BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiYabancı sermaye Rusya’yı terk ediyor----

Yabancı sermaye Rusya’yı terk ediyor

Yabancı sermaye Rusya’yı terk ediyor
06 Şubat 2022 - 16:13 www.finansgundem.com

Rusya’nın savaş çanları çalması yabancı yatırımcıların ülkeden çıkışını hızlandırıyor. Rusya’nın devlet tahvillerinde yabancıların payı rekor seviyelere geriledi

Ukrayna sınırlarına asker yığan ve savaşa hazır olduğunu açıklayan Rusya bir taraftan yükselen enerji ve emtia fiyatlarını fırsata dönüştürürken diğer taraftan yabancı yatırımcıları kaybediyor. Yeni yaptırımların gündeme gelmesi özellikle de finans sektöründen çıkışı hızlandırıyor. Rusya’nın ruble cinsinden devlet tahvillerinde (OFZ) yabancı yatırımların payı 28 Ocak itibariyle yüzde 18,8’e gerileyerek Temmuz 2015’ten bu yana en düşük değerlere ulaştı.

Geçtiğimiz hafta yerleşik olmayanlar tarafından OFZ tahvillerinden 53,4 milyar ruble çekildiğini bildiren kamu bankası VTB Bank’ın Yatırım departmanı VTB Capital, bununla birlikte perşembe ve cuma günlerinde yabancılardan net sermaye çıkışının 30,5 milyar ruble olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Ukrayna'nın işgali 50 bin kişinin ölümüne neden olabilir

 VTB Capital’e göre, geçen hafta yerleşik olmayanların nisan ayında bütçe boşluklarını kapatmak için kullanılan OFZ tahvillerindeki payı 0,1 puan azalarak yüzde 18,8’e gerilerken, Rusya Merkez Bankası’na göre 1 Aralık 2021’de bu pay yüzde 20,5 olarak kaydedilmiş, toplam OFZ yatırım hacmi ise 3,2 trilyon ruble olarak gerçekleşmişti.

Analistler, yabancıların OFZ’lere olan ilgisindeki keskin düşüşün ABD’nin Rusya devlet tahvillerinin satın alımını yasaklayan yaptırım kararı sonrasında Nisan-Haziran 2021’de gözlemlendiğini vurgularken, Merkez Bankası’na göre, OFZ tahvillerindeki yabancı yatırımların payı 1 Temmuz 2021 itibariyle yüzde 20,9 – yüzde 19,7 bandında yer alıyordu.

VTB Capital uzmanları, yabancıların OFZ yatırımlarındaki azalmanın jeopolitik gerilimlerin zemininde gerçekleştiğine işaret ederken, aynı zamanda borsadaki büyük düşüşün yabancı yatırımları engellediğini de sözlerine ekledi.

Lukaşenko: Savaş en fazla 3-4 gün sürer

 Aralık sonunda Rusya Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, ülkeden 2021 yılında net sermaye çıkışının bir önceki yıla göre yüzde 42 artışla 72 milyar dolara yükseldiği belirtilmişti.
Aynı yıl Rus devlet tahvilleri ve Eurobond’lardan yerleşik olmayan fonların net çıkışı, bir önceki yılki 3,9 milyar dolarlık girişe kıyasla 3,2 milyar dolar olarak belirlenirken, 2020 yılında Rusya’dan net sermaye çıkışı 50,4 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Rusya, Ukrayna sınırına asker yığıyor

NATO ve AB'den Rusya'ya yaptırım mesajı

Ukrayna askeri sivil halkı olası bir savaşa eğitiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)