BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYabancıların radarındaki banka hisseleri----

Yabancıların radarındaki banka hisseleri

Yabancıların radarındaki banka hisseleri
31 Mayıs 2020 - 10:04 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, normalleşme adımları atılırken borsada yabancıların ve fon yöneticilerinin seçici alımlarda bulunduğu yazdı. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Ekonomik hayatta 1 Haziran’dan itibaren normalleşme başlıyor. Türkiye’de 11 Mart’ta ilk vakanın görüldüğünden bu yana yaklaşık üç ay geçti. Ekonomi ve şirketler için üretim ve gelirin minimum düzeyde kaldığı bir dönem geride kaldı. Yeniden normalleşmeye geçilirken yatırım iklimi de değişiyor. Hem küresel bazda hem de Türkiye’de faizler baskı altında tutuluyor. Ülkemizde faizlerin 8,25’lere gerilemesinin ardından dolar ve altına yönelim sürünce yeni kararlar geldi.

Aktif rasyo değişti

BDDK cuma akşamı yayınladığı genelge ile aktif rasyo hesaplamasında yeniden değişikliğe gitti. Böylece döviz kuru baskı altında kalırken diğer yandan reel sektöre yönelik krediler teşvik ediliyor. BDDK, aktif rasyo hesaplamasında KOBİ, yatırım ve ihracata yönelik kredilerin ağırlığını artırdı. Yeni tedbirlerle üretim ve ihracata yönelik firmalar desteklenirken diğer taraftan birikimini dövizde tutanlara dolaylı basınçla birlikte farklı yatırım enstrümanlarına yönelmeleri sağlanacak.

İki endekse dikkat!

Ekonominin yeni yol haritası için haziran önemli gösterge olacak. Vaka sayılarının artmaması, pandeminin tam kontrol altına alınması ekonomik reaksiyonun da rotasını çizecek. Yeni tedbirler birikimin dövizde tutulmasını cazip olmaktan çıkarırken borsa daha fazla öne çıkıyor. Borsanın lokomotif iki sektörünün dinamo göstergesi niteliğindeki iki endeks yatırımcıların yakın izlemesinde bulunuyor. BIST Likit Banka Endeksi ve BIST Banka Dışı Likit 10 Endeksi. Bu iki endekste toplamda 16 hisse senedi var.

Banka Dışı Likit 10 Endeksi, martta koronavirüs salgını ile ilgili alınan tedbirlerin öncesindeki seviyelere döndü. Bu endeks yıla 136 bin seviyesinden başlamış 144 bine kadar çıkmıştı. Pandemi tedbirlerinin başladığı süreçte 106 bine gerilerken şimdilerde yeniden 136.575 seviyesinde.

BIST Likit Banka Endeksi ise hala yıla başladığı seviyenin yüzde 24 altında. Banka hisseleri tarihi dip seviyelerinde. Ancak artan hacim ve gözlenen kademeli artış hareketlenmenin işareti olarak değerlendirilebilir. İki öncü endeks, borsanın seyrini belirlemede önemli göstergeler olurken bu endekslerin hareketini belirleyenin de yerli ve yabancı kurumsal yatırımcılar olduğu göz ardı edilmemeli.

Fonların ve yabancıların radarındaki bankalar

BIST Likit Banka Endeksi’ndeki Yapı Kredi, Garanti ve Akbank kurumsal yatırımcıların takibinde önemli yer tutuyor. Yapı Kredi yabancı saklamasında öne çıkarken Garanti ve Akbank yerli yatırımcıların saklamasında dikkat çekiyor.

MSCI Endeksi neyi değiştirdi?

MSCI Türkiye endeksinden Arçelik çıktı yerine Yapı Kredi geldi. Kordsa, Global Small Cap Endeksinden çıkarken yerine Gübre Fabrikaları eklendi. MSCI Endekslerinde yapılan bu değişikliğin geçtiğimiz cuma günü devreye girmesi MSCI pozisyonunu takip eden fonların satış yapmasına neden oldu. Bu da 29 Mayıs itibari ile Arçelik’ten satışa yol açarken Yapı Kredi Bankası hissesinde alıma yöneltti. Yapı Kredi yüzde 4.5 yükseldi, Arçelik ise yüzde 5.11 düştü. Kordsa yüzde 0.89 değer kaybederken Gübre Fabrikaları yüzde 5.41 yükseldi.

Dolar ve altın ne olacak?

Dolar yeniden 6.80 TL’nin üzerine çıktı. 6.80’in üzerindeki hareketin devam etmesi teknik olarak zirvenin üzerine doğru bir hareketi getirebilir. Marttan bu yana dolar yükselmesine rağmen momentum düşüyordu. Mayıstan itibaren momentum dip yaptı ve yönünü yukarı çevirdi. Bu da kurdaki yukarı hareketin güçlenebileceği anlamına geliyor. Ancak BDDK’nın yayınladığı genelge ile bankaların aktif rasyosunda yabancı para mevduatının ağırlığının negatif yönde artırması bankaların döviz bazlı kredi ve işlemlerini sınırlayacaktır. Bu değişikliğin doların yatırım aracı olarak görülmesihi frenlemesi beklenmeli. Bu durumda kurda gerileme devam edebilir. Dolardaki artışa bağlı olarak altının da yukarı hareketlendi. Dolar 6.80’in altına gelmedikçe ve altının onsu 1.680 seviyesinin altına kaymadıkça gram altında alıcılar güçlü kalacaktır.

Eurobondlar ilgi görüyor

Eurobondlar dolar kuruna verdiği yüksek faiz nedeni ile ilgi görüyor. Parası dövizde olup uzun süre dokunmayacak olanlar için döviz mevduat faizlerinin hayli üzerinde bir getiri sunan eurobondlar alternatif olarak göz önünde bulundurulabilir.

BDDK aktif rasyosu hesaplamasında değişikliğe gitti

Kamu bankalarının kullandığı rezerv 50 milyar doları aştı

Powell: Finansal sistemin dengeli olması önceliğimiz

Bankalarda ‘ test’ stresi

 

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • polho01 Haziran 2020 09:38

    BOYA ZAMANI YAZ GELDİ TADİLAT TAMİRAT HİRDAVAT ZAMANI

  • reha aydın01 Haziran 2020 01:14

    Ellerinde kalmış banka hisselerini millete kilitleme derdine düşmüşler... yazık...

  • ZIR cahil prof01 Haziran 2020 00:31

    YİĞİT VE gariban yatırımcı yurttaşlarımız ve borsaya yeni giren 258 bin yeni yatırımcı yurttaşlarımız yabancıların çıktığı bankalar yerine yancı ve küçük gıda,sağlık ve gyo şirketlerini tercih edecektir.

  • koza altın zade31 Mayıs 2020 19:49

     :'(  :'(  :'( 

  • Borsacasusu31 Mayıs 2020 18:49

    Pirimli hisselerdr pirimsiz bankalara geçiş olacak... Sanayi hisseleri yüzde beş on arası düşecek....olacaksa bereket temmuz sonlarında başlıyacak....bu benim öngörüm...borçlu şirket coşuyor alacaklı banka düşüyor....oyuna gelmeyin... borçluya rağbet olsa güney Amerika ülkeleri dünyaya hükmeder di...

  • Reis doğan31 Mayıs 2020 15:42

    GYO lardan hiç yorum yok pazartesi olsun endeks güne yükselişle başlarsa bankalar mı yoksa GYO larmi

  • Saban31 Mayıs 2020 15:14

    Sabırlı olun bankalarda bir bakmışsınız bir haftada yüzde 15 firalmis bekleyen alir

  • Oktay31 Mayıs 2020 13:20

    Çoğunlukla belirgin hareket yok gibi hafta ortası belli olur.

  • !!!!31 Mayıs 2020 13:11

    İş işten geçince haberi yapılıyor, 18 Mayısta aldım Yapı kredi sen daha şimdi s...ş g...n davasını anlatıyorsun, her zaman ki gibi!!!!!!

  • Recep31 Mayıs 2020 13:00

    Bankalarda yabancı satışı olduğu sürece ne söyleseniz boş. Spor klüpleri tavan tavan gidiyorken bankalar bir kademe çıkıyor iki kademe düşüyor.

  • Borsacasusu31 Mayıs 2020 11:32

    Bankalar da hareket yok....bankalara borçlu hisseler coşuyor.... Almanya Rusya turist yok diyor....turizm hisseleri coşuyor.... havayolu gene öyle....bu işte tezgah var gibi...