BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiYapay zeka yarışını hızlı olan kazanacak----

Yapay zeka yarışını hızlı olan kazanacak

Yapay zeka yarışını hızlı olan kazanacak
29 Mart 2023 - 16:48 www.finansgundem.com

ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI, yapay zeka yarışında ‘hız’ı önceliklendiriyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yapay zekanın kripto teknolojisinin bile pabucunu dama attığını düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Yavaş yavaş odak noktası olmaya başlayan yapay zeka teknolojisi, sohbet robotu ChatGPT ile belki de ilk kez kullanıcıları etkilemeyi başardı. Elbette, yapay zekanın vadettikleri bununla sınırlı değil.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka teknolojisi ve sohbet robotu ChatGPT’nin gördüğü ilgi, bu alanda çalışan firmalar arasında da büyük bir rekabetin doğmasına neden oluyor. Bu rekabette şimdilik önde olan OpenAI şirketi, başarısının ve odağının ‘hız’ olduğunun altını çiziyor.

Kullanım alanı genişliyor

Insider’dan Emilia David’in haberine göre, OpenAI'nin yapay zeka yarışında Google gibi rakipleri fethetmeye yönelik iddialı ana planı ‘saf hız’a dayanıyor.

Tatilinizi planlamak veya bir iş arkadaşınıza yanıt hazırlamak için ChatGPT'yi kullanmak istiyorsanız şimdi tam zamanı. OpenAI geçen hafta, ChatGPT'nin diğerlerinin yanı sıra Klarna, Expedia ve Slack uygulamalarıyla entegre olmasına olanak tanıyan eklentilerin kullanıma sunulduğunu duyurdu.

Ancak, ChatGPT tarafından okunacak veri kümesini genişletmek için bir araçtan daha fazlası olan OpenAI'nin bu hamlesi, şirketin üretken yapay zeka (Artificial Intelligence - AI) alanında büyüme ve lider olma hırsında ne kadar agresif olduğunu da gösteriyor.

Şirket şimdi herkesin ChatGPT'yi günlük yaşamlarında, işte ve oyun oynarken, kısacası ne yapmak isterlerse o zaman kullanması için zemin hazırlıyor. Ve daha da önemlisi, OpenAI bunları, rakiplerinden çok daha hızlı başarmak istiyor veya belki de buna ihtiyaç duyuyor. Çünkü Google, Amazon ve hemen hemen herkes üretken yapay zeka teknolojisine altına hücum edercesine hızla  katılmaya başlıyor. OpenAI de ‘hız’ın, kendisinden daha büyük rakiplere karşı pazar payı mücadelesinde ihtiyaç duyduğu en önemli avantaj olduğunu düşünüyor.

OpenAI yaklaşımının anahtarı

ChatGPT'nin neredeyse bir gecede elde ettiği büyük başarı sayesinde hemen hemen herkes OpenAI'yi biliyor. Chatbot yani sohbet robotu, yapay zeka teknolojisinin geleceği, yapay zeka etiği ve teknik iş gücünün dinamiklerini değiştirme kabiliyeti gibi konularda çığır açıcı tartışmalara da neden oluyor. Yapay zeka teknolojisinin uzun süredir dillendirildiği düşünüldüğünde, bu tartışmaların yeni olmasının ne kadar değerli olduğu daha iyi anlaşılıyor.

OpenAI, 2015 yılında mevcut CEO Sam Altman, Elon Musk ve diğerleri tarafından kuruldu. Musk, yönetim kurulundan 2018 yılında ayrıldı ve o zamandan beri OpenAI'nin açık sözlü bir eleştirmeni konumunu işgal ediyor. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlayan OpenAI, tartışmalı şekilde 2019 yılında kar amacı güden bir kuruluşa dönüştü.

Yapay zekaya yatırıma önayak oldu

Geçtiğimiz birkaç yılda OpenAI, metin istemcilerini görüntülere dönüştüren DALL-E de dahil olmak üzere yapay zeka araçlarını ve modellerini sessizce yayınlamaya başladı. Şirketin profili, geçen yıl popüler olan ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinden sonra çok daha yükseldi ve sektör genelinde ‘üretken yapay zeka’ya büyük bir yatırım başladı.

OpenAI, ChatGPT'nin başarısından yararlanmak için hızla harekete geçti. Son birkaç ay içinde, GPT teknolojisini Bing arama motoruna getirmek için Microsoft ile gişe rekorları kıran bir ortaklığı duyurdu. Ardından ChatGPT'nin ücretli 'Pro' sürümünü piyasaya sürdü ve son olarak da 'eklenti deposu'nu duyurdu.

Sektör oyuncuları, ChatGPT'nin arama motoru pazarını yiyip bitirebileceği fikrine büyük ölçüde uyum sağlasa da, Google gibi şirketlerin bu hıza ayak uydurması zor gözüküyor. OpenAI’nin ise tutkusu açık: AI'de ilk isim olmak ve diğer herkesin onu takip etmesini sağlamak.

OpenAI’nin stratejisi

OpenAI CEO'su Sam Altman, ürünlerini abartmaktan çekinmiyor. Bu nedenle, şirketin rakiplerinin çoğundan daha agresif hareket etmesi şaşırtıcı değil. Şirketin nakliye döngüleri rakiplerinden daha hızlı olma eğiliminde ve şirket, hızlı iş ortaklığı kararları verebiliyor. Bu yaklaşımın bir değeri bulunuyor çünkü diğerleri OpenAI'ye ayak uydurmak zorunda.

Google, ChatGPT rakibi Bard'ı hızlı bir şekilde piyasaya sürdü. Bazıları bunu çok hızlı bulabilir ancak ilk kullanıcılar, sürümünün ChatGPT'nin sağlamlığından yoksun olduğunu söylüyor. Diğer şirketler şu anda kendi dil modelleriyle çıkıyor ve Musk bile eski şirketine meydan okumak için bir yapay zeka oluşturmak istiyor.

Hızlı hareket etmek OpenAI'nin esas stratejisi ve artık ChatGPT'nin ve DALL-E aracının temel yapıları oluşturulduğundan, onu geliştirmeye ve daha güçlü hale getirmeye odaklanabiliyor. AI modellerini iyileştirme sürecinin çoğu, her zamankinden daha fazla veri kaynağına bağlanmasına izin vermekten geçiyor.

Instacart ve Shopify gibi markaların ChatGPT'ye bağlanmasına izin verilmesi, OpenAI'nin yalnızca dil modelinin eğitim verilerine dahil edilemeyecek kadar yeni olan gerçek zamanlı isteklerle nasıl çalıştığını görmesini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda teknolojiyi popüler uygulamaların merkezi haline de getirecek gibi gözüküyor. OpenAI, yakında daha fazla geliştiriciye eklenti getirmeyi planladığını söylüyor.

Elbette, başarı, garanti edilemez. Teknoloji tarihi, doğru fikre sahip olan ancak daha sonra daha büyük veya daha yenilikçi rakipler tarafından mağlup edilenlerle dolu. Ancak OpenAI gerçekten de beklemiyor: Hızlı hareket etmek istiyor ve tutkusu ChatGPT'yi ve diğer yapay zeka modellerini geliştirmenin ötesine geçiyor. Şimdilik bu strateji, çalışıyor gibi görünüyor.

Yapay zekâya etik freni yok

 

Musk'tan yapay zekâ gelişimine ara verme çağrısı

 

Bir sonraki büyük yenilik 'yapay zeka' mı?

 

Yapay zeka yakın zamanda rüyalarımızı kaydedebilir!

 

Google: Yapay zeka yarışında geç kaldık

 

Yapay zeka toplumsal bir devrim mi başlatacak yoksa nükleer bir savaş mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)