BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYabancı yatırımcı güveninde kayıp yok----

Yabancı yatırımcı güveninde kayıp yok

Yabancı yatırımcı güveninde kayıp yok
01 Ağustos 2016 - 06:42 www.finansgundem.com

Unit Grubu'nun sahibi ve eski Galatasaray Başkanı Ünal Aysal, "Yabancı yatırımcı gözüyle baktığım vakitte bile Türkiye katiyetle 15 Temmuz olayı dolayısıyla güvenirliliğini kaybetmiş bir ülke görünümünde değil" dedi

Galatasaray’ın eski başkanı ve Unit Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Aysal, merkezi Belçika’da olan şirketi nedeniyle bir yabancı yatırımcı gözüyle de Türkiye’ye bakabildiğini söylerken, 15 Temmuz darbe girişimini bu açıdan değerlendirdi. Merve Erdil'in Hürriyet'teki haberinde, 40-45 senedir Belçika’da kurulu bir şirketin başında olduğunu anımsatan Aysal, “Bir yabancı yatırımcı gözüyle baktığım vakitte bile Türkiye katiyetle bu son 15 Temmuz olayı dolayısıyla güvenilirliğini kaybetmiş bir ülke görünümünde değil. Bunu ben rahatlıkla söyleyebilirim. En azından bizim için, dostlarımız için değil. Muhtelif diğer şirketlerin yöneticileriyle yaptığım son günlerdeki görüşmelerde hepsi bunun geçici olduğuna, hükümetimizin ve devletimizin çok kısa zamanda bu konuda dengeleri tekrar sağlayıp, yönetimde herhangi bir inkıtaa sebep olmayacağına inanıyorlar. Dış yatırımcıların geçici olan endişelerini süratle terk edeceklerine ve Türkiye’de ki yatırımlarına tekrar müspet yönden bakacağına inanıyorum” dedi.

GERİYE BAKAMAYIZ

Aysal, şöyle konuştu: “Kişisel olarak söyleyeyim, gelişmiş toplulukların hepsinde (Avrupa’da, Türkiye’de) hepimizin bir tek beklentisi var, evvela hürriyetimiz, saygınlığımız ve bize bunları temin edeceğine inandığımız demokratik yapı. Demokratik yapımızın tehlikeye girebileceği her türlü hareket bizleri son derece rahatsız ediyor, ürkütüyor ve endişelendiriyor. 15 Temmuz olayına ben kişisel olarak baktığım vakit, bir Türk vatandaşı olarak bu yönden evvela çok rahatsız olduğumu söyleyebilirim. Farkında olmadığımız bir tehlikenin gerçekten mevcut olduğunu görmek ürkütücü. Bir işadamı olarak baktığımda da şöyle diyebilirim; işadamı dengeli, politik dengelerin hâkim olduğu ülkelerde rahat rahat gelişimini sürdüren bir ortam arzu eder. Ve Türkiye böyle bir ortamı senelerdir yavaş yavaş geliştirerek bize sundu. Biz de işadamları olarak milyonlarca, milyarlarca dolarlık yatırım yaptık ve bundan sonra da bunu yapmak istiyoruz. Geriye bakacak halimiz de yok. Bu dönemlerde bizim yapacağımız yardım yatırımlarımızı sürdürmek ve kendi hayatımızı ve gelişimimizi aksatmadan devam etmek.”

İRAN’DA BUZ KIRAN OLDUK

UNIT’in İran’da kuracağı 4.2 milyar dolarlık 7 doğalgaz santrali hakkında bilgi veren Aysal, 80’li yıllardan beri aktif şekilde İran pazarında yer aldıklarını belirterek, şöyle konuştu: “Daha evvel 5 adet elektrik santrali kurduk. Ülkenin en zor zamanlarında yaptığımız ticari anlaşmalardan dolayı ülkeyi iyi tanıyoruz, onlar da bizi iyi tanıyor. Bu bakımdan son bir buçuk yıldır müzakerelerini sürdürdüğümüz bu yeni yatırımın girişimi bizim için çok zor olmadı. İran’da yapacağımız bu çalışmanın yabancı sermayeye geniş çapta iyi bir örnek olacağına inanıyoruz ve İran hükumeti de buna inanıyor. Bunun için de İran hükumetinin tamamen Hazine garantisinde yapıyoruz. Bizden sonra gelenler aynı garantileri alamayabilir. Çünkü bu bir açılış. Buz kıran gibi siz bir sistemi değiştiriyorsunuz. Tamamen devlet monopolünde olan bir yapıyı, yabancı sermayeyi getirip koyduğunuz vakit karşılaştığınız direnç de çok kuvvetli oluyor. Biz bunu Türkiye ile de yaşadık. Bunun dezenformasyonu da oldu. Pahalı elektrik vesaire dedikoduları çıktı. Aslında katiyetle öyle değildi, elmayla armut karşılaştırması gibi bir şey oldu. İran’da aynı sorunları yaşadık ama daha kısa süreli yaşadık. Önümüzdeki yıl mart-nisan aylarında finansmanı bitirip, yatırımların hepsine birden başlamayı düşünüyoruz. En geç 2020’de bütün bu yatırımların bitip elektrik üretimine geçilmesi planlanıyor.”

TEK İMZADA EN BÜYÜK ANLAŞMA

“AMBARGO sonrası açıklanan herhalde en büyük yatırım oldu” yorumumuza karşılık Aysal, “Yalnız İran’la ilgili değil bu, dünya çapında enerji sektöründe tek partide yapılmış büyük kontratlardan biri… Tek imzayla bitirilen en büyük anlaşma” dedi.

KOMŞULARIMIZA ELEKTRİK SATABİLİRİZ

AYSAL, Türkiye’de elektrik ticareti alanındaki fırsatlara da değinerek, “Türkiye’de yapılacak şeyler özellikle elektrik ticaretinin ihracatını, ithalatını güçlendirecek yapılara kavuşmak. Bu bakımdan bizim Unit Elektrik diye çok aktif bir firmamız var. Bu firma yalnız Türkiye değil Türkiye dışındaki ülkeler, Balkan ülkeleri arasında da ciddi bir elektrik ticareti yapıyor. Bu da bizim işimizi uzun vadede kolaylaştıran bir şey. Şu anda elektriğin fazla olduğu dönemde de Türkiye’den dışarıya taşıyacak imkanımız var” dedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)