorumlu Yapay Zekâ Birimi Başkanı Natasha Crampton, “Yapay zekâ sorumluluk alanındaki çabalarımızı önemli ölçüde büyüttük ve bu alanı şirket genelinde kurumsallaştırmak için çok çalıştık” ifadelerine yer veriyor.

Yakın zamanda milyarder Elon Musk tarafından satın alınan Twitter bu süreçte çalışanlarının yarısından fazlasını işten çıkardı. İşinden olanların arasında şirketin az sayıda bir kadrodan oluşan AI etik ekibi de bulunuyor. Etik ekibinin geçmişteki çalışmaları sosyal medya ağındaki görüntülerin nasıl kırpılacağını seçerken beyaz tenli bireyleri tercih ettiği görülen Twitter algoritmasının düzeltilmesine odaklanmıştı. Twitter FT’nin yorum talebine cevap vermedi.

Amazon’un sahibi olduğu video oyunu odaklı sosyal medya platformu Twitch geçtiğimiz hafta AI etik birimindeki çalışanları işten çıkardı. İddialara göre firma AI alanında çalışan tüm ekipleri etik konusuyla ilgili olası problemlerden sorumlu hale getirmeyi planlıyor. Twitch konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Eylül ayında Meta, Instagram ve Facebook'ta insan hakları ve etiği değerlendirmekle görevli yaklaşık 20 mühendis ve etik uzmanından oluşan sorumlu inovasyon ekibini feshetti. Meta, yorum isteğine yanıt vermedi.

Facebook’un eski AI etik araştırmacısı ve ‘İnsanlar için Algoritmalar’ adlı kitabın yazarı Josh Simons, etik ekiplerinin insanların ve toplulukların teknoloji devlerinin AI sistemlerine güvenebilmesi için sahip oldukları ‘tek kale’ olarak değerlendirilebileceğini belirtiyor. Simons, “Bu kalelerin hızla yıkılması büyük teknoloji devlerinin algoritmalarını reklam zorunluluklarının insafına bırakıyor. Çocukların, savunmasız insanların ve demokrasimizin refahını baltalıyor" ifadelerine yer verdi.

Diğer bir endişe ise, ChatGPT gibi sohbet robotlarının altında yatan büyük dil modellerinin gerçeklermiş gibi yanlış ifadeler vermesi, dezenformasyon yaratmak ve sınavlarda kopya çekmek gibi yanlış amaçlar için kullanılabiliyor olması.

King's College London'ın Yapay Zeka Enstitüsü Müdürü Michael Luck "Görmeye başladığımız şey, bu yeni teknolojilerle gerçekleşecek her şeyi tam olarak tahmin edemediğimizdir ve bunlara biraz dikkat etmemiz çok önemli" diyor.

Musk'tan yapay zekâ gelişimine ara verme çağrısı

 

Bir sonraki büyük yenilik 'yapay zeka' mı?

 

Bill Gates: ChatGPT, beyaz yakalı çalışanınız olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)