BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYabancı ekonomistler: Ağbal başarılı başladı----

Yabancı ekonomistler: Ağbal başarılı başladı

Yabancı ekonomistler: Ağbal başarılı başladı
19 Kasım 2020 - 16:34 www.finansgundem.com

Yabancı ekonomistler Merkez Bankası kararını "tamamen doğru ve mantıklı" olarak değerlendirirken, piyasaların Ağbal'ın çok başarılı görünen başlangıcıyla oldukça rahatladığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni başkan Naci Ağbal yönetiminde gerçekleştirilen toplantıda son 2 yılın en güçlü faiz artırımına imza atarken, sadeleşme adımının gelmesi ve enflasyonla mücadeleye ilişkin verilen güçlü mesajlar ile Türk lirasının dolar karşısındaki kazanımının devam etmesi bekleniyor.

TCMB, yeni başkan Naci Ağbal'ın ilk toplantısında Eylül 2018'den bu yanaki en güçlü faiz artırımına imza atarken, bankadan beklenen sadeleşme adımı da atıldı.

Bu kapsamda TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale Faiz oranını yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltti. Öte yandan tüm fonlamanın temel politika aracı olan bir hafta vadeli repo faiz oranı üzerinden yapılmasına karar verildi. 

Söz konusu kararlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bluebay Varlık Yönetimi Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın çok iyi bir başlangıç yaptığını belirterek, piyasaların kendisinden beklediği 475 baz puanlık faiz artırımını gerçekleştirdiğini söyledi.

Bunun yanı sıra para politikasında sadeleştirmeye gidildiğine işaret eden Ash, "Bu karar Erdem Basçı'nın başlattığı arka kapı politikalarından da geri dönüş anlamına geliyor ki, bence bu Merkez Bankası'nın kredibilitesine oldukça zarar veriyordu. Açıklama ayrıca enflasyon baskılanana kadar, bir müddet faizlerin yüzde 15 seviyesinde kalacağını gösterdiği için oldukça şahin." ifadelerini kullandı.

Ash, merkez bankasının piyasaların isteyebileyeceği her şeyi verdiğini vurgulayarak, "Bu karar tamamen doğru, mantıklı olan da buydu. Yabancı portföylerin geri dönmesi ve dolarizasyonun çözülmesi gibi bir şans da ortaya çıktı. Eğer yabancı portföy girişi başlarsa Türkler dolar treninden en kısa sürede atlamaya başlayacaktır." dedi.

" 'Türk lirası al, dolar ve avro sat' tavsiyemizi sürdürüyoruz"

Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen de piyasa katılımcılarının TCMB Başkanı Ağbal'ın çok başarılı görünen başlangıcıyla oldukça rahatladıklarını ve derin bir nefes aldıklarını söyledi. 

Bir hafta vadeli repo faizinin piyasa beklentisi olan yüzde 15’e yükseltildiğini ve karışıklıklara neden olan faiz koridorundan vazgeçildiğine işaret eden Kalen, "Enflasyonda belirli bir iyileşme olana kadar sıkı para politikasının korunacağının ifade edilmesi de enflasyon hedeflemesinin tekrar önceliklendirildiğini gösteriyor."  değerlendirmesinde bulundu. 

Kalen, TCMB'nin açıklamasıyla birlikte Türk lirasındaki değer kaybı ve cari işlemler hesabındaki kötüleşmeden kaynaklanan enflasyonist baskıların dikkate alındığını, para politikasında da daha gerçekçi bir politik duruşa geçildiğini belirtti.

 TCMB'nin güçlü şeffaflık vurgusunun yerli ve yabancı yatırımcı güvenini yeniden inşa etmek için önemli olduğunu vurgulayan Kalen, "Geçen hafta aldığımız 'Türk lirası al, dolar ve avro sat' tavsiyemizi sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı

"Bankanın kredibilitesi önemli oranda yükseldi"

Rabobank Gelişen Piyasalar Kıdemli Kur Stratejisti Piotr Matys ise TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın atanmasının ardından yerinde bir faiz artışı ve para politikasındaki sadeleştirmeyle bankanın kredibilitesini önemli oranda yükselttiğini söyledi.

Türk lirasının, gelişmekte olan ülke para birimlerinde carry trade (düşük maliyetten borçlanıp bu miktarı yüksek faizli para birimlerine yatırmak) fırsatlarını gözetenler için en iyi varlıklardan biri olarak öne çıktığını vurgulayan Matys, "TL'nin, faiz oranlarının enflasyon kontrol altına alınana kadar yüksek seviyede kalacak olması oldukça önemli bir ayrıntı olarak öne çıktı." değerlendirmelerinde bulundu.

"Türk lirası ilerleyen dönemde kazanımlarına devam edebilir"

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuvey de TCMB'nin, politika faizinde 475 baz puan artırım yaparak, yatırımcıları Türkiye'de ekonomi politika yapıcılarının yön değiştirdiğine inandırmak için yeteri kadar aksiyon aldığını söyledi.

Türk lirasının dolar karşısında değer kazanmasının, gelecek aylarda da devam edebileceğine dikkati çeken Tuvey, şunları kaydetti:

"Geçen hafta yaşananlar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları bugünkü toplantıda önemli bir faiz artışı sinyali vermişti. Ödemeler dengesi kriziyle neredeyse karşı karşıya kalan Türkiye'de Merkez Bankası piyasaları hayal kırıklığına uğratmadı. Faiz kararı piyasa beklentilerine paralel olmakla birlikte bizim tahminiz olan 450 baz puanın da hafif üzerinde gerçekleşti. TCMB'den yapılan açıklamada temmuz ortasında bu yana yapılan çeşitli borç verme kanallarından yapılan fonlamanın yerine bir hafta vadeli repo faizinin kullanılacağı da belirtildi.

Buna göre, dünkü Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyeti'nin (AOFM) yüzde 14,80 olduğu dikkate alınırsa, bugünkü faiz kararıyla 20 baz puanlık bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirildi. Ekonomiyi bekleyen sıkıntılar karşında bu artış çok gibi görünmeyebilir, ancak yatırımcılar zaten daha çok para politikasının ortodokslaşmasına odaklanmıştı ki bu da daha şeffaf bir para politikası anlamına geliyor. Geçen hafta dolar karşısında değer kazanan Lira, bu hafta da kazanımlarını güçlendirmişti. Daha önceki tecrübelerden de görülebileceği üzere, lira ilerleyen dönemde kazanımlarına devam edebilir."

TCMB faiz kararını açıkladı

Faiz kararı sonrası TL'de yükseliş trendi mi?

Uzmanlar faiz artışı kararı için konuştu

 

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutürk23 Kasım 2020 21:11

    Kokan ayak,çorap değil

  • SAIT21 Kasım 2020 14:57

    BU ENFLASYONU FİYATLARI KİM ARTIRIYOR DIŞ MİHRAKLAR MI UZAYLILAR MI..DÖVİZ ÖLDÜRÜR FAİZ SÜRÜNDÜRÜR..

  • Emir20 Kasım 2020 23:08

    Nisan Mayıs gibi %25 faiz 8 civarı dolar olur , sonrası çok hüzünlü olacak..

  • FİNANSŞÖR20 Kasım 2020 15:48

    SAYIN BAŞKANIM SEN YÜREKLİ BİR İNSANMISIN.KİMSEYİ TAKMADIN HATTA RTE DA.KUTLARIZ SİZİ.UMARIM BUNDAN SONRADA HER TOPLANTIDA FAİZ ORANLARINI 475 BAZ DAHA ARTIRIRSINIZDA HİSSE SENETLERİMİZ TOPARLAR BUNDAN SONRA HER FAİZ ARTIŞINDA SAĞLAM HİSSE SENETLERİ PATLAMA YAPACAKTIR.

  • TARKUT TARKAN20 Kasım 2020 14:57

    sayın başkanım devamını bekleriz.her toplantınızda banko faiz artışları bekliyoruz sizden.

  • ZEKERİYE ZİRVETAKI20 Kasım 2020 11:43

    sayın başkanım gelecek ay da aynı miktar faiz artışı varmı.devamını bekleriz.çünkü dövz borçlarım varda o yüzden şimdi almayın.ne dersiniz.

  • Saatçi Naci20 Kasım 2020 11:42

    Haa haa iyi başladı...

  • MELİS MARMARİSLİ20 Kasım 2020 11:40

    Sayın başkanım çok teşekkürler ederiz .cesaretle, delikanlıca, kimseminin dahi aklına gelmeyen bir şeyi yapıp dövizin ateşini düşürüp bizleri borsada köşelik ettiniz.bence her ay MB 475 puan faiz artırışı bekleriz o zaman borsa endeksi 3000 olur ve bizlerde zengin oluruz.

  • Değişmeyen yön20 Kasım 2020 08:25

    Geçmişe baktığımda yaptığım en büyük yanlış al-sat yapmaya çalışmakmış.. Dolardan asla çıkmamalıydım.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Bundan sonra20 Kasım 2020 08:19

    Evet piyasalar türkiyeyi istediği pozisyona getirdi aralıkta 200 bp daha faiz artışı istiyor sen verecek 100 dolar yapacak duş diyor 200+200+200 faiz artışları devam eder

  • BORSACI20 Kasım 2020 07:46

    TL YE OLAN GÜVEN HER GEÇEN GÜN ARTMALI ÇÜNKÜ HALKIMIZIN GELİRİ TL DİR MERKEZ BANKAMIZIN KARARI ÇOK GEÇ AMA YERİNDE OLMUŞDUR TEBRİK EDİYORUM.

  • Ek19 Kasım 2020 22:49

    Bundan sonraki toplantıdalarda %1 er attırarak tepkileti gözlemlemeli. Dıruma göre ilk toplayintoda %2 olanilir, sonra %0.5 e fazla.

  • Aydın19 Kasım 2020 21:07

    Ne günlere kaldık.Birileri faiz arttı diye seviniyor.Kan emiciler faiz arttı diye övgüler diziyorlar.Neden?Her zamanki gibi tüyü bitmemiş yetimin hakkını hiç utanmadan midelerine indirecekler.Bu haksız kazançları boğazlarında kalır inşallah.

  • osman19 Kasım 2020 19:50

    Bu kadar takdir ettiklerine , beğendiklerine göre faiz lobisinin ekmeğine tereyağı sürdük    yesinler üzerine de kaymaklı kadayıf afiyet şeker olsun.bankadan bir araba kredisi  al iki araba parası öde , bir ev kredisi al iki ev parası öde.Neymiş doları düşüreceklermiş düşmesin kardeşim düşmesin isterse 20 tl olsun bizim dolarla işimiz yok bizim işimiz faizle Tl ile , bankadan faizle para alıyoruz işletiyoruz.Bu kadar yüksek faizle kendimizi işletiriz herhalde.

  • Müthiş19 Kasım 2020 19:11

    bir başarı gerçekten, TL si olan bol miktarda döviz alıyor :) 

  • Tam komedi19 Kasım 2020 17:45

    Yahu pandemi döneminde faiz artıran tek Merkez Bankasına mı övgüler diziyorsunuz ? Yoksa faiz enflasyona sebep oluyor düşüncesinin çöküşüne mi seviniyorsunuz ?  Bugün Güney Afrika  Merkez Bankası faizi %3,5 oranında sabit bıraktı !  %15 Faiz vatana ihanettir !!!!!!!!!!!!

  • Türkoğlutürk19 Kasım 2020 19:05

    Enflasyon kadar faiz olmadığından dolar uçtu

  • Emekci19 Kasım 2020 17:23

    Yabancılara garanti vermişler yüksek faize devam edeceklerine demekki

  • www19 Kasım 2020 18:33

    Sn Ağbal , Sn. Reis'in sözünden çıkmaz. Faiz artışı,  üretimi ( kaldıysa ) engeller , sanayiciyi üzer ( hangileri ) Demek ki emir veren de alan da alınan kararda mutabık. Döviz mevduat hesapları çözülüp TL mevduata dönerse aşı tutmuş demektir. Döviz inmez, yükselirse tersi. Ben öyle anladım. Hayırlısı olsunYTD

  • Hakkı19 Kasım 2020 18:13

    Söz vermemişler. Anlaşma yapmışlar diyelim

  • AHMET ÖZBİR19 Kasım 2020 17:12

    bence de mantıklı  her gün MB 5 puan artırsa borsamız 300-5000 olur.10 günde % 30 üzerinde para kazandım ve bir de dövizden voleyi vurdum.ALLAH razı olsun başkanım acı reçetelerin devamını bekleriz.sen bu reçeteli hepsini bana gönder ben içeyim başkasına bir şey olmasın yeterki borsadaki hisse senetlerim patlasın.