BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancılar en çok alım yaptığı banka hisseleri----

Yabancılar en çok alım yaptığı banka hisseleri

Yabancılar en çok alım yaptığı banka hisseleri
07 Temmuz 2014 - 13:45 www.finansgundem.com

Yabancı yatırımcılar yılın ilk altı ayında Borsa İstanbul'da 1 milyar 182 milyon dolar tutarında net alım yaptılar

Yabancı yatırımcılar yılın ilk altı ayında Borsa İstanbul'da 1 milyar 182 milyon dolar tutarında net alım yaparak, BIST 100 endeksinin yaklaşık yüzde 16 yükselmesinde önemli bir rol üstlendiler.

Borsa İstanbul tarafından açıklanan verilere göre, yabancı yatırımcılar son dört aydır net alış tarafında oldukları hisse senedi piyasasında haziran ayında net 341 milyon dolar tutarında satış yaptılar. Yabancı yatırımcılar, haziran ayındaki satışa rağmen, 2014 yılının ilk yarısında net 1 milyar 182 milyon dolar tutarında alış yaparken, aynı dönemde BIST 100 endeksi de 2013 yılı kapanışına göre yüzde 15,8 yükseliş kaydetti

Yabancı alırsa endeks yükseliyor

Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcılar 2014 yılının ilk ayında 497 milyon dolarlık net satış yaparken, BIST 100 endeksi de aylık bazda yüzde 8,77 düşüş kaydetmişti. Ardından başlayan, yabancı yatırımcıların alış tarafında oldukları süreç üst üste dört ay sürmüş ve yabancılar bu süreçte 2 milyar doları aşan net alım yaparken, buna paralel olarak BIST 100 endeksi de yüzde 28 yükselmişti. Haziran ayında yabancı yatırımcıların nette satış tarafında olmaları ile BIST 100 endeksi de aylık bazda yüzde 1,01 düşüş kaydetti.

Analistler, özellikle yüksek likiditeleri nedeniyle yabancı yatırımcıların ilgi gösterdiği endeks üzerinde etkili hisselerinin performanslarının yabancı işlemleriyle doğrudan ilişkili olduğunu, bunun da endeksin seyrini belirlediğini ifade ediyor.

Yabancılar haziranda en fazla Türk Hava Yolları sattı

 Haziran ayında net 341 milyon dolarlık satış yapan yabancı yatırımcılar, mayıs ayında 702 milyon dolar, nisan ayında 433 milyon dolar, mart ayında 680 milyon dolar ve şubat ayında ise 205 milyon dolarlık net alış gerçekleştirmişti. Yabancılar 2014 yılının ilk ayında ise 497 milyon dolar tutarında net satış yapmıştı.

Yabancıların alım tarafında oldukları dört ayda genellikle alışlarının banka hisselerinde yoğunlaştığı görülürken, haziran ayında banka tarafında genel olarak satış yapmaları dikkati çekti. Yabancıların haziran ayında en fazla alım yaptıkları hisseler sırasıyla Erdemir, Tekfen Holding, Türk Telekom, Kardemir ve BİM Mağazacılık olurken, en fazla satış yaptıkları hisseler ise Türk Hava Yolları, Halkbank, VakıfBank, Garanti Bankası ve Yapı Kredi oldu.

Yılbaşından bu yana yabancı alışların ağırlığı yine bankalarda

 Yabancı yatırımcıların haziran ayında Banka hisselerindeki net satışlarına karşın yılbaşından bu yana nette en fazla alım yaptıkları ilk beş hisse senedinin dördünün banka hissesi olduğu görülüyor. Yılın ilk altı ayında yabancıların en fazla alım yaptıkları hisseler; İş Bankası (C), Emlak Konut GYO, Halkbank, Garanti Bankası ve Akbank olarak sıralanırken, en fazla satış yaptıkları hisseler ise sırasıyla Türk Hava Yolları, Bizim Mağazaları, Enka İnşaat, Park Elektrik Madencilik ve TAV Hava Limanları oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)