BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYair Lapid ve Benny Gantz'a 'çatışmayı yönetme yetkisi' verildi----

Yair Lapid ve Benny Gantz'a 'çatışmayı yönetme yetkisi' verildi

Yair Lapid ve Benny Gantz'a 'çatışmayı yönetme yetkisi' verildi
07 Ekim 2022 - 09:48 www.finansgundem.com

İsrail'de Başbakan Yair Lapid ve Savunma Bakanı Benny Gantz'a, Lübnan ile deniz sınırı anlaşmazlığının çözülememesi halinde olası bir çatışmayı yönetme yetkisi verildi.

İsrail kabinesi, Lübnan ile arasındaki deniz sınırı anlaşmazlığına ilişkin üç saatlik toplantı yaptı. Toplantıda, İsrail'in kuzey sınırında gerilimin tırmanması durumunda Başbakan Yair Lapid ve Savunma Bakanı Benny Gantz'a "Lübnan ile çatışmayı yönetme yetkisi" tanındı.

Buna göre Bakanlar Kurulu'nun toplanmasına gerek kalmadan, Lapid ve Gantz'ın İsrail ve Lübnan arasındaki olası bir çatışmayı yönetmesi kararlaştırıldı.

İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'ın aktardığına göre toplantıda, İsrail dış istihbarat servisi Mossad ve İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet (Şabak) başkanlarının yanı sıra diğer güvenlik yetkilileri de yer aldı.

İsrail ve Lübnan arasında neler oluyor?

İsrail ile Lübnan arasında deniz sınırı çizilmesine ilişkin ABD arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerdeki olumlu hava son gelişmelerin ardından bozulmuştu. Lapid, anlaşma taslağında Beyrut'un değişiklik taleplerini reddederken, Bakan Gantz orduya "kuzey sınırında gerilime hazır olma" talimatı vermişti.

İsrail, "duba çizgisi" olarak isimlendirdiği hattın anlaşmaya "uluslararası deniz sınırının çizilmesi" şeklinde geçmesini istiyor. Buna karşın Lübnan anlaşmada bunun bir "uluslararası sınırın çizilmesi" değil, "sınırdaki çatışmanın sona ermesi" şeklinde yer almasını istiyor.

Ayrıca anlaşmanın son taslağında, Lübnan'ın Kana doğalgaz sahasında Total şirketiyle çalışacağı, İsrail'in buradan elde edilecek gelirlerden alacağı payı Total şirketiyle müzakere etmesi öngörülüyordu. Ama yerel basına konuşan İsrailli bir siyasi kaynağa göre Lübnan'ın İsrail'in Total şirketiyle yapacağı müzakerelere katılmak istediği ve bu müzakerelerde onay hakkı istediği kaydedilmişti.

Deniz sınırı anlaşmazlığı

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı var. İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı 5 bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor. Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu savunuyor.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan dolaylı müzakerelere tekrar başlanması için 14 Haziran'da, arabulucu ABD’li diplomat Amos Hochstein ile bir araya gelmişti.

Hochstein, son olarak 9 Eylül'de Beyrut'ta bazı temaslarda bulunmuş ve anlaşmaya varılması hususunda iyimser olduğunu ifade etmişti. Lübnan Cumhurbaşkanı da 19 Eylül'de İsrail ile müzakerelerde son aşamaya gelindiğini, teknik detaylar üzerinde görüşmelerin yapıldığını belirtmişti.

Lübnan ve İsrail, deniz sınırının çizilmesi konusunda 2 Ekim'de ABD'den gelen "yazılı teklifi" teslim aldıklarını açıklamıştı. Lübnan, ABD'den gelen yazılı teklife 4 Ekim'de "bazı değişikliklerin talep edildiğini" içeren bir yanıt verildiğini duyurmuştu.

İsrail ile Lübnan arasında ''deniz sınırı'' diplomasisi

Lübnan'dan İsrail'e yanıt: Tehditleri kabul etmiyoruz

İsrail: Lübnan'da yok edilecek binlerce hedef var

İsrail: Lübnan'la deniz sahası sorunu ABD ara buluculuğunda çözülecek

Lübnan'dan İsrail'e "deniz sahası" uyarısı

Türkiye, İsrail'e 4 yıl sonra büyükelçi atadı

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)