BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYaklaşan anlaşmasız Brexit kaos yayacak----

Yaklaşan anlaşmasız Brexit kaos yayacak

Yaklaşan anlaşmasız Brexit kaos yayacak
21 Ekim 2020 - 18:13 www.finansgundem.com

İngiltere ve Avrupa Birliği arasında ticaret anlaşması olmayan Brexit ihtimali yaklaşıyor. Fakat bunun sonuçları halihazırda salgınla boğuşan dünya ekonomileri için tedarik zinciri krizi ve Birleşik Krallık içinse ayrılık anlamına gelebilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li varlık yönetimi firması Invesco, İngiltere'nin ticaret anlaşması olmadan Avrupa Birliği'nden çıkmasının "kaos yayacağı", çift dipli bir durgunluğa yol açacağı ve İskoç bağımsızlığı için giderek artan çağrılara yol açacağı konusunda uyardı.

Invesco'dan gelen korkunç tahminler, geçen hafta AB ile 15 Ekim'e kadar anlaşma sağlayamayan İngiltere'nin hayati ticaret müzakerelerinden uzaklaştığını söylemesi sonrasında geldi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, sıkıntılı süren müzakerelerin devam etmesi bekliyor olsa da, İngiltere’yi anlaşmasız Brexit senaryosu için hazırlamasının zamanının geldiği konusunda uyardı. 19 Ekim'de Avam Kamarası'nda milletvekillerine seslenen Lancaster Valisi Michael Gove, anlaşmasız çıkışın "bir miktar türbülansa" yol açabileceğini kabul etti.

Financial News’in haberine göre, Invesco'nun Küresel Piyasa Baş Stratejisti Kristina Hooper, anlaşmasız Brexit'in şu anda tahmin edildiği "en olası senaryo" olduğunu söyledi.

Hooper, "AB liderlerinin bu sonuca yönelik acil durum planlarını öne çıkararak kanıtladığı gibi, anlaşmaz Brexit olasılığı kesinlikle artırılıyor. Anlaşmasız Brexit, ekonominin salgın yüzünden kırılganlığını koruduğu bir dönemde, büyük olasılıkla İngiltere, AB ve ötesine uzanan tedarik zincirleri aracılığıyla kaos yayacak” ifadelerinde bulundu.

Baş stratejist, “Virüs hem İngiltere'de hem de AB'de yeniden canlandı, hafifletilen kısıtlamalar halihazırda devam ediyor ve yeni ülke çapında karantina riski yeniden su yüzüne çıktı. İngiltere-AB ticareti de dahil olmak üzere pek çok ekonomik faaliyet bu ortamda normalin çok altında kalacaktır" görüşlerine yer verdi.

Hooper, Brexit sonrasında ticari mallar ve tarımsal ürün ticaretinde beklenen aksamanın büyük olasılıkla daha fazla ekonomik zarara yol açacağını ve İngiltere ile AB arasındaki siyasi gerginlikleri artıracağını da sözlerine ekledi.

Invesco Baş Statejisti, “Tüm bunları bir araya getirdiğimizde İngiltere’nin diğer büyük Batı ekonomilerinin içerisinde olduğundan daha büyük bir çift dipli durgunluk riski altında olabileceğine inanıyoruz” dedi.

Birleşik Krallık bölünecek mi?

Hooper’a göre, İngiltere ile AB'deki diğer ülkeler arasındaki siyasi gerginliklerin artmasının yanı sıra, anlaşma sağlanamayan bir sonuç, büyük olasılıkla Birleşik Krallık’ın dağılmasına destek verenleri de besleyecek.

Baş stratejist, "Sadece İskoç bağımsızlığı için değil, İrlanda'nın nihai olarak yeniden birleşmesi için de siyasi baskılar da artıyor" sözlerine yer verdi. Hooper, “ Her ne kadar Johnson ikinci bir İskoç bağımsızlık referandumuna izin vermeyeceklerini belirtse de, İskoçların Birleşik Krallık’tan ayrılma coşkusunun devam etmesini bekliyoruz, özellikle de Mayıs ayında yapılacak İskoç parlamento seçimlerinde Milliyetçiler zafere doğru ilerliyorsa" ifadelerini kullandı.

Hala anlaşma ihtimali aranıyor

Kasvetli görünüme rağmen Hooper, Kanada'nın AB ile yaptığı ticaret anlaşmasının bir benzerinin kabul edilebilmesi için "çok küçük bir şans" olduğunu söyledi. Baş stratejist, “Bu büyük bir rahatlamaya neden olacak ve öyle inanıyoruz ki referandumdan bu yana sterlinin kaybettiği zeminin bir kısmını toparlamasını sağlayacaktır” dedi.

Hooper açıklamasının sonunda bir anlaşma ihtimalinden daha söz ediyor. Baş stratejist, "AB ve İngiltere'nin zayıf bir Serbest Ticaret Anlaşması'na ulaşmasının yanı sıra İngiltere'deki dev finans ve profesyonel hizmet sektörleri de dahil olmak üzere sektöre özel bir dizi anlaşmanın yapıldığı, kapsamlı bir Brexit anlaşmasını içeren daha olası ılımlı bir olasılık da var. Bu sonuç ciddi aksaklıkların engellenmesine yardımcı olabilir, ancak önemli sorunları çözmez" dedi.

AB’nin parasal politikalarının siyasi temeli yok

 

BNP Paribas’ta işten çıkarmalar başladı

 

Big Four denetim şirketine skandal suçlama

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)