BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYaman Törüner krizin kitabını yazdı----

Yaman Törüner krizin kitabını yazdı

Yaman Törüner krizin kitabını yazdı
07 Nisan 2016 - 06:29 www.finansgundem.com

Milliyet Gazetesi Yazarı Yaman Törüner, 1997-2002 yılları arasında bankaların batmasına yol açan ve kamuoyunda ‘bankacılık krizi’ olarak anılan dönemin kitabını yazdı

İstanbul Borsası Başkanlığı, Merkez Bankası Başkanlığı ve Devlet Bakanlığı görevlerinde bulunarak, para politikaları ve ekonomik modellerin oluşturulmasında kilit rol alan Törüner, “Türkiye’nin Kaderini Değiştiren Kriz / 1997-2002” adlı 382 sayfalık kitabında dönemin kapsamlı bir analizini yapıyor.

Törüner, 1997 yılında başlayan döviz sıkıntısının nasıl büyük bir krize yol açtığını, olayların bilinmeyen yönlerini de ortaya koyarak anlatıyor.

Törüner, dönemin tanığı olarak sadece anılarını kaleme almakla yetinmiyor, alınan kararları teknik olarak da inceleyerek, yapılan hataları ve hatalara karşı alınması gereken önlemleri, tek tek sıralıyor.
Törüner, adım adım tırmanan krizin sonucu olarak, o günkü ekonomi yönetiminin gereken tedbirleri alamaması nedeniyle 1999 başından itibaren birçok bankanın Tasarruf Mevduatı sigorta Fonu’na (TMSF) devredildiğini hatırlatıyor. Krize karşın off-shore hesaplara göz yumulmasını eleştiren Törüner, ekonomik paketler ve devalüasyona karşın krizin boyutunun büyüdüğünü ifade ediyor. 1999’da 10 milyonluk banknotun basıldığını kaydeden Törüner, paradan sıfır atmanın gündeme geldiğini ancak o dönemde bu konuda bir adım atılamadığını hatırlatıyor. ‘Deprem Vergisi’nin haksızlıklarla dolu olduğunu vurgulayan Törüner, bu vergilerin moratoryum olduğunu ifade ediyor.

Batık bankalara verilen paranın sonuçta vatandaşın cebinden çıktığını vurgulayan Törüner, “Fon’daki bankaların dış borçlarına Hazine garantisi verildi. Bu resmen bir kapitülasyondu” diyor.
Törüner kitabında, Merkez Bankası’nın özerkliği konusunda süregelen tartışmaya da değinerek, “Özerklik başına buyrukluk anlamına gelmez” yorumunda bulunuyor.

Törüner, 2002 seçimlerinde “Türkiye’nin kaderinin değiştiğini” vurguladığı kitabında, “Ak Parti’nin gelişini, Derviş hazırlamıştı. Belki de, bilmeden” yorumunu yapıyor. 1994 ve 2000 krizini karşılaştıran Törüner, kriz çözümlerini de sıralıyor. Kitabın arka kapağında, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller’in, Törüner hakkındaki değerlendirmeleri yer alıyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)