BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaY kuşağının yaptığı 3 finansal planlama hatası----

Y kuşağının yaptığı 3 finansal planlama hatası

Y kuşağının yaptığı 3 finansal planlama hatası
08 Temmuz 2021 - 14:14 www.finansgundem.com

30 ile 40’lı yaşlarında olan y kuşağının finansal planlamada yaptığı 3 yaygın hata bulunuyor. Y kuşağı finansal fırsatlarını nasıl değerlendirebilir ve planlama hatalarını nasıl çözebilir?

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

30-40 yaş aralığında bulunan y kuşağının yaptığı yaygın finansal planlama hataları var. Finansal planlamada, bu jenerasyon için doğru olan hamleleri açıklamak önemli olsa da, en yaygın hataların ne olduğunu anlamak da önem taşıyor. Böylelikle diğer yatırımcılar da başkalarının hatalarından ders alabilirler.

1. Yüksek varsayımlar

Finansal planlamanın doğası itibarıyla geleceğe yönelik bazı tahminlerde bulunulması gerekiyor. Geliriniz, harcamalarınız, nakit akışınız, yatırım getirileriniz gibi birçok değişkenle ilgili varsayımlarda bulunuluyor. Ancak bu varsayımların oldukça yüksek ya da iyimser seviyelerde olması, finansal planlamada yapılan en yaygın hatalardan bir tanesi.

Forbes’un haberine göre bazı insanlar gelecekte daha fazla para kazanacaklarını varsayıyor ve finansal planlamalarını gelecekte alacakları devasa bonus ödemeleri ya da komisyonların üzerine inşa ediyorlar. Diğerleri de yatırım getirilerinin hiçbir zaman düşmeyeceğini ve sürekli yükseleceğini düşünüyor. Hatalı varsayımlar aynı zamanda, acil durumlarda likidite ihtiyacını ya da acil harcamaları göz önünde bulundurmayabilir.

Bunun nedeni ise hiç kimsenin hayatında bir felaketin meydana gelebileceğini düşünmüyor olması. Ancak hiç kimse her zaman aynı işte çalışmayabilir ve aynı gelire sahip olmayabilir. İyi bir finansal plan, içinde her koşul için planlar barındırır ve gerçekçi varsayımlar ile tahminler üzerine kurulur.

2. Değişimleri hesaba katmamak

Bu hata bir miktar soyut ancak yine de finansal planlamada ölümcül bir hata olabilir. Uzun süre boyunca bir davranış biçimini sürdürmek zorunda bırakacak kararları bugün verdiğinizde, hayatın getireceği değişimleri görmezden gelmiş oluyorsunuz. Bundan beş yıl sonra, bugün olduğunuz kişi olmayabilirsiniz.

İlgi alanlarınız değişiyor, hedefleriniz ve öncelikleriniz farklılaşıyor. Ancak sorun mevcut koşullar altındaki hedefleriniz ve ilgi alanlarınızı temel alarak katı bir plan hazırladığınızda başlıyor. Örneğin bir kişi oldukça büyük ve pahalı bir ev satın almak isteyebilir. Bu plan kağıt üzerinde yapılabilecek olsa da daha pahalı bir ev almak, hayatın diğer alanlarında kullanılacak bütçenin kısılması anlamına gelebilir.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, bunlar arasında seyahat ya da diğer hedefler bulunabilir. Gelecek bilinmezliklerle dolu ve iyi bir finansal plan bu gerçeği göz önünde bulundurmalı.

3. Her sorunun cevabını Google’da aramak

İnternet sayesinde daha önce ulaşamadığımız kadar bilgiye ulaşabiliyoruz. Ancak bu kadar engin bir bilgi kaynağının bazı dezavantajları da var. İnternet üzerinden ulaşılan bilgiler zaman zaman hatalı olabiliyor. Aynı durum finansal tavsiye alanında da görülüyor çünkü öznel olan çok fazla şey var. Finansal planlama ve yatırım yönetimi çerçevesinde hatalı bilgiler bir soru sorduğunuzda 10 farklı cevap olarak karşınıza çıkabilir.

Bunlardan bazıları doğru bilgileri temel alsa da, kişilerin koşullarına ve hedeflerine uymayabilir. Yatırımcıların internetten edindikleri bilgilerin doğruluğunu teyit etmeleri ve daha sonra bu bilgilerin kendi koşullarına uygun olup olmadığını değerlendirmeleri gerekiyor. Aynı zamdanda profesyonel destek almak da, yatırım planlama açısından fayda sağlayabilir.

Credit Suisse’in ünlü isminden boğa piyasası uyarısı

 

Dünyanın en zenginleri paralarını nasıl harcıyor?

 

Dünyanın en gözde mesleğinin yıllık maaşı: 62 bin euro

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)