BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı uzmanlara göre TL'ye güven kırıldı----

Yabancı uzmanlara göre TL'ye güven kırıldı

Yabancı uzmanlara göre TL'ye güven kırıldı
22 Mart 2021 - 00:27 www.finansgundem.com

Uluslararası piyasalar Eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasını olumsuz değerlendirdi. Yatırım uzmanları Türk Lirası’na olan güvenin kırıldığını belirtiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanının görevden alma kararı sonrasında %17'lik düşüş gerçekleştirdi.

Saat 22:47 itibariyle 8,3575’ten işlem gören dolar kuru, Eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Kasım ayında atanmasından bu yana dört aydan fazla süredir elde ettiği kazancı sildi. TL Kasım ayı başlarındaki rekor düşük seviyesinin birkaç puan üzerine yerleşti.

Bloomberg’in haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TCMB’nin güvenilirliğini yeniden sağlamaya çalışan Ağbal'ı görevinden alma kararı yatırımcı güvenine darbe vuruyor ve Türkiye’nin bir kez daha dibe vuracağı endişesini artırıyor. Dolardaki ilk işaretler bazı analistlerin tahminlerini aştı ve rakamlar yatırımcıların Türk piyasalarına olan hevesini hızla tersine çevirdiğine işaret ediyor. Ağbal'ın faiz oranlarını yükseltme hamlesini ve enflasyonu kontrol altına alma çabaları bu yıl liranın en iyi faiz arbitrajı olan para birimi olmasına yardımcı olmuş ve uluslararası para yöneticilerinin takdirini kazanmıştı.

Daha önce liranın dolar başına 6,90 civarında değerleneceğini öngören Londra merkezli finans şirketi Coex Partners’ın Makro Stratejisti Henrik Gullberg, "Boğaların iyimserliği TCMB'nin bir süredir kurları yüksek tutmasına izin verilmesine dayanıyordu ve geçen Perşembe'den sonra durum çok umut verici görünüyordu. Bu ihtimal artık mahvoldu. Liranın boğa piyasası bulması zor olacak" açıklamalarına yer verdi. TL’nin artık Ağbal'ın yükselttiği seviyelerden geri dönebileceğini de sözlerine ekledi.

Ağbal'ın yerine gelen Şahap Kavcıoğlu Pazar günü, kalıcı fiyat istikrarı sağlamak için para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanma sözü verdi. Kavcıoğlu, bankanın fiyat belirleme toplantılarının belirli takvim içerisinde gerçekleşeceğini de belirtti.

Londra merkezli yatırım danışmanlığı firması BlueBay Asset Management Stratejisti Timothy Ash, "Kısa vadede büyük bir devlet bankası müdahalesinin liradaki harekete bir sınır koymasını bekliyorum," dedi ve çizginin nereye çekileceğinden henüz emin olmadığını da sözlerine ekledi. Ash, "Yeni başkan, eski başkanın gidişini yumuşatmak için kendisine bıraktığı hediyeyi kullanmaya bağımlı olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bloomberg’in haberine göre TL’deki herhangi bir zayıflık, ekonomide yükselen enflasyonist baskılara neden olabilir ve Türkiye'nin şu anda Mısır'dan sonra gelişmekte olan piyasalar arasında en yüksek olan reel kura sahip olma özelliğini aşındırabilir.

Lira, karmaşık finansman yapısına son vereceğine ve fiyat istikrarını sağlayacağına dair söz verdiği için Ağbal'ın gözetimi altında yaklaşık %18 oranında güçlenmişti. Aniden görevden alınmasıysa, enflasyonun hızlandığı bir dönemde beklentilerin iki katındaki 200 bazlık Faiz artırımının hemen ardından gerçekleşti.

Bloomberg Gelişmekte Olan Piyasalar Baş Ekonomisti Ziad Daoud görev değişimiyle ilgili yorumlarında, "Merkez Bankası'nın güvenilirliğine ve bağımsızlığına vurulan darbeyi hafife alamayız. Erdoğan’ın defalarca kez geri tepen müdahalelerle kurumu hırpaladı. Finansal piyasalar Ağbal'a bir şans vermeye istekliydi, halefi bu güveni tekrar inşa etmekte zorlanacak" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yüksek nominal faiz oranları verim arayan yatırımcılar için bir cazibe oluştururken, değişken enflasyon ve merkez bankası politikasının hakim ekonomik koşullar içerisinde fazla kararsız olduğu algısı lirayı dünyanın en değişken para birimlerinden biri haline getiriyor.

Londra merkezli finans firması TD Securities Gelişmekte Olan Piyasalar Başkanı Cristian Maggio, "Kavcıoğlu'nun şimdilik oranları mümkün olduğunca düşürmek ve düşük tutmakla görev alacağı sonucuna varabiliriz. Bu hipotez doğru çıkarsa, önümüzdeki aylarda Türkiye'de daha gevşek bir politika ortamı görmekle kalmayacak, aynı zamanda alışılmışın dışındaki önlemlerle politikanın yönetilmesi sürecine geri dönüş de yaşayacağız” açıklamasında bulundu.

Goldman Sachs tarafından hazırlanan bir rapora göre, geçen yıl Türk bankaları zor durumdaki para birimini desteklemek için ülkenin dış rezervlerinin 100 milyar dolarından fazlasını harcadı. Buna karşılık yabancı yatırımcılar Ağbal'ın atanmasını takip eden aylarda net 4,7 milyar dolar değerinde Türk hisse senedi ve tahvil satın aldı. Ekonomist Haluk Bürümçekci, Türkiye'ye swap yoluyla offshore girişlerin bu süreçte yaklaşık 14 milyar dolar olduğunu söyledi.

Ticaretin yanlış tarafında olacaklarına yönelik endişe taşıyanlar arasında Japon perakende yatırımcıları da var. Lira-yen kurundaki yatırımcıların uzun vadeli pozisyonları Cuma günü itibarıyla 263.585 kontrat seviyesinde gerçekleşti. Japon kaynaklı uzun vadeli TL yatırımları yıl başından beri %9'luk bir tırmanış gerçekleştirdi.

Dubai merkezli sermaye danışmanlığı şirketi East Capital’ın Portföy Danışmanı Emre Çakmak, "Ağbal'ın yaklaşımının ne kadar başarılı olabileceğini asla bilemeyeceğiz, ancak ilk işaretler olumlu olmuştu" diyerek, yakın gelecekte zorlukların yoğunlaşacağını ve beklenmedik karar karşısında sıcak para girişlerinin bir kısmının tersine çevrileceğini öngördü.

Çakmak, "Piyasa bir süre sonra istikrara kavuşsa bile, yeni TCMB Başkanı’nın faiz oranlarını erken düşürmesi durumunda yatırımcıların çok az toleransı olacaktır" dedi.

TCMB Başkan değişimi sonrası dolarda yükseliş

 

Merkez Bankası Başkanı'ndan bankacılara üç önemli mesaj

 

Pazartesi günü piyasaları neler bekliyor?

 

YORUMLAR (32)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • k222 Mart 2021 08:59

    kardesim tl ye güveni bırakın bügün ak dediğine yarın kara diyene kim güvenir...........halk güvenmiyor yabancı nasıl güvensin.........bence bütün kurumlara kendisi geçsin kurtulalım ........

  • Ömer22 Mart 2021 08:02

    Neden güvenleri kırılmış? İstenilen ne? Dünyade en yüksek faiz veren 7 ülkeden biriyiz...Bu aç gözlü maymunlara bu faiz az mı geliyor?..

  • vb22 Mart 2021 08:41

    Malesef öyle olmuş...

  • Tufan 22 Mart 2021 06:22

    Bunu yaptığında böyle olacağını biliyordur herhalde. Benim tahminim biri yüklü miktar döviz bozacak ama katarlı ama kuveytli. Düşük kurdan bozmam dedi yukarıdan çakıp ülkeye giriş yapacak. Bir diğeri de İstanbul sözleşmesinin feshi nedeniyle içeriden gelebilecek tepkiyi de dolar euro uçtu vs ile engellemek. Cambaza bak cambaza olayı bu. Arkada başka birşey dönüyor bence.

  • İzzet BAŞ22 Mart 2021 05:35

     Tek yapılacak reis eteğindeki taşları atıp  yeniden  işi bilenlere  bırakacak ekonomiyi. ALİ BABACANI yeniden dümenin başına geçirecek seçime kadar  hiç karışmayacak.... AMA ZOR DOSTUM ZORRRRRR......

  • Zortcu 22 Mart 2021 05:28

    Ağlayın shortcular ağlayın . .. oooooohhhhhh olsun... Nasıl da sattınız geçen hafta ??? Simdi de alın da görelim yüksekten .... Ooooooh olsun shortcular .... Çok degil gün ortası görürsünüz gerçeği... Biz bu oyunları cooookkkkkk gördük... Neymiş londrali uzman şöyle demiş miş miş miş ... O da shortcu muydu acebbbb ???

  • Hasan22 Mart 2021 03:39

    Ahirette iki elim yakanızda olacak Bakalım 85 milyonun hesabı nasıl verilecek

  • adam22 Mart 2021 02:09

    Bunlar eğer tl güven kırıldı diyorlarsa iyi yoldayız....YAKINDA BELKI TL OLMAYACAK BAŞKa para birimine geçişin denemesi olmasın....$€£¥ ? Düşünelim ikinci daşga 21 nisan 2021 buda 2 ve son döngü MAYIS ÇOK İLGİNÇ BİR AY HAZIR OLUN...

  • Berber Bekri 22 Mart 2021 01:59

    Tüm dış güçler toplansa bunu yapamazdı...

  • Yuh22 Mart 2021 01:55

    Sizler bu milletin sırtındaki en büyük yüksünüz

  • Recepmayı22 Mart 2021 01:51

    Yazık ett insanlara resmen vatan haini gibi çalışıyor neyi iyi ettin neyi defol git artık

  • G.22 Mart 2021 01:49

    Lavaboya kalktim baktim ucmus altin dolar euro enazindan yuzde yuz artmadilar

  • Misafir 22 Mart 2021 06:00

    Suçlu sizsiniz lavaboya kalkmasıydınız bunlar olmayacak tı

  • Serefin için yasa22 Mart 2021 01:40

    Bu son hareketin iki sebebi var kapatma davası ve İstanbul sözleşmesi yani siyasi onun için Suna karar verin para için köpek mi olacağız gurur için adammi biz reisin yanındayız gurur ve şeref paradan daha degerlidir

  • Şeref ve itibar mı arıyorsun?22 Mart 2021 04:23

    O zaman Paranın değerine bak görürsün..Para özgürlüğün ilanıdır, bak eski Osmanlı ve öncesi dönemdeki dünyada bile padişah yada bey özgürlüğünü ilan için kendi adına para bastırır hutbe okuturdu, yani derdiki ben özgürüm arkadaş ahanda param..Dünyada geçer akçen ve pasaportuna sahip olmak isteyen diğer milletlerden insan varsa itibarlısındır.

  • Cello22 Mart 2021 01:34

    Ekonomimiz mehter marşına döndü.

  • bb22 Mart 2021 01:33

    Faiz 19 llmuş ama yabancıların TL 'ye güveni kırılmış neden acaba? Yetmedi mi milletin faizle paralarının hortumlandığı...

  • Bababa22 Mart 2021 01:27

    SABANCI DERDİ VUAH VUAH VUAH VUAH BUNU YAPANLARA VUAH MEMLEKETİME VUAH

  • Yazık günah22 Mart 2021 01:21

    Umarım ne yaptığınızı biliyorsunuzdur..Milletin parasına, emeğine yazık günah..Yakın zamanda kurlar yükseliyor diye başkanı değiştirdiniz ne güzel iniyordu ve son faiz artırım kararı ile yine aşağı gidecekken başkanı aldınız kurları fırlattınız..Bari biraz sabretseydiniz kardeşim, yazıktır yahu..Sonra vatandaşa döviz alma TL al, vatan yahut silistre değil mi?

  • adil22 Mart 2021 01:19

    sıkıntı yok yeni başkan faizleri %25'e çıkarır dolar düşer bekleyin ve görün para herkezsin aklını başına  getirir.

  • Güven kalmadı22 Mart 2021 01:06

    Devlet eliyle bile isteye yapılmış bir develüasyon bu başka birşey değil !!!

  • Febooo22 Mart 2021 00:54

    HÜKÜMET İSTİFA ! ACİL ERKEN SEÇİM GEREKLİ

  • Güven22 Mart 2021 00:54

    Bence yanılıyorlar, baksanıza dolar 8.26 TL değerine düştü bile.

  • Ggff22 Mart 2021 00:49

    Yarın borsayı aç mayın

  • PLATO22 Mart 2021 00:48

    Güven yoktuki kırılsın olmayan bişeyin kırılmasımı olur dövizin düşmesi hep spekikasyondu sahte enflasyon yüzde yetmiş yüzde yirmi eksi faiz aklı olan buna inanırmı

  • Ali22 Mart 2021 00:45

    Anlatmaya gerek yok...Her kes gördü...merkez bankası değişti...her kes HEDEFİNE dolarda bir gecede vardı...memleki batırmak bu kadar kolay...topa tüfeğe gerwk yoktur...Tepedeki kendi bacağına sıktı...istikrar bu vatandaşı bozar dedi

  • Mehmet22 Mart 2021 00:41

    ben güvenmiyorum kendi vatandaşı iken yabancı niye güvensin 1 yılda 4 başkan değiştiren bir merkez bankası var 

  • Metin22 Mart 2021 00:37

    Allah belanızı versin dolar uçtu

  • Koray22 Mart 2021 00:37

    Doviz fırlarsa, enflasyon daha da fırlar! Doviz lobisi iş başında! MB nin sattığı ucuz dovizi toplamış olanlar atı alıp üsküdarı gecer!

  • cevap 22 Mart 2021 00:33

    mb başkasını değişeceğine değiştiren değişse ekonomi rahatlayacak  kura bak bankadaki dolarları prim yapmıştır vay vatandaşın haline muhalefet nerede muhalefet uyuyormu

  • Beytullah22 Mart 2021 01:14

    Hepsi uyuyor sanırım. Güzel ülkeme bunlar revamı? Bir darbede bist te yemesek, tedbir alınmıştır inşallah.Zaten yabancının olmadığı piyasada delicesine satıp itibar suikastı yapan kim yıllardır anlamıyorum. Spk ve istanbul borsa tedbir alır inşallah? Allahım sen yardımcımız ol. Sana sığındık.

  • Republic Of Ottoman22 Mart 2021 01:11

    Arkadasim zaten karsisinda adam akilli muhalafet olmadigi icin bu kadar guclendi. Chp nin basinda adam akilli biri olsa boyle olurmuydu..milletin gozunde reisin ceketi muhalefet liderlerinin toplamindan daha degerli